KOÜ’de kulübe bütçe öğrenciye umut yok
Kocaeli Üniversitesinde kulüp stantlarına konuk olduk, kulüpleri ve öğrencileri dinledik fakat tablo iyimserlikten çok uzaktı.
Özgür CİHANGİR
Kocaeli Üniversitesi
Her sene olduğu gibi bu sene de Kocaeli Üniversitesi’nde kulüp stantları açıldı, birçok bölüm kulübü ve birçok farklı sosyal alan kulübü kendi tanıtımını yaptı. Üniversiteye yeni başlayan gençler bütün kulüplerden bilgi aldılar ama ilgiyi en çok kariyer kulüpleri çekti. Bizler de bir hafta süren stant tanıtımlarının ikinci gününde alana ziyarette bulunduk. Birçok kariyer kulübü hakkında bilgi aldık. Onlar bize bilgi verirken biz de onlara soru sorarak bir görüş yansıtmak istedik.
KULÜPLER DESTEĞE MUHTAÇ
İlk olarak dikkatimizi çeken şey Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bir gösteri tırı ve Gençlik Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı çalışanları oldu. Onlar da kulüplere destek olmak, gençlerin önünü açmak ve faydalı projelere yardım etmek istediklerini dile getirdiler. Aslına bu sözler çok iyi bir amaç ve niyet göstergesi olabilir ama üniversite yönetiminin yıllardır 5 kuruş ödenek vermediği kulüplerin belediyeye ve sponsor firmalara bağlı kalması bir sorundur. Bu durum kulüpleri sponsor firmaların desteklediği etkinlikleri yapmak durumunda bırakıyor ve kulüplerin ileri yönlerini, yeni fikirlerin üretimini kısıtlıyor. Etkinlikler git gide firmaların reklam alanları haline geldiğini herkes onaylıyor. Belediye ve sponsorlardan çok üniversitenin kendilerine sahip çıkmasını bekleyen kulüpler ise bir karşılık bulamadıkları için bu yola muhtaç kaldıklarını dile getiriyorlar.
KULÜPLERDEN İZLENİMLER
İlk olarak gittiğimiz kulüp bir mühendislik kulübü. Kulübe gelen gençler, kendilerine üniversite mezunları arasında işsizliğin arttığını ve kulübe üye olanların bu durum karşısında nasıl bir avantajı olduğuna dair sorularına “bu kulüpte olmak belirli çevreler ile bir araya gelmeyi sunacak” deniliyor. “Mesela Türk Telekom Mobil ile aynı masada oturabilecekler. Yani düşünsenize bir genç bir daha nerede görecek Türk Telekom CEO’sunu? Bu gibi olaylar onlara iş bulmada yardımcı olabilir” deniliyor. Türkiye’de üniversitelerin nereye gittiğine dair sorumuza ise “İyi yere gitmiyor her şehirde üniversite açılması bölümlerin niteliksiz bir hale gelmesine sebep oluyor ve durum böyle olunca da niteliksiz mezunlar ortaya çıkıyor. Her bölün binlerce mezun veriyor ve sonuçta bizlere işsizlik olarak dönüyor” diye sözlerini tamamladı.
Daha sonra ise uluslararası bir öğrenci kulübüne gidiyoruz. Kendileri buraya gelen gençlerin yurt dışında ücretsiz bir staja imkân sağladıklarını dile getiriyorlar. Ücretsiz kısmı stajda çalışan kişinin emeğinin karşılığını alamadığı kısım oluyor. Kulüpte belirli departmanlarda görev alarak liderlik vasfı kazanabileceklerinden bahsediyor. Üniversitelerin nereye gittiği konusunda ise devletin daha çok bütçe ayırması gerektiği ve AR-GE konusunda lafazanlık değil gerçek projeler ile gelinmesi gerektiğinden söz ediyorlar.
Kocaeli Üniversitesi kulüp stantları haftasının ikinci gününden izlenimlerimiz böyleydi.
Aslında birçok üniversite kulübünün sıkıntılarının ortak olduğunu düşünüyoruz. Peki öğrencilerin kendi haklarını savunurken, kendi kürsülerini açarken, faaliyet yürüterek üniversiteye aidiyet duygusu katacak olan kulüpler bu dar boğazı nasıl yırtacak?
DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Kocaeli Üniversitesi ikinci sınıf İşletme Bölümü öğrencisi ise kendi bölüm kulübünün sadece sertifika veren etkinlikler yaptığını, başka herhangi bir farklı etkinliğin olmadığını söylüyor. “Bu sene daha iyi olacaklarını söylediler fakat ben hazırlık okurken de aynı şeyleri söylemişlerdi. İnsanları mezun olduklarında hiç kâle alınmayacak diplomalar ile kariyer yapacaklarına inandırmaları bence biraz gerçek dışı. Aslında ben daha çok proje üretilmesinden yanayım. Mesela okulda AR-GE yapmaya, tasarlamaya uğraşan kulüpler var keşke diğer kariyer kulüpleri de herhangi bir alanda proje üretse ama maalesef yok.” diyor.