“Yetenek optiğe kodlanmaz”
YÖK'ün aldığı yetenek sınavlarını kaldırma kararına karşılık güzel sanatlar fakültesi öğrencileri neler diyor ve güzel sanatlar için bu durum ne ifade ediyor?
Fotoğraf: Pixabay
Dilan OĞUR
Kocaeli Üniversitesi
Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından alınan bir karar ile güzel sanatlar fakültelerindeki 14 program için (çizgi film animasyon, moda tasarım, tekstil, grafik vs.) bu sene içerisinde yetenek sınavlarının yapılmayacağı ve bu programların bundan böyle merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alacağını öğrendik. Peki bu karara karşılık güzel sanatlar fakültesi öğrencileri neler diyor ve güzel sanatlar için bu durum ne ifade ediyor?
BAĞLAMINDAN UZAK BİR SANAT
Güzel sanatlar fakültelerinde "ödenek sağlanamadığı" gerekçesi ile kaldırılan canlı modeller, ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin (MSGSÜ) binasına yönelik gasp etme girişimleri, şimdi de yetenek sınavlarının ortadan kaldırılmaya çalışılması… Mevcut durumda dahi yeni bir şeyler üretmenin, üretken ve yaratıcı olmanın kaygısını taşırken; geleceğin sanatçılarını yetiştiren bu fakülteler için durum iyiye işaret etmiyor. Üniversitelerin oldukça masraflı olan güzel sanatlar fakültelerine "ayırdığı" bütçeler ne yazık ki öğrencilerin iş üretebilmeleri adına yeterli düzeyde değil. Dersi geçmek için alınması gereken malzemeler, bu malzemelerle bir iş yapılması için kullanılan aletler güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin hayatının karanlık gerçeğidir. Elbette ki bu koşullarda iş üretmek, üretken olabilmek yeteneği ile bu fakülteye yerleşmiş bir öğrenci için oldukça sancılıdır. Peki ya bu fakültelerde hal böyle iken merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci kabul etmesi neleri beraberinde getirebilir? Üretkenliğin ve özgünlüğün azalması; belki de yok edilmesi, derdi tasası olmayan işlerin ortaya çıkması veya ortaya çıkan bu işlerin çabucak tüketilir olması gibi şeyleri beraberinde getirecektir. Elbette ki yetenek sınavlarının öğrencilerin yeteneklerini ve becerilerini belirleyemez olduğunun altını çizmek gerekir. Sanat herkes tarafından erişilebilir, uğraşılabilir, dert tasa edinilebilir bir hale gelmelidir. Ancak mevcut koşullarda bu alandaki üretkenliği etkileyecek olan bu değişime karşı durmak bir gerekliliktir.
ADIMLARIN ALEYHİMİZE
YÖK'ün bu açıklamasına karşı gelen tepkiler üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç "Bu 14 programın hepsi, zaten merkezi yerleştirme sistemiyle de öğrenci alıyordu. Özel yetenek sınavını kaldırılmasına yönelik bir çalışma olmadığı gibi böyle bir düşünce kafamızda yer almıyor. Merkezi yerleştirme ile alınan bu programların öğrenci alan doluluk oranı, özel yetenekle öğrenci alanlara göre daha yüksek. Yani bu adım öğrencinin aleyhine değil lehine de bir adım olarak değerlendirebilir." açıklamasını yaptı. Ancak bu açıklamaya karşılık şunları sormak gerek: Yetenek sınavına hazırlanmanın maddi koşullarını sağlayabilmek her genç için kolay mı? Ülkenin içinden geçtiği koşullarda güzel sanatların "altın bilezik" sayılmayan bir alan olmasını ve gelecek kaygısının insanlar üzerinde ki etkisini yadsıyabilir miyiz? Hepsinin cevabı kocaman bir hayır! Sanat okullarında dahi nitelikli bir eğitimi ararken merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alan bu 14 programın mevcut durumunu incelemekte ve göz önünde bulundurmakta fayda var. 128 programdan sadece 14'ünde merkezi yerleştirme sistemine geçileceğini ve yetenek sınavlarını kaldırmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirtseler de bu kadar masum olmadıklarını tahmin etmek zor değil. Geçtiğimiz senelerde "iç mimarlık ve endüstriyel tasarım" bölümlerinin yetenek sınavlarının kaldırılması da bunun bir basamağıydı ne de olsa. Yer yer bir araya gelen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin gösterdiği tepkiler sonucunda YÖK'ün almış olduğu bu karar bir yıl sonrasına ertelendi. Tepkileri durdurmak, insanlara bunu unutturmak adına atılan bu adım sonrasında da "yetenek sınavı"nın arkasında durabilmek ve ısrarcı olmak oldukça önemli. Ne de olsa yetenek optiğe kodlanmaz...