31 Ekim 2019 12:01

Bab’da terlik üretiyorlardı, Antep’te terlik süslüyorlar

50 TL yevmiye ile terlik süslemesi yaparak hayatını kazanan Süleyman ailesi, 6 yıl önce iç savaş nedeniyle Bab’dan göç ederek Antep’e yerleşti. Süleyman ailesi Bab’da terlik üretiyordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suriye iç savaşı nedeniyle 6 yıl önce Bab’dan göç ederek Antep’e yerleşen Süleyman ailesi, kendi ülkelerinde terlik üretip satarken, burada kişi başı günlük 50 lira yevmiye ile terlik süsleme işi yaparak geçimlerini sağlıyor.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte binlerce insan ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Resmi rakamlara göre, yüzünü Türkiye’ye çeviren 3 milyon 674 bin 588 sığınmacıdan 451 bin 461’i sınıra yakın olmasından dolayı Antep’e yerleşti. Kente yerleşen bu ailelerden biri yaşadıkları Bab’dan 2013 yılında ayrılmak zorunda kalan Süleyman ailesi.

Kürt aile, Antep’e geldikten sonra tarlalarda ve diğer mevsimlik işlerde çalışarak geçimlerini sağlamaya başladı. Uzun süre böyle ayakta kalmaya çalışan aile, şimdilerde kentin yoksul mahallelerinde yapılan yaygınlık kazanan terlik süsleme işi yapıyor. 4 ferdi çalışan ailenin bu işten kazancı kişi başı günlük 50 TL.

ÜLKELERİNDE TERLİK ÜRETİYORLARDI

Kendi ülkelerinde terlik üretimi yapan aile, savaştan kaçıp sığınmacı olarak geldikleri Antep’te terlik süslüyor. 6 yıl tarlalarda mevsimlik işçi olarak çalıştıktan sonra terlik süsleme işine başladıklarını dile getiren baba Bozan Süleyman, tarlada çalışmaktan zor olmasa da bu işten kazandıkları paranın geçinmelerine yetmediğinden yakındı. Fakat başka çarelerini olmadığını belirten baba Süleyman, “Fabrikadan getirdiğim bu terlik parçalarını Suriyeli diğer komşularıma da dağıtıyorum. Onlar da bu işle geçinmeye çalışıyor. Suriye’de daha önce evimizin altında dükkanımız vardı. Kendi evimiz vardı. Dükkanımızda kendi yaptığımız terlikleri satıyorduk. Durumumuz iyiydi” diye belirtti.

Ülkesini çok özlediğini, ancak çocuklarının güvenliği için burada yaşamaya mecbur olduklarını söyleyen baba, “Bu savaş için artık yeter diyoruz, insanlar ölmesin. Biz de yurdumuza, evimize dönelim istiyoruz. Savaş savaş nereye kadar?​” diye sordu.

‘HAYATIMIZDAN HİÇBİR ŞEY ANLAMADIK’

Ailenin çocuklarından 19 yaşındaki Ayşe Süleyman’a göre de, terlik süslemek tarlada çalışmaktan daha kolay. Tarlada güneşin altında çalışmanın zorluklarını anlatan Ayşe, tarlada çalışırken okulunu bırakmak zorunda kalmış. Onu en çok yaralayan ise, ülkesinde süren savaş. Bunu da şu sözlerle dile getiriyor:

“Biz bu savaşlar yüzünden hayatımızdan hiçbir şey anlamadık. İstiyorum ki bu savaş dursun. Ne çocuklar ne de kadınlar ölsün. Biz de vatanımıza dönelim istiyorum. Orada hayatımız daha iyiydi. Orada çocukluğumuz geçti. Çocukluğum o savaşın içinde kaldı.”

KARIN TOKLUĞUNA DA OLSA...

Meryem Süleyman da, geçinebilmek için çalışıp para kazanmak zorunda olduklarını belirtiyor. “6 yıl önce Bab’dan geldik. Uzun süre tarlada işçilik yaptık. Yazın gider, kışa doğru gelirdik. 6 yıl boyunca Maraş civarında biber işinde çalıştık. Bu yıl biber toplamak yerine terlik süsleme işine girdik” diyen Süleyman’ın anlatımlarına göre, kolay görünse de bu işin de kendine göre zorlukları var. Sabahtan akşama kadar 50 lira karşılığında çalıştıklarını söyleyen anne, “Karın tokluğuna da olsa çalışmaya mecburuz” diye belirtti.

BATMAN’DA MÜLTECİLER İÇİN ÇAĞRI

Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, kent otogarına insan kaçakçıları tarafından bırakılan ve zor şartlar altında farklı kentlere gitmek isteyen mülteciler için yetkililere çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Demir, “Afganistan, Pakistan ve İran’dan gelip farklı illere gitmek isteyip bilet bulamayan göçmenler otogarda sabahlıyorlar. Belediyemizin göçmenleri misafir edecek misafirhanesi bulunmamasından kaynaklı ilgili kurumları bu insani drama sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Toplu balık ölümleri Bursa ve çevre illeri tehdit ediyor!

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ziya Ataman: Hakiki gazeteciliğin dervişleri olabilirsek yalanı yeneriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa