31 Ekim 2019 16:01

Kırık Saat yayın hayatına başladı

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nın bünyesinde oluşan Kırık Saat adlı kültür, edebiyat ve düşünce dergisi ilk sayısıyla yayın hayatına başladı.

Kırık Saat

Paylaş

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nın bünyesinde oluşan Kırık Saat adlı kültür, edebiyat ve düşünce dergisi ilk sayısıyla yayın hayatına başladı. Dergi üç aylık periyotlarla yayın hayatına devam edecek. İlk sayının başyazısı, Tahir Elçi’nin katledilmeden önce kaleme aldığı notlardan oluşuyor. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi de "Kesmelerdi Ağaçları" adlı yazısı ile yazısıyla Hallacı Mansur’dan Pisagor’a, İskenderiyeli Hypatia’dan Victor Jara’ya, Sokrates’ten Sivas Madımak’a, Hrant Dink’ten Tahir Elçi’ye uzanan tarihsel hafızayı yeniden tazeliyor. Bunun yanı sıra birçok yazar, şair ve gazeteci de dergide yazılarıyla bulunuyor.

Dergideki Hukuk ve Edebiyat Dosyası’nda Vedat Ahsen Coşar, Behçet Çelik ve Burhan Sönmez, edebiyat ile hukuk arasındaki tarihsel ve metinsel ilişkileri ele alarak katkıda bulundu. Aziz Yağan, Türklük Sözleşmesi kitabıyla Türkiye’deki algıları tersyüz eden Barış Ünlü ile Türklük Sözleşmesi’ne ve gündeme dair konuştu. 

Abdullah Aren Çelik, Filistin Davası’ndaki sivil duruşuyla dikkatleri üzerine çeken, bu nedenle İsrail tarafından bombalı saldırıda katledilen Filistinli yazar Gassan Kanafani ve Filistin davasının kaybedilmesini ele aldı. 

Orhan Gazi Ertekin “Türklük Hukukundan Kürtlük Hukukuna Türkiye’de Kürt Hak Hareketinin Doğuşu ve Yükselişi” başlıklı yazısıyla Şerafettin Elçi’den Selçuk Kozağaçlı’ya, Sezgin Tanrıkulu’ndan Hüseyin Aygün’e, Tahir Elçi’den Eren Keskin’e kadar birçok ismi ele aldı. 

Ümit Kıvanç “İlk Ders”, “Erhan Sunar Henri Cartier-Bresson ve Fotoğrafçılığı”, Mehmet Fatih Uslu Yesayan “Milli Politika Yapıyor”: Uysallar ve Asiller”, Nahit Eren Bağımlı Yargı: “İstiklal Mahkemelerinden Sulh Ceza Hakimliklerine”, Sabahattin Şen, “Yılmaz Güney’den Yeni Türk Sinemasına Politik Film” yazılarıyla katkıda bulundular. 

Melike Uzun, Gabriel Garcia Marquez’i yaşamından kitaplarına, yaşadığı coğrafyadan gazeteciliğine dek birçok açıdan anlattı. 

Ayrıca dergide, Gaye Boralıoğlu, Figen Şakacı ve Abdullah Ataşçı öyküleriyle, Cihan Ülsen şiiriyle katkıda bulunurken, Mustafa Orman da fotoğraf üzerine bir yazıyla yer aldı. 

Ramazan Kaya, G.G.Marquez’in Albaya Mektup Yok kitabını, Semih Gümüş ise Paul Mason’un “Kapitalizm Sonrası Geleceğimiz İçin Bir Kılavuz” kitabını inceledi. Gamze Yılmazel, Michael Thomsen’ın Jose Saramago’nun “Ölümlü Nesneler” kitabı üzerine kaleme aldığı yazısını çevirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

“Karadeniz’in kirliliğe karşı korunması” sözleşmesine uyulmalı

SONRAKİ HABER

Adnan Özyalçıner: Bugünkü en büyük eksik kültürel bir kalkışmanın olmaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa