Yapay zeka, robotlar ve işçi sınıfı | Adana’da endüstri 4.0 tartışıldı
Adana’da Emek Gençliği yapay zeka, robotlar ve işçi sınıfı üzerine söyleşi gerçekleştirdi. Üniversite öğrencilerinin katıldığı etkinlikte Endüstri 4.0 bağlamında birçok konu ele alındı.
Fotoğraf: Wikimedia Commons
Olcay Aytürk
Adana
Adana’da Emek Gençliği günümüzde çokça tartışılan yapay zeka, robotlar ve işçi sınıfı üzerine Teori ve Eylem dergisi yazı kurulu üyesi Arif Koşar ile söyleşi gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinin katıldığı etkinlikte Endüstri 4.0 bağlamında birçok konu ele alındı.
Endüstri 4.0 ile birlikte eski dünyanın sorunlarının çözülerek yeni dünyanın olacağı vaat edilirken, teknolojinin ticari bağlamda ucuz iş gücüne tercih edilmediğinin göz ardı edildiğini söyleyen Koşar, “Teknik uygulamaların büyüsü çok büyük olmasına rağmen kolayca yaygınlaştırılabilir değil ve yeni iktisat tartışmalarına yol açıyor.” dedi. Robotik üretimin karlı ve pratik olmadığını üretim maliyetinin fazla olduğunu bu nedenle otomotiv gibi birçok üretimin fabrikalarda gerçekleştiğini dile getiren Koşar “Teknik olarak kolay, uygulanabilir açıdan içerisinde yaşadığımız kapitalist rekabetten dolayı imkansız. Hiçbir şirket tam entegrasyona yakınlaşmıyor, bu teknik sıkıntılara ilişkin siber güvenlik de önemli sorunlardan birini oluşturuyor” dedi.
Teknolojik gelişmenin birden olmadığını stratejik olduğu söyleyen Koşar “Endüstri 4.0 Alman imalat sanayisi için yeni bir pazar alanı olarak görülüyor. Almanya’nın lider tedarikçi konumunun geliştirilmesi ve pazarda lider konumuna gelmesi amaçlanıyor.” dedi. Almanya, Çin, Amerika gibi ülkeler için en güçlü üretici konuma gelmek ve yeni çıkan sorunları çözmek için patent sahibi olarak piyasayı kontrol etmeyi hedeflediklerini dile getiren Koşar, “Endüstri 4.0 iktisadi kökleri olan bir stratejidir.” dedi. Koşar, emperyalist ülkelerin teknoloji ile ülkeleri bağımlı hale getirerek sömürgeleşmeyi artırabilmek, piyasada hakim olabilmek için toplumu iyileştirmeyi vaat ederek endüstri 4.0 ile iktisadi stratejilerini ilerlettiklerini dile getirdi.
İŞÇİ SINIFI VE ENDÜSTRİ 4.0
İşçisiz üretimin vaat edildiğini, az işçi ile daha çok üretim yapılacağını söyleyen Koşar, “Teknoloji geliştikçe işçi sayısı azaltılarak daha çok üretim yapılabilir ama bu da işsizlik sorununu doğuracaktır.” dedi. Elli yıllık teknolojik gelişmeyle beraber işsizlik oranının arttığını, vaat edildiği gibi mesai saatlerinin azaltılmak yerine kitle iletişim araçları ile çalışma saatlerinin daha çok arttırıldığını, özel yaşama işlerin taşındığını söyleyen Koşar, “Endüstri 4.0 teknolojik bağlamda, gerçek yenilik ve birikimlere referans vermektedir. İktisadi bağlamda, uluslararası şirketlerin ve gelişmiş ülkelerin çıkarlarının ifadesidir. İdeolojik bağlamda, gerçekleşmesi mümkün olmayan kapitalist bir ütopya sunmakta, sermayenin iktisadi-politik hattının meşrulaştırılması işlevi görmektedir.” dedi.