04 Kasım 2019 10:33

Gösterilen eğitime karşı Gazi’de bilimsel eğitim

Sultangazi Bilim Atölyesi “Uzay Zaman, Maddenin Oluşumu, Rölativite” ile başlangıcını yaptı. Atölye sonrası ise çeşitli liselerden katılımcıların fikirlerini aldık.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sultangazi Bilim Atölyesi ekibi

İstanbul

“Biz tek bir bilim tanıyoruz, o da tarih bilimidir. İnsan tarihe iki açıdan bakabilir; tarihi doğa tarihi ve insanlık tarihi olarak ikiye bölebilir. Ancak, bu iki yan birbirinden ayrılmaz. İnsanlar var olduğu sürece, doğa tarihi ve insanlık tarihi karşılıklı olarak birbirini koşullayacaktır.”

“Alman İdeolojisi” kitabında yer alan bu dipnotu atölyemizin şiarı belirleyip yola çıktığımız Sultangazi Bilim Atölyesi “Uzay Zaman, Maddenin Oluşumu, Rölativite” ile başlangıcını yaptı. Önceki okul döneminin sonunda “Karadelikler” konusunda da bir etkinlik düzenleyen Sultangazi Emek Gençliği: “Bilime ve bilimsel tartışmalara ilginin gençliğin içinde yoğun bir şekilde göründüğünü gözlemleyerek, bu ilgiyi bir atölyeye dönüştürmenin sözünü vermiştik. ‘Sultangazi Bilim Atölyesi’ ile bu tartışmaları daha geniş bir çevreyle buluşturmak ve katılımcıların bizzat atölyeye şekil verenler olmasıyla da bilimi daha güçlü bir şekilde konuşmayı sürdüreceğiz” demişti.

GENÇLER BİLİME İSTEKLİ

Stephan Hawking’in zamanın oluşumdan bahsedişi, Einstein’ın “tanrı zar atmaz” sözünün irdelenmesi ve olasılıklara dair görece kafa karıştırıcı olan tartışmalar ile gelecek konu olan kuantuma da atıfta bulunarak atölyemizin ilk buluşması kısaca böyle geçti. Atölye sonrası ise çeşitli liselerden katılımcıların fikirlerini aldık.


Eğitim açlığı

Olcay

Öğrenciler okulda karşılayamadıkları eğitim açlıklarını okul dışında kendi çabalarıyla karşılamaya çalışıyorlar. Hepimizin güzel karşıladığı bu tarz etkinlikler aslında eğitim sistemimizin ne kadar zayıf olduğunu ortaya koyuyor. Gençlerin zihinleri dogmatik öğelerle doldurularak gerçeklere kapatılıyor. Oysa boş safsatalar değil, bilim anlatılmalı. Toplumları aydınlığa taşıyacak olan ancak bilimdir. Gençler bilim ile gerçeklik yolundan giderlerse daha güzel bir geleceğe sahip oluruz. Yapılacak etkinlikler ile gençler karanlıktan aydınlığa adımlar atmaya başlayacaklardır.


Gelişme kaydetmeliyiz

Sezen

Amacımız bilimsel açıdan müfredatta verilmeyen konular üzerine sohbet etmek. Umarım bütün ilgili insanlarla birlikte çalışabiliriz. Çünkü ilgili olanlar için çok şey ifade etmekte. İlgili olmayanlar için de en yakın zamanda umarım doğru yolu bulurlar. Bilimsel konuları konuşmak çok ciddi bir bilgi açlığını gideriyor bence. Gelişmek içinse daha çok kişi olmalıyız. Emek Gençliğinin daha önce çıkardığı broşür vb. materyalleri herkes bildiği bir ortamda dağıtılabilir. Bizi bu muhafazakâr ögelere karşı zorlayanlara, artık durması gerektiğini söylemeli; hep beraber, onların düşüncelerini çürüterek gelişme kaydetmeliyiz.


Okulda görmediklerimiz

Bekir

Benim için çok güzel bir etkinlikti. Bu etkinlik biz öğrencilerin okulda görmesi gerekip ama aç bırakıldıkları konuları kendileri arasında çözüm aramaya çalışılmasını ifade ediyor. Bence böyle etkinliklerin arttırılıp herkesin beraber aynı fikrin çatısının altında toplanması gerekiyor. Bilimsel konuları konuşmak benim ilgi alanım içine girdiği için mutlu etmekte ve bilim atölyesini geliştirmek için aramızda konuştuğumuz gibi çeşitli materyaller çıkartıp dağıtmalı, bu konuyu ilgi çekici bir anlatımla okul arkadaşlarımıza bahsetmeliyiz diye düşünüyorum.


Dogmalara karşı bilimsel eğitim

Sibel

Gençlerin bilime olan merakını ve aslında bu tür şeylerde arayışa girdiğini, bulduğu bu gibi etkinliklerin daha fazlasını istediğini sezdim. Gençlere dayatılan zorunlu din dersleri, daha çok ezbere dayalı bu eğitim sistemi başlı başına yanlışken, bilime daha da meraklı bir kesim ortaya çıkıyor. Aynı şekilde gençlerin okul dahil neredeyse hiçbir yerde bu gibi ortamları bulabileceği yerler neredeyse yok denecek kadar az. Gençlik bilimsel eğitim istiyor fakat tek parti rejiminden sonra zaten yeterli kadar göremediğimiz halde birçok “gerekli” ders zorunlu olmaktan çıktı. Onun yerine zorunlu din derslerinin gelmesi, İmam Hatip Liselerinin gün geçtikçe daha da çoğalması zaten iktidarın da istediği kindar ve dindar bir neslin ortaya çıkmasına elveriş sağlıyor. Bilime ve mantığa dayalı fikirlerin ortadan kalkmasını, daha çok dini/muhafazakâr, dogmatik, gerici fikirlerin oluşmasını istiyorlar. Gençlerin istediği ise daha bilimsel, yenilikçi ve mantık odaklı olan gelişmelere önem verilmesidir. Bu etkinlikte ise gençlere istedikleri ortam sağlanıyor, tüm zorunluluklar ortadan kaldırılıyor ve sadece bilimsel gelişmeler işleniyor. Eğitim sistemi ise muhafazakâr ve dogmatik öğelerle iktidarın ideolojisinden ortaya çıkıyor. Bazı şeyleri kısıtlamak haklarıymış gibi geliyor. “Susamam” şarkısında da bahsedildiği üzere "baştakinin ideolojisi neyse o anlatılır her derste." Bunun için ya iktidarın ideolojisi tamamen değişmeli ya da iktidar.


Yalnız değiliz

Mustafa

Benim gibi uzay bilimine meraklı kişilerin olduğunu ve yalnız olmadığımı bilmek beni mutlu ve bilime olan ilgimin daha çok artmasını sağladı. Eğitim sistemimizin yetersiz olmasından dolayı bizim gibi öğrenciler ilgi alanlarını burada bulduğu için böyle bir katılıma neden oldu diyebilirim.


Bilim atölyesi beraberliğin sembolü

Büşra

Öğrenci, kendi çabalarıyla elbette bilim hakkında fikir ve bilgi sahibi olabiliyor. Ama sonuç olarak faaliyete geçirdiğimiz etkinlik kadar geniş çaplı bilgi sahibi olabileceğimizi düşünmüyorum. Bilim atölyesi de bence bu konuda beraberliğin, birlikteliğin bir sembolü oldu. Bilimsel etkinlikte yan yana gelinmesi hem bu alanla ilgileneler hem de ilgilenmek isteyenler için daha büyük fırsat elde edildiğini düşünüyorum. Benim için de bakış açımın daha bir genişlediğini, bildiklerimin bilmediklerimin yanında bir hiç kaldığını görmekte fayda sağladığını düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

“Plan yeni değil, sömürü hep aynı” 

SONRAKİ HABER

Damat “açık yok” diyor ama bizim cep hep açık veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa