SES İzmir Başkanı Ulaşoğlu: Ortak mücadeleyi büyütelim
SES İzmir Şubesi İzmir’deki hastanelerde bildiri dağıtarak zamlara dikkat çekti. SES İzmir Şubesi Başkanı Hülya Ulaşoğlu, "Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" diyor.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
Son 2 ay içerisinde elektriğe, doğal gaza ve çaya toplam yüzde 32, köprü geçiş ücretlerine yüzde 47 sigaraya yüzde 40, akaryakıta yüzde 30, şekere yüzde16 oranında kısaca temel tüketim ürünlerine üst üste zamlar yapıldı. SES İzmir Şubesi ise sağlık çalışanlarına İzmir’deki hastanelerde bildiri dağıtarak yapılan zamlara dikkat çekti. Yapılan zamları ve sağlık çalışanlarının durumunu SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Hülya Ulaşoğlu ile konuştuk.
Geçtiğimiz ağustos ayında memurlara 2020 için yüzde 4+4, 2021 için ise yüzde 3+3 zam yapıldığını hatırlatan Ulaşoğlu, “2018 yılında maaşlarımızı eritmeye başlayan zam yağmuru geçen aydan bu yana hızını arttırarak devam ediyor. ‘Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz, krizin bedelini yaratanlar ödesin’ diye bir bildiri hazırladık. Bütçe görüşmeleri de başladı. Bu toplu sözleşmede yüzde 4+4 verildi, enflasyon rakamının da altında. Ayrıca yeni ekonomik paketi açıklandı. Vergiler gittikçe bizim üzerimize biniyor. Yapılan bu zamlara karşı sağlık çalışanları ne düşünüyor hem bunu öğrenmek hem de önümüzdeki dönemlerde yol haritamızı çizmek için bu çalışmayı yapıyoruz” dedi.
"YEP’LE KRİZİN FATURASINI BİZ EMEKÇİLERE ÖDETMEK İSTİYORLAR"
Yeni ekonomik programda (YEP) 2020 yılı ve sonrasında kamu harcamalarında kesintiye gidileceği, ekonomik büyümenin azalacağı, yeni zamların ve vergilerin uygulanacağına dikkat çeken Ulaşoğlu, “Sağlık politikasında özellikle şehir hastanesi modellerinde ne yapmak istediklerini ortaya koyuyorlar. Ama sağlık çalışanları bu konuda tedirgin. Şehir hastaneleri ile iş güvencelerinin gideceğini düşünüyor. Bütçenin olmadığı, malzeme eksikliğinin yaşandığı dönemde sağlık çalışanları tükenmiş durumda. Yani sadece kendi ekonomilerinden dolayı hastalara yeterli ve sağlıklı bir hizmet veremedikleri için. Göz göre göre bütçenin resmen hortumlanması yüzde 70’lik doluluk oranı sözleriyle şehir hastanelerine aktarılması sağlık emekçileri üzerinde ciddi bir huzursuzluk ve mutsuzluğa sebep oluyor. Sağlık sisteminde bir şeyleri tedavi etmiyorsan sorunları çözemezsin. Şimdi de ülkeyi ekonomik krize sürükleyenler kendileri değilmiş gibi çıkardıkları ekonomik paketle krizin faturasını biz emekçilere ödetmek istiyorlar” diye konuştu.
BİRLİK ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanının maaşına yüzde 9 zam yapılmasını da değerlendiren Ulaşoğlu, “Bizler için de insanca yaşanacak ücretlerin verilmesini istiyoruz. Elektriğe, doğal gaza, temel tüketim maddelerine yapılan zamlar derhal geri alınmalı, asgari ücret arttırılmalı, işçi ve kamu emekçilerinin gelirlerine sabit ve düşük oranlı gelir vergisi uygulanmalıdır. Hangi sendikaya üye olursak olalım, işçi ya da memur olalım birlik olup sesimizi yükseltmedikçe her geçen gün daha da yoksullaşacağız. Yapılanlara karşı ortak mücadele hattını büyütmeliyiz” dedi.
"HÜKÜMETE TEPKİ VAR"
TÜİK’in enflasyon oranını yüzde 9.26 açıkladığını söyleyen Ulaşoğlu, “TÜİK, her ne kadar enflasyon oranlarını sürekli düşük açıklasa da bizler markete, pazara, manava gittiğimizde, evimize elektrik, su, doğal gaz faturası geldiğinde cebimizdeki paranın nasıl hızla eriğini görüyoruz. 2020’de maaşlarımıza yapılacak ücret artışını hükümet yaptığı zamlarla şimdiden geri aldı. Bildiriyi dağıtırken bütçe görüşmeleriyle ilgili ne düşündüklerini sorduğumuz zaman, ‘Bu hükümet sermayenin hükümeti, yine bildiğini yapacak’ algısı var. Bütçe görüşüldüğünde ‘Bize bir şey vermeyecekler, yine zenginlere ayıracaklar’ diye cevap veriyorlar. Bütçe görüşmelerinde hükümete karşı bir güvensizlik ve tepki var” dedi.