02 Kasım 2019 06:10
Son Güncellenme Tarihi: 02 Kasım 2019 07:56

Talepleri için iş bırakan Maltepe Belediyesi işçilerinin direnişi kazanım getirdi

Maltepe Belediyesinde toplu sözleşmenin uygulanmaması nedeniyle başlatılan iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Maltepe Belediyesi işçilerinin toplu sözleşmenin uygulanması ve atılan işçilerin geri alınması talebiyle başlattığı direniş kazanımla sonuçlandı. Atılan işçilerin geri alınmasını kabul eden belediye yönetimi, işçi ücretlerine seyyanen 310 lira net zam yapmayı ve idari maddeleri uygulamayı kabul etti. Eksik olsa da kazanımların önemli olduğuna dikkat çeken işçiler, önümüzdeki dönem toplu sözleşme sürecine birliklerini daha da güçlendirerek girerek kazanımları artıracaklarını söyledi.

EK PROTOKOL YAPILDI

Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şubesinin örgütlü olduğu belediyede geçen yıl imzalanan sözleşmenin uygulanmaması nedeniyle süren huzursuzluk ve iş bırakma eylemlerinin ardından önce bir şube yöneticisi ardından iki temsilci ve bir işçinin işten atılmasıyla öfkeye dönüştü. Belediye işçileri 25 Ekim Cuma günü işten atmalara karşı iş bıraktı. Belediye yönetiminin grevi kırma çabaları sonuçsuz kalırken direnişin 8. günü olan dün sendika ile belediye yönetimi arasında yapılan görüşmede anlaşma sağlandı ve ek protokol yapıldı. Toplu sözleşmede 800 lira civarında olan zam, protokole 310 lira olarak geçerken; disiplin ve denetim kurulu gibi iş güvencesini ilgilendiren konularla, işçi sağlığı iş güvenliği kurulu gibi düzenlemelerin içerisinde yer aldığı idari maddeler protokolle güvence altına alındı. Protokol şube yönetimi tarafından işyerinde bekleyen işçilere duyuruldu.

İŞÇİLER TOPLU SÖZLEŞMEYE HAZIRLANIYOR

Çalışma süreleri ve zam miktarı gibi konularda geçen yıl imzalanan toplu sözleşmenin gerisine düşülmüş olması nedeniyle tam olarak kendilerini tatmin eden bir anlaşma olmadığını söyleyen işçiler, varılan noktanın yenilgi olmadığını ve kazanımların elde edildiğini söyledi. 2020 yılının sözleşme yılı olduğunu hatırlatan işçiler, “Birlikteliğimizi gösterdik. Sözleşmenin tüm hükümleri uygulansaydı daha iyi olurdu ama bu günkü örgütlülük düzeyimiz ancak bu kazanımı getirdi. Önümüzdeki süreçte de toplu sözleşme var. Daha kararlı örgütlü ve bilinçli olarak hareket edersek bu protokolle alamadıklarımızı, toplu sözleşmede alabiliriz. Daha fazlası izin daha örgütlü olmayız ve bugünden bunu tartıştırıyoruz” dedi.

Bu süreçte Genel-İş İstanbul 1 No’lu Şubesinin, dış temizlik işçilerinin, Maltepe halkının, kitle örgütleri ve mahalle derneklerinin, emekten yana siyasi partilerin hatta Adana’dan gelen temizlik işçilerinin dahi dayanışmasını gördüklerini anlatan işçiler, şunları söyledi:

“Bizim açımızdan önemli bir deneyim oldu. Tam olarak tatmin etmese de kazanım olarak görüyoruz. Şimdi sözleşme dönemine hazırlanıyoruz. Biz yapılan dayanışmayı unutmuyoruz. Bundan sonra da Ataşehir Belediyesi işçileriyle herhangi bir hak gaspına karşı dayanışma içinde olacağız.”

MALTEPE BELEDİYESİNDE NE OLDU?

KHK ile belediye şirketi bünyesine geçen Maltepe Belediyesi işçileri taşerondayken asgari ücret farkından kısmen de olsa yararlanıyordu. Ancak KHK mağduriyet yarattı. Hükümet işçileri 2020 Haziran ayına kadar yüzde 4+4 zamma mahkum etti. İşçiler ise bu dayatmaya karşı sendikalaşarak mücadeleye girişti. Bunun üzerine 19 Kasım 2018’de sözleşme imzalandı. Ancak bugüne kadar imzalanan toplu sözleşme uygulanmadı. İşçiler önce basın açıklaması yaptı, sonra iş yavaşlatma en son 24 saat iş durdurdu. Eylemden sonuç çıkmazken, işçiler üzerindeki baskı arttı, yemek paraları düşürüldü. Bunun ardından ilk önce sendika şube yöneticisi ardından iki temsilci ve bir işçi işten atıldı. Bu bardağı taşıran son damla oldu. Bunun üzerine temizlik birimi cima günü süresiz iş bırakma eylemine başladı. Çöpler toplanmadı bu sürede, sokaklar süpürülmedi molozlar alınmadı. Belediye yönetimi grevi kırmaya çalıştı ama başaramadı. Eyleme yol bakım işçileri ardından kısmen park bahçe işçileri de dahil oldu. Belediye yönetiminin 270 lira zam ve atılan işçileri geri alınması önerisi işçiler arasında yapılan referandumda reddedildi. Bunun üzerine direnişe devam kararı alındı. Direnişin 8. gününde Genel-İş ile belediye yönetimi arasında yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldı ve ek protokol imzalandı. (İstanbul/EVRENSEL)


EMEP’TEN İŞÇİLERE DAYANIŞMA ZİYARETİ

Öte yandan Emek Partisi İstanbul İl Örgütü de dün Maltepe Belediyesinde iş bırakan işçileri ziyaret ederek dayanışma mesajı vermişti. Ziyarette konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, işçilerin talepleri için birleşik bir mücadeleyi hayata geçirdiğinde, ister iktidarda olsun ister muhalefette, sermaye partilerinin de aynı tutumu sergilediğine dikkat çekti. “Biz Türkiye’nin işçi ve emekçileri olarak söz muhalefeti, laf kalabalığı değil, hakların teslim edilmesini istiyoruz” diyen Tüzel, temizlik işçilerine düşük ücretle çalıma dayatıldığını söyledi. Maltepe direnişini Evrensel’den takip ettiklerini söyleyen Tüzel, birlik içerisindeki direnişin mutlaka başarıya ulaşacağını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cizre Belediye Eş Başkanı Zırığ: Egemenlik kayıtsız şartsız tek adam rejiminde

SONRAKİ HABER

Van'da Saray Belediyesine kayyım atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa