28 Ekim 2019 12:33

Ekvador, Haiti, Şili, Bolivya ve Honduras'ta sokakların ateşi yüksek

Latin Amerika’nın bazı ülkelerinde yapılan eylemlerde 73 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 322 kişi yaralandı, 4 bin 599 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Gelir dağılımındaki adaletsizlik, zamlar, halk desteğinden yoksun ekonomik kararlar, kamu hizmetlerindeki çöküş, yolsuzluk ve seçimlerde hile iddiaları gibi nedenler Ekvador, Haiti, Şili, Bolivya ve Honduras'ta sokağın ateşini yükseltti.

AA’nın haberine göre, Ekvador’da 6 kişinin hayatına mal olan protestolar Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun akaryakıt sübvansiyonlarının kaldırılmasını da içeren ekonomik paketine tepki olarak 3 Ekim'de başladı. Olağanüstü hal ilanı, hükümet merkezinin başkentten taşınması, sokağa çıkma yasağı, güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi ya da hükümet yanlılarının zayıf destek yürüyüşleri, kısa sürede bir yerli isyanına dönüşen protestoları durdurmaya yetmedi. Ülkenin dört bir yanından yola çıkarak başkent Quito'ya ulaşan on binlerce yerlinin, kent sakinlerinden de destek gören ısrarlı protestoları sonunda Moreno, 13 Ekim'de başkente döndü ve protestocularla diyalog masasına oturdu. Özellikle Quito'da çok önemli kamu kurumlarının yakılmasına ve birçok kentte yağmaya sebep olan gösteriler, yerli liderleri ile canlı yayında müzakere eden Devlet Başkanı Moreno'nun ekonomik paketi geri çekmeyi kabul etmesiyle sona erdi. Protestolarda 435'i güvenlik görevlisi bin 942 kişi yaralandı. Bin 330 kişi gözaltına alındı.

HAİTİ'DE PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR, ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Kıtanın en fakir ülkesi Haiti'de en az 48 kişinin öldüğü protestolar akaryakıt, içme suyu ve gıda temininin imkansız hale gelmesi, ekonomik daralma neticesinde küçük işletmelerin kredi bulamaması ve Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin Petro Caribe projesindeki fonlarda yapılan ve 4 milyar doları bulan yolsuzluk iddialarında adı geçmesi gibi nedenlere dayanıyor.

Şubat ayının ilk haftasında başlayan ilk dalga protestolarda Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonunun (IACHR) paylaştığı verilere göre 26 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. İkinci dalgası 9 Temmuz'da başlayan olaylarda ise iki kişi hayatını kaybetti. Başkent Port-au-Prince’de özellikle fakirlerin yoğun katılım gösterdiği protestolarda 7. haftasına giren son dalga ise 16 Eylül'de başladı ve şu ana kadar geride biri gazeteci en az 20 ölü ile 200'e yakın yaralı bıraktı. Haiti’deki son protestolarda en az 77 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

ŞİLİ’DE BARDAĞI TAŞIRAN METRO ZAMMI

Şili’nin başkenti Santiago'da metro ücretlerine yapılan zamla başlayan ve 18 Ekim’de ülke çapında yapılan protestolarda şimdiye kadar 19 kişi öldü, bin 92 kişi yaralandı. 3 bin 192 kişi gözaltına alındı. Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 25 Ekim'de yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin Santiago’daki İtalya Meydanı ve çevresini doldurması karşısında kabinenin istifasını istedi. Öğrenciden emekliye halkın her kesiminin katıldığı protestolar ikinci haftasında sürüyor.

BOLİVYA’DA SEÇİMLERDE HİLE İDDİALARI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Bolivya’da 20 Ekim'de Devlet Başkanı Evo Morales'in zaferi ile sonuçlanan genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları ile başlayan ve bazı bölgelerde yağmaya dönüşen protesto ve şiddet olaylarında şimdiye kadar 8 kişi yaralandı. Morales'in iddialar karşısında uluslararası soruşturma açılmasını ve oyların yeniden sayılmasını kabul etmesine rağmen ısrarla ikinci turu isteyen muhalifler özellikle Santa Cruz ve Potosi gibi kentlerde protesto gösterileri sürüyor.

Honduras’ta Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in kardeşinin ABD'de uyuşturucu kaçakçılığından geçen hafta hüküm giymesi ve Hernandez’in seçim kampanyası için El Chapo lakaplı Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'dan para aldığının iddia edilmesi hükümet karşıtı protestoları tetikledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DBP: Kürt sorunu çözülmeden demokrasi sorunu çözülmez

SONRAKİ HABER

Lübnan’da halkın protestosu ve yol kapatma eylemleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa