02 Kasım 2019 10:24

10 Ekim Katliamı sanıkları Bağdadi gibi Türkiye sınırında mı?

Av. Sevinç Hocaoğulları, 10 Ekim davasında saldırının kilit ismi olan İlhami Balı’nın öldürülen IŞİD lideri Bağdadi gibi Türkiye sınırında saklandığını hatırlatarak bu durumun sorgulanması istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

10 Ekim Ankara Garı katliamı davası avukatlarından Sevinç Hocaoğulları, saldırının kilit ismi olan İlhami Balı’nın öldürülen IŞİD lideri Bağdadi gibi Türkiye sınırında saklandığının yargılama sürecinde ortaya çıktığını söyledi.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin, 26 Ekim gecesi İdlib'in Türkiye sınırına sadece 5 kilometre mesafedeki Barisha köyünde ABD güçlerince öldürülmesinin yankıları devam ederken, yanıtı aranan sorulardan biri, “Bağdadi’nin neden Türkiye’nin kontrol ettiği bölgede olduğu”.

Örgüt tarafından 2015 yılında gerçekleştirilen Diyarbakır (5 Haziran), Suruç (20 Temmuz), Ankara Gar (10 Ekim) katliamları ile 20 Ağustos 2016’da yapılan Antep katliamlarına dair açılan davalarda IŞİD militanlarının Türkiye sınırını rahatlıkla kullandığı ve ülke içinde serbestçe dolaştığına dair belge ve bilgiler yer almıştı.

Firari sanıklar yönünden devam eden 10 Ekim Ankara Katliamı davası avukatlarından Sevinç Hocaoğulları, yargılama sürecinde dava dosyasına giren belgelerde IŞİD’in Türkiye’de nasıl bir ağ kurduğunun görüldüğünü ifade etti.

"SINIRA O KADAR YAKIN Kİ HTS KAYITLARI ALINMIŞ"

Av. Hocaoğulları, yargılama sürecinde devletin katliamın bir numaralı sanıkları olan İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin sınır boyunu kontrol ettikleri, silah ve insan ticareti yaptıklarına dair bilgisi olduğuna ulaştıklarını belirtti. 

Hocaoğulları, ulaştıkları bu bilgi ve belgelere dair şunları söyledi: "O dosyalarda özellikle İlhami Balı hakkında Konya’dan, Antalya’dan, Hatay’dan, Adana’dan, Ankara’da pek çok soruşturma yürütülmüştü. Bu soruşturma dosyalarında pek çok telefon görüşmesi kayıtlara geçmişti. Bu bilgiler aşama aşama elimize geçti. Asker yakılması soruşturmasında gündeme gelen bir dosyada İlhami Balı’nın biz Antalya soruşturmasında izlendiğini, dinlendiğini gördük. Emniyet ve istihbaratın doğrudan izlediği, fotoğraflarını çektiği, telefon görüşmelerini kayıt altına aldığını ancak yakalanmadığını gördük. En fazla izlenen kişi aslında İlhami Balı idi. Balı sınıra o kadar yakın bulunuyor ki HTS kayıtları, sürekli sinyal bilgileri Kilis Elbeyli’de olduğunu gösteriyor.”

"EN KRİTİK FAİLLER ÖLDÜRÜLDÜ"

Bunlar ortada iken iktidarın "IŞİD ile mücadele" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Av. Hocaoğulları, hukuksal alanda IŞİD ile mücadeleye şahit olmadıklarını ifade etti.

10 Ekim Ankara Katilamı’nın en önemli sanıklarının yine polis operasyonunda öldürüldüğüne işaret eden Av. Hocaoğulları, “Yunus Durmaz’ın Türkiye emiri olduğu söyleniyordu. Reina saldırganın müthiş bir operasyonla canlı yakalandığı propagandaları yapıldı. Ancak 10 Ekim Katliam davası sanıklarında biz bunu görmedik. 10 Ekim Katliamı sanıklarından Abdulmuttalip Demir, kritik sanıklar arasındaydı. Bunlar 11 ay boyunca Antep’te saklanabildiler. Ahmet Güneş’in birden fazla dosyası var. Firari ancak Hatay’da bombalar üzerinden parmak izleri çıktı. Bu kişi yakalanmadı, tutuklu yargılanması gerekirken serbest bırakıldı ve kaçmasına olanak sağlandı” diye belirtti.

"IŞİD-TÜRKİYE BAĞLARININ ÇIKMASI ENGELLENDİ"

Hocaoğulları, IŞİD’in Türkiye içindeki örgütlenmesinin açığa çıkması için bulundukları bütün taleplerin mahkemelerce reddedildiğini de ifade etti.

“Bombaların yapıldığı, depolandığı yerlerin çevresindeki görüntülerin getirilmesi, o depolara girip, çıkan ve bombaların doğal olarak saklanmasında yer alan kişilerin tespit edilmesine yönelik taleplerimizin bir şekilde önü kesildi” diyen Hocaoğulları, şunları ekledi: “IŞİD ağının, IŞİD’le mücadelenin bir ayağı olan yargılama sürecinde aslında etkin bir yürütme olmadığı, mahkemelerin etkin bir tavrı olmadığını gördük. Çoğunlukla IŞİD sanıklarının serbest bırakıldığını ya da yargının taleplerinin emniyet ve istihbarat tarafından karşılanmadığına tanıklık ettik.” 

"TÜRKİYE SINIRINA YAKIN OLMASINI SORGULAMAK LAZIM"

Av. Hocaoğulları, bu nedenlerle Bağdadi’nin Türkiye sınırına yakın bir yerde olmasını sorgulamak gerektiğini vurguladı.

Hocaoğulları, “Burada kendilerini daha güvenli hissettiklerini gösteriyor. IŞİD’in daha güçlü olduğu bölgelerde değil de Türkiye’ye yakın bir sınırda öldürülmüş olması düşündürüyor. Aslında bütün tablo bunu düşünmeye sevk ediyor. Biz bugüne kadar yargıdan, siyasetten başka tavır görseydik Bağdadi’nin öldürüldüğü yer küçük bir şey olurdu ancak şimdi kendilerini daha güvenli hissettiklerini gösteriyor” dedi.

"IŞİD’Lİ MAHKUMLAR NASIL YARGILANACAK?"

Suriye’ye yapılan operasyonla Türkiye’nin IŞİD’lilerin sorumluluğunu alması üzerinde de duran Av. Hocaoğulları, “Türkiye IŞİD’li mahkumlardan sorumlu olacak ise nasıl yargılayacak, takip etmemiz gerekiyor. Bunların aklanmasına, kendilerini güvende hissedecekleri bir sürece girmelerine izin vermemeliyiz. Dava süreçlerini takip etmeliyiz çünkü bu davalar IŞİD militanlarının bağlarının tartışıldığı temel tarihlerden biri oluyor. Antep ve sınır boyunu iyi takip etmek ve seferber olmak gerekiyor” diye konuştu. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İşçi servis minibüsü ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

SONRAKİ HABER

İstanbul Kitap Fuarı başladı: Kitaplar oldukça düşünceler özgürleşecektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa