1 Kasım 2019 13:22
/
Güncelleme: 2 Kasım 2019 03:55

İpekyolu Belediyesinde çevre temizliğine dahi izin verilmiyor!

Valiliğin işçilerle ilgili ‘güvenlik soruşturması’ sonuçlarını göndermemesi nedeniyle İpekyolu Belediyesinde işçiler çalışamıyor. İlçede temizlik hizmetinde de aksaklık yaşanıyor.

İpekyolu Belediyesinde çevre temizliğine dahi izin verilmiyor!

Fotoğraf: İpekyolu Belediyesi

Van’da, İpekyolu Belediyesinin kayyum döneminde İŞKUR üzerinden alınan temizlik personellerinin sözleşmesi belediyenin HDP’ye geçmesiyle yenilenmedi ve işçiler belediyeden ayrılmak zorunda kaldı. Belediyede kendi bütçesiyle geçici süreyle işçi aldı. Ancak valilik güvenlik soruşturmalarını sonuçlandırmayınca bu işçilerin sözleşmesi de yenilenemedi. Çevre temizliğinin aksaması üzerine belediye eş başkanları ve işçiler gönüllü olarak kamu hizmeti yapmak istedi. Bu sefer de kentte 1000 günden fazladır devam eden eylem yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Açıklama yapan Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, valiliği göreve çağırdı.

GÖNÜLLÜ TEMİZLİĞE ETKİNLİK YASAĞI

Van’da kayyum tarafından İpekyolu Belediyesinin temizlik işlerinde çalışması amacıyla İŞKUR’dan istihdam edilen yaklaşık 180 personelin sözleşmesi 30 Haziran 2019 tarihinde bitti. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyenin HDP’ye geçmesiyle 200 işçinin istihdamı için başvuru yapıldı. Ancak İŞKUR personel vermedi. Bunun üzerine belediye kendi bütçesiyle 4 ay süreyle 150 temizlik işçisini işe aldı. Yasal olarak 2 ay içinde Valilik işçilerin ‘güvenlik soruşturması’ sonuçlarını göndermesi gerekiyordu. Valiliğin cevap vermemesi ve işçilerin görev süresinin dün (31 Ekim 2019 tarihinde) dolması üzerine çevre temizliği aksadı. Bunun üzerine İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Azim Yacan, Şehsade Kurt, İpekyolu Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Tüci, belediye müdürleri ve işçiler kentte ‘Gönüllü temizlik çalışması’ yapmak istedi. Ancak bu sefer de valiliğin kentteki etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis, belediye binasını abluka altına alarak temizlik çalışmasına izin vermedi.

Bunun üzerine belediye eş başkanları işçilerle beraber basın açıklaması düzenledi.

"AMAÇ HALKLA KARŞI KARŞIYA GETİRMEK"

İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, “Şu anda İpekyolu ilçemiz kirlilikle karşı karşıya. İnsanlarımızın yaşamı şu anda tehdit altındadır. Kentin en temel sorunu olan temizlik sorunu halkımızı mağdur edecektir. Çalışan emekçi arkadaşlarımız mağdur olmuştur ve amaç bizimle halkımızı karşı karşıya getirmektir” dedi.

Söz konusu HDP’li belediyeler olunca kamu kurumu yöneticilerin devlet memuru kimliğini bırakıp siyasi bir kimliğe büründüğünü belirten Yacan, “Eğer ki, Valilik bize güvenlik soruşturmasını gönderseydi bugün bunları yapmamıza ihtiyaç bile kalmazdı. Çalışmamız alınan eylem ve etkinlik yasağının dışında rutin bir kamu hizmetidir.  Maalesef böylesi bir tutumla karşı karşıya kaldık. Bu tutumu kınadığımızı halkımıza kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

"VALİLİK DÖNÜŞ YAPMALI"

İşçilerin güvenlik soruşturmalarının sonuçlarının iletilmesi için Valiliğe çağrıda bulunan Yacan, “Bu kente bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Bu kentin gelişmeye ihtiyacı var. Zaten dezavantajlı bir bölgede yaşıyoruz. Bu engellemelerle yasaklarla bir sonuç alınamaz ve kaybeden bu kent olacaktır. Valilik makamının bize dönüş yapmasını talep ediyoruz. Yoksa bu kent ciddi bir çevre ve halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Bunun sorumlusu ilgili makamlar ve Valilik olacaktır” dedi.

Valilik bugün mesai bitiminden önce işçilerin güvenlik soruşturmasını sonuçlandırdı. 114 işçinin güvenlik soruşturması olumsuz, 9 işçinin olumlu olarak değerlendirildi. (Van/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et