Krizin inşaat hali
Bundan 4 yıl önce en garanti meslek olarak görülen inşaat bugün için krizin en çok etkilediği ve işsizliğin kol gezdiği bir meslek haline nasıl geldi?
İbrahim Harun AYDOĞAN*
Çukurova Üniversitesi
Ülkemiz maalesef ki büyük bir ekonomik kriz içinde ve bu krizden tabi ki inşaat sektörü de büyük yara aldı. Hatta en büyük yarayı inşaat sektörü almış durumda diyebiliriz. Hükümet 17 senede yatırımlarını hep betona yaptı ve “beton beton” elbet bir yerde sıkışacaktı. Kendi kendine yeten bir ülke değiliz; kullanılan malzemeler dışarıdan alım ve dolara endeksli. Bundan dolayı bir gecede bile birçok firmanın çöküşüne şahit olduk ve şu an inşaat sektörü yaralı biçimde ayakta durmaya çalışırken inşaat mühendisliği öğrencileri de bu durumdan dolayı büyük umutsuzluk içinde.
EN ÇOK BOŞ KONTENJAN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDE
Yakın geçmişe göz atacak olursak inşaat mühendisliği bölümü mühendislik bölümleri arasında üst sıralarda yer alıyordu. Kentsel dönüşüm, TOKİ, artan devlet ihaleleri bu sektörü daha da iştahlı hale getirdi. Hükümetin uyguladığı “daha fazla üniversite” politikası, ayrıca kontenjanlardaki aşırı artış bu duruma öncülük etmiş durumda. Son yıllara baktığımızda ise bölümümüz senede 10 bin mezun vermekte, kamuda çalışan inşaat mühendisi sayısı ise senede 40-50 kişi civarı oluyor. Sonuç olarak inşaat mühendisliği açısından iş olanakları gitgide azalmakta ve bölüm başarı sıralaması düşmekte. Bunların yanında aldığımız eğitime bakarsak 100-150 kişilik sınıflarda bilimsellikten uzak bir ortamda yıllar öncesinden kalma slaytları “oku, ezberle, geç” şeklinde oluyor. Düşünün, bir inşaat mühendisi yetiştiriyorsunuz ve o kişi matematik bilmeden yerleşmiş o bölüme. Mühendis olduktan sonra ona evinizi, yuvanızı emanet edeceksiniz ama üniversite eğitimi sırasında ne bir laboratuar gösteriliyor ne de şantiye. Bölümümüz bu sene 5876 kişi ile en fazla boş kontenjan kalan bölüm durumunda.
MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİLERİ GELECEKTEN KAYGILI
Öğrencilerin gelecekten beklentisine bakacak olursak 1. sınıfta okuyan da son sınıf da ümitsiz. Çünkü kendisine potansiyel işsiz gözüyle bakıyor. Öğrenciler temel ihtiyaçlarını bile yarım yamalak karşılıyor hatta karşılayamıyor. Biliyor ki torpili yoksa işe giremeyecek, özelde çalışsa emeği çalınacak, karşılığını alamayacak, sesini çıkarmak istese işinden olacak. Bu durumda gençlere “hayallerinizin peşinden koşun, yurt dışına gidin, şunu yapın, bunu yapın, kendinizi geliştirin” diyen hayalperestleri dinleyemiyorsunuz elbette.
Tekrardan inşaata dönecek olursak; sektörde en fazla para devlet ihalelerinde dönmekte. Bu kadar paranın döndüğü, rant sisteminin kol gezdiği bir ülkede yandaşçılık, adam kayırmaca olacaktır.
DAHA MI ÖNEMLİ?
Ben karayolu, fakülte binası ve huzurevi olmak üzere 3 şantiyede staj yaptım ve bu şantiyeler ödenek olmadığı gerekçesi ile durduruldu. Karayolu yarım kaldı, - çok tehlikeli bir halde- zira para yok. Bitlis, Ahlatlıyım. Memleketimden örnek verecek olursam şu meşhur Cumhurbaşkanlığı köşkü tam da evimin altında yapılıyor, gece gündüz olmak üzere iki vardiya yetiştirmek adına çalışılıyor, hiç durduğunu görmedim. Şimdi siz söyleyin bir saray yoldan, fakülteden, huzurevinden daha mı önemli? O yollarda birileri can verse sorumlusu kimler olacak?
Ülke olarak çok gerideyiz, dünyada mühendislik camiası endüstri 4.0 ,BIM(Buıld information modelling) konuşuyor. Yeni teknolojiler yöntemler kullanılıyor. Biz eski programları yöntemleri kullanarak krizlerle, torpillerle uğraşıyoruz. Hak mücadelesi ile baş başa bırakılıyoruz, dünyayı takip edemiyoruz.
Yurt dışında çoğu ülke Türkiye’den mezun bir öğrenciyi mühendis olarak tanımıyor. Yine de öğrenci arkadaşlara tavsiyem umutlarını kaybetmemeleri elbette ki her zaman sürmeyecek bu kriz elbet bir yerde yeniden işler başlamak zorunda ama önemli olan siz mücadele edeceksiniz, umudunuzu kaybetmeyeceksiniz.
genç-İMO nedir?
genç-İMO, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası`nın ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını yürütür. genç-İMO öğrencilerin; akademik, sosyal ve kültürel sorunlarına demokratik ve bilimsel üniversite ekseninde çözüm üretmeyi amaçlar. genç-İMO inşaat mühendisliği bölümü olan hemen hemen her üniversitede bilimi, aydınlığı savunur. Üniversitelerindeki ve ülkedeki sorunları örgütlü bir biçimde meslek örgütleri olan İMO`yla bir bütün olarak sorunlara karşı çözüm üretirler. genç-İMO bu yolda öğrenci üyelerin meslek odalarını tanımaları ve oda faaliyetleri içinde yer almalarını sağlamaya çalışır.
*genç-İMO Çukurova Üniversitesi Okul Temsilcisi