Sendikalaştıkları için işten çıkarılan işçiler Gaziemir’de direnişe başladı
İzmir’de SF Tekstil’te işten çıkarılan 2 kadın işçi direnişe başladı. Lidya Tekstil’den de sendikalaştıkları için 4 işçinin işine son verildiği öğrenildi.
Fotoğraf. Evrensel
Dilek OMAKLILAR
İzmir
İzmir Gaziemir Serbest bölgede yer alan SF Tekstil’de 2, Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Lidya Tekstil’de 4 işçinin işine son verildi. Deriteks Sendikasına üye olan işçilere işten çıkış sebepleri ‘küçülme, performans’ gibi nedenler gösterilse de işçiler ve Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, esas nedenin sendikalaşmaları olduğunu söyledi.
SF Tekstil ve Lidya Tekstil’de işçiler işten çıkarıldı. Gaziemir Serbest Bölgede yer alan SF Tekstil’de işten çıkarılan 2 kadın işçi bugün Serbest Bölge girişi önünde direnişe başladı. “SF Trade Sendika üyelerini işten çıkardı! Derhal işe iade edin! Sendika haklarına saygı duyun!” pankartı açan işçiler Deriteks Sendikası İzmir Şube ile birlikte direneceklerini belirtti. Öte yandan Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Lidya Tekstil’den de sendikalaştıkları için 4 işçinin işine son verildiği öğrenildi.
"SENDİKA KARŞITI TUTUM SERGİLEDİLER"
Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz de konuya ilişkin açıklama yaparak, “2015 yılında SF, sendikal karşıtı tutumunu 14 arkadaşımızı işten çıkararak yapmıştı. Mücadelemiz aylarca burada sürmüştü. Sonra İstanbul’da CPS’de toplu sözleşmede olan arkadaşlarımızın işlerini buraya kaydırarak orda da sendikal karşıtı bir tutum sergilemiş oldu. Geçtiğimiz aylarda içerideki arkadaşlarımızın bize üye oluşuyla, 12 yıllık çalışan arkadaşımızı baskı yaparak tehdit ederek işten çıkarmış bulunmaktadır. Bu konuda SF ile de görüşmemiz oldu. Kendileri 12 senelik çalışan arkadaşların performanstan kaynaklı işten çıkardıklarını beyan ediyorlar ama sonuçta bu arkadaşlar 12 yıldır performanslı bir şekilde çalışıyorken bir sendika üye olduktan sonra çıkartılmaları sendika karşıtı tutumun ortaya konmasıdır” dedi.
Yine Çiğli Serbest bölgede Spot tekstile bağlı Lidya Tekstilde sendikal faaliyetten kaynaklı 4 işçiyi de işine son verildiğini söyleyen Alagöz, “Burası da uluslar arası markalara üreten bir firma ama bir gece önce sendikaya üye olup ertesi gün işten attığı arkadaşlarımız var, yine işletmede işçi temsilcisi olan arkadaşlarımız var. Lidya tekstilde, çalışan arkadaşlarımız bağlı sendikalara üye olmasın diye iş kodunu büro iş kolu olarak yapmışlar. Uluslar arası firmalara üretim yapan Lidya Tekstil’in atılan işçilerin geri almasını ve sendikal hak ve özgürlüklere saygı duymasını buradan beyan ediyoruz” diye konuştu.