02 Kasım 2019 11:30

Barbaros Mahallesi Gönüllüleri: Vakıflara değil, halka hizmet

İstanbul'da Barbaros Mahallesinde devlet yurdunun yıkılarak Mahmut Esat Coşkun Vakfına tahsis edilmesine karşı çıkan mahalle halkı "kamu malı kamuda kalsın" diyerek tahsisin iptalini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Barbaros Mahallesinde oturan yurttaşlardan oluşan Barbaros Mahallesi Gönüllüleri, KYK Öğrenci yurdu iken depreme dayanıksız olduğu belirlenip yıkılan bina alanının Mahmut Esat Coşkun Vakfına 30 yıllığına tahsis edilmesine karşı arazinin önünde bir basın açıklaması düzenledi. 

"Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkıyoruz: Yeşil Alan, Spor Alanı, Toplanma Alanı İstiyoruz" pankartı açan yurttaşlar, "Vakıf Alanı Değil, Kamu Alanı", "Bina Değil, Yeşil Alan" dövizleri taşırken, "Vakıflara değil, halka hizmet" ve "Kamu malı kamuda kalsın" sloganları attı.

Basın açıklamasında Barbaros Mahallesi Gönüllüleri adına konuşan Avukat Yasemin Çakır Özşafak, Hazine adına tescilli ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tahsisli olan erkek öğrenci yurdunun 2 yıl kadar önce depremde hasar görmüş olduğu gerekçesiyle yıkıldığını hatırlattı ve "Mahalle sakinleri olarak bizler, 12.244 m2'lik bu arazide yine aynı Bakanlığa bağlı, gençlerimizin, çocuklarımızın yararlanabileceği, devlet denetimi ve güvencesi altında bir yurt yapılacağını, eğer yurt yapılmayacaksa afet sonrası sığınabileceğimiz bir toplanma alanı oluşturulmasını beklemekteydik" diye söze başladı.

30 YILLINA MAHMUT ESAD COŞAN VAKFI'NA

Eylül ayında basında çıkan haberlerden, arazinin ASFA okullarının da kurucusu olan Mahmut Esad Coşan Vakfi'na 30 yıllığına tahsis edilmiş olduğunu öğrendiklerini belirten Özşafak, "Bu alan böylece adeta kişiye özel eğitim alanı haline getirilmektedir. Oysa bu alan daha önce kamu tarafından kullanılmakta idi. Taşınmazın tapu kaydında da 'kamu yararı dışında kullanılamayacağı' şerhi bulunmaktadır. Söz konusu alanın, adı, niteliği, siyasi görüşü ne olursa olsun, herhangi bir vakıf ya da derneğe tahsis edilmesini uygun bulmuyoruz" diye konuştu.

Bu alanın bu şekilde tahsisi kamu yararı ile açıkça çelişmekte ve kamuyu zarara uğratmakta olduğunu vurgulayan Özşafak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün bunların dışında, tahsis sonrasında inşa edilecek bina imar mevzuatına da aykırı olup, eskisinden daha büyük bir binanın yapılmak istendiği tespit edilmiştir. Kişiye özel imar planı değişikliği yapıldığı kanaati hasıl olmuştur. Bulunduğu bölgede hiçbir arazinin sahip olmadığı özel haklara sahip kılınmıştır. İmar hakkını arttırmak için imar planında da değişiklik yapılmıştır."

"TALANI VE PEŞKEŞİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

İmar planı değişikliği tahsis iptali ve verilen ruhsatın iptali için dava açıldığını hatırlatan Avukat Onur Cıngıl ise, "Buradaki talanı, buradaki peşkeşi önlemeye çalışıyoruz" diye söze başladı. Kendisinin de öğrenim süreci boyunca dört yıl bu yurtta kaldığını belirten Cıngıl, "Kurumlar arasında birbirine ikram edilerek aslında çok ciddi bir ihtiyaç olan yurt ihtiyacını yok saymaktadır" diye konuştu.

Evrensel'e konuşan Barbaros Mahallesi muhtar azası Bülent Tüzel, yapılan usulsüzlüğe dikkat çekerek, "Özellikle AKP'li Belediyelerin Vakıflarla yürütmüş olduğu kanunsuz ve gayri nizami, ilkelere karşı ve insanların sadece belli bir kısmına peşkeş çekilen bir durum var burada" dedi. 

"KAMU MALI KAMUYA SUNULUR"

Üsküdar gibi büyük bir kentte öğrenci yurdu bulunmadığına dikkat çeken Tüzel, "Buradaki halk da diyor ki bu arazi kamunun. Kamu malı kamuya sunulur. Kamunun kullanmasi gerekir" dedi. 

Barbaros mahallesinde oturan Nezahat Kural ise burasının yurt olduğunu hatırlattı ve "Şimdi kişiye özel tahsis etmişler. Kamu malı kamuda kalsın. Deprem alanımız yok. Yeşil alanımız yok. Bunun için düzenlensin" dedi.

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Güngören’de “kaçak işyerleri” tedirgin ediyor

SONRAKİ HABER

Ekim ayında 36 kadın öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa