Peynir ekmek gibi ‘örgüt üyeliği’ cezaları
Sincan Kadın Kapalı Cezaevinden Arjin Yüksekbağ, yaşadıklarını anlattığı bir mektup yazdı: Kürtçe şarkı dinlemek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe katılmaktan 9 yıl ceza aldım...
Fotoğraf: MA
Burcu YILDIRIM
Ankara
Sincan Kadın Kapalı Cezaevinden Arjin Yüksekbağ, yaşadıklarını ve içinde bulunduğu koşulları Evrensel'e anlatan bir mektup yolladı. 3 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Yüksekbağ “Kürtçe şarkı dinlemek”, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Deniz Gezmiş anmasına katılmak”, 10 Ekim 2015 tarihinde “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingine katılmak” gibi suçlarla ‘terör örgütü üyeliği’nden 9 yıl 9 ay ceza aldı. Yüksekbağ, sesinin duyulmasını ve Yargıtayda bulunan dosyası için adalet istiyor.
OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALDI
Üniversite okuduğu şehirde yaşadığı baskılar nedeniyle okulunu yarıda bırakıp tekrar ailesinin yanında sınava hazırlandığı sırada gözaltına alınan Arjin Yüksekbağ’a atfedilen suçlar ise trajikomik. Yüksekbağ’ın Kırşehir’de üniversite okurken “Okul bahçesinde haraç kesip insan dövdüğü” iddia edilerek “Kürtçe şarkı dinlemek”, o dönem yasaklı olmayan “Dergi bulundurmak”, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Deniz Gezmiş anmasına katılmak” ve 10 Ekim 2015 tarihinde “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingine katılmak” suçlarından örgüt üyeliği ile yargılanıyor.
"GEREKÇELERİ ÖĞRENİNCE ŞOKA GİRDİM"
Kendi davranışlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu, tehditler ve baskılar nedeniyle Kırşehir’deki eğitim ve öğretim hayatına devam edemeyip tekrar sınava hazırlandığını anlatan Yüksekbağ, “Gözaltına alınmamın gerekçelerini öğrenince büyük bir şoka girdim. Okuduğum süre zarfında uğradığım hak ihlalleri daha adımın Arjin olmasıyla başladı. İsmimden ötürü ‘terörist’ denilerek teşhir edildim. Bu zorluklardan ve tehditlerden ötürü okula ara verdiğim dönemde okulda yapıldığı iddia edilen faaliyetlerde bile ben oradaymışım gibi gösterilmiş” diyor. O dönemde Kırşehir’de olmadığını ispatlamak için kanıtlarını sunma ve okul içindeki atıfta bulunulan suçlarda MOBESE kameralarının incelenmesi talebinin reddedildiğini dile getiren Yüksekbağ kendisine 9 yıl 9 ay ceza verildiğini söylüyor. İstinaf mahkemesinin de kararı onayladığını ve dosyasının Yargıtayda bulunduğunu dile getiren Yüksekbağ, “Bu süreçte sesimi duyurabileceğim yer, ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen gençleri, öğrencileri tutuklayıp cezaevlerine dolduran bağımlı hukuk değil sizlersiniz. Sesimizin duyulması dileğiyle” dedi.