01 Kasım 2019 15:15
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2019 18:24

Tunç Soyer: İktidar belediyelerin yetkisini kısıtlıyor, sorunlar katmerleşiyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yerel yönetim paketi üzerinden belediye başkanlarının yetkilerinin kısıtlanmak istendiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul’da ilki gerçekleştirilen CHP’li büyükşehir belediye başkanları çalıştayının ikincisi İzmir’de yapıldı. Çalıştaya ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan davet beklediklerini belirterek, “2 ay önce Cumhurbaşkanımızın davetiyle büyükşehir belediye başkanları olarak Ankara’ya gitmiştik ve orada hazırlanmakta olan yerel yönetim paketi ile ilgili de bir komisyon tespit edilmişti. Yaklaşık 2 ay geçti, bu komisyon davet edilmedi ve sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. Soyer, Boğaziçi yasasını örnek göstererek, belediye başkanlarının yetkilerinin kısaltılmasına tepki gösterdi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yerel yönetim paketi üzerinden belediye başkanlarının yetkilerinin kısıtlandığını ifade ederek, bununla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu beklediklerini söyledi.

"KATI MERKEZİ YAKLAŞIM SORUNLARIN KATMERLEŞMESİNİN EN TEMEL SEBEBİ"

Soyer, “Son günlerde gündeme gelen, boğazın kültürel ve tarihi değerlerini korumayı amaçlayan Boğaziçi Kanunu’nun değiştirilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin yetkilerine son veren ve boğazı imara açacak taslak düzenleme bunun kanıtı niteliğinde. Ankara’da alınan karar ve tüm politikaların olumsuz sonuçlarının yansıdığı yerellerin zaten kısıtlı olan yetkilerinin bile alınması, merkezi idarelerin ve siyaset kurumunun, artık sorunlara cevap vermekten gittikçe uzaklaştığını gösteriyor. Yetki paylaşımı, güçler ayrılığını kabul etmeyen, katı bir merkezi yaklaşım, sorunların katmerleşmesinin en temel sebeplerinden biri” dedi.

Halkın karar süreçlerine katılmasının, söylemden öteye taşıması gerektiğini ancak sorunun bizzat muhataplarını, bu süreçlere dahil ederek mümkün olduğuna dikkat çeken Tunç Soyer, şunları söyledi: “Aksi durumda çözdüğümüzü sandığımız sorunlar, büyüyerek devam eder. Halka en yakın yerde kamusal hizmet sunan ve siyasi sorumluluk taşıyan bizlerin; yansıması doğrudan kentlerde olan bu sorunların çözümleri için çok daha cesur, çok daha kararlı adımlar atması gerekiyor. Toplum, geçmiş alışkanlıklarımızdan kurtulmamızı, mevcut siyasi, kamusal yaklaşımları değiştirmemizi ve dönüşüme öncülük yapmamızı talep ediyor” dedi.

SOYER: TOPLANTIDA 3 ÖNEMLİ KARAR ALDIK

Çalıştayın ardından gazetecilere yeniden açıklama yapan Soyer, genel sekreterlerin enerji tasarrufu, belediyelerin finans kaynakları, genel olarak tasarruf, yenilenebilir enerji kaynakları gibi konularda çalışma gerçekleştirdiklerini anlattı.

Toplantının sonunda 3 önemli karar aldıklarının vurgulayan Tunç Soyer, şunları kaydetti:

“Bunlardan bir tanesi sosyal medya üzerinde olacak, ikincisi bilişim teknolojileri ve akıllı kent uygulamalarıyla ilgili bir çalışma olacak. Üçüncüsü ise tarım konusunda yapabileceğimiz iş birliğini değerlendirdik.”

İlki 29 Ağustos'ta İstanbul'da yapılan çalıştayın bir sonraki toplantısı Adana’da gerçekleştirilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 28 maddelik kanun teklifi taslağı hazırlamıştı. Taslağa göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile boğazdaki 4 ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son veriliyor. Söz sahibi, yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul olacak. Başkanlık ve kurul üyelerini de Cumhurbaşkanı Erdoğan atayacak. Yeni yönetim, boğazlarda imar ve cins değişiklikleri dahil her türlü yetkiyi kullanabilecek. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Selçuk Mızraklı: Dört duvar arasında da olsak direnişimiz devam edecek

SONRAKİ HABER

EMEP’ten iş bırakan Maltepe Belediyesi işçileri için rap şarkısı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa