Ben artık market market değil, ülke ülke gezmek istiyorum
“Kadın arkadaşlarımın zor şartlarda çalıştığını, çoğu zaman hor görüldüğünü, cinsiyetlerinden dolayı kullanıldıklarını görüyor ve bu durumdan rahatsız oluyorum.”
Görsel: Pixabay
Dilan KARABATAK
Uludağ Üniversitesi
Birçok ülkede ekonomik krize karşı protestolar başlamışken kriz, biz öğrencilerin de hala gündeminde. Artık günümüzü nasıl kurtarabiliriz diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Ay ortasına gelmeden biten kredi ve burslar bizi çalışmak zorunda bırakıyor. Bursa Uludağ Üniversitesinde okuyan öğrencilerin çoğunluğu üniversite yerleşkesi olan Görükle mahallesinde her gün bir yenisi açılan kafe ve barlarda çalışmak zorunda kalıyor. Kafe ve barların fazlalığı burayı artık bir eğlence merkezine çevirmiş durumda. Bütün bu mekânlarda kadın öğrenciler çok daha zor koşullara maruz kalıyor. Başta karşılama ve servis olmak üzere burada çalışan kadınların bedenleri üzerinden müşteri çekmeye çalışmak, Görükle’nin her yerinde rastlanılan bir durum. Hal böyleyken bizde oturup krizi ve krizin en çok etkilediği yer olan kendi hayatlarımızı öğrenci kadın arkadaşlarımızla konuştuk.
AİLEMDEN PARA İSTEMEYE ÇEKİNİYORUM
Ekonometri bölümü üçüncü sınıf öğrencisi arkadaşımız, yalnızca ailesinden gelen harçlık ve devlet bursuyla geçinmeye çalıştığını fakat her ikisinin de kendisine yetmediğini bu yüzden iş aramaya başladığını belirterek şunları söyledi; “Bundan üç, dört sene önce babamın aldığı maaş bize yetiyordu fakat şu an kardeşim de okuyor. Kitap ve dershane masrafları derken ailecek geçinemez hale geldik. Kardeşim ve bana yetebilmek için annem de işe başladı ve ben böyle bir durumda onlardan haçlık istemeye dahi çekinir oldum.” Burslara küçük zamlar yapıldığını fakat bu zamların çok daha fazlasını çarşıda, markette gördüklerini söyleyen öğrenci “Ben bir kilo elma alıp onlarca para ödemek istemiyorum. Bu elma zaten benim ülkemin elmasıyken neden bu kadar pahalı? İhtiyaçlarımız, nerede daha ucuz diye arar olduk fakat ben bunları düşünmek istemiyorum. Artık market market değil ülke ülke gezmek istiyorum.” dedi.
Yalnızca marketlere değil, birçok şeye zam geldi. Kitaplara, barınmaya ve yol ücretlerine gelen zamlar da biz öğrencileri etkilemekte. Bu bağlamda Uluslararası İlişkiler üçüncü sınıf öğrencisi olan kadın arkadaşımız “Köprü ve benzine gelen zam bizi de etkiledi. Ailem İstanbul’da yaşıyor onların yanına gidemiyorum çünkü bilet fiyatları çok arttı. Artık kredi kartları üzerinden yaşıyoruz. Bitmek bilmeyen bir borç döngüsü içindeyiz. Para o kadar değersizleşti ki çevremde ki çoğu arkadaşım yurt dışına yerleşme planları yapıyor.” dedi.
KADIN ÖĞRENCİLR İÇİN ŞARTLAR DAHA AĞIR
Kadın öğrenciler krizin ve siyasal gelişmelerin en çok kadınları etkilediğini fakat gençlik içerisinde hala yeterince tartışılmadığını dile getirdiler. Öğrencilerin korkularının onları sessiz kalmaya ittiklerine değinerek korkuyu yok etmenin yegâne çözümünü çeşitli platformlar ve topluluklar etrafında bir araya gelmekten geçtiğini söylediler.
Felsefe bölümü 3. Sınıf öğrencisi olan bir başka arkadaşımız ile yaptığımız sohbette bütün öğrencilerin yaşadığı sorunları kendi hayatında da yaşadığını belirterek; “Ben de ay sonunu getiremiyorum. Temel ihtiyaçlarımı dahi karşılayamaz hale geldim, her şeyi idareli kullanmak zorundayım. Beni bireysel olarak bazı konularda etkilemediğini düşünsem bile çevremdeki insanların geçimini sağlamak zorunda olduğunu biliyorum. Kadın arkadaşlarımın zor şartlarda çalıştığını, çoğu zaman hor görüldüğünü, cinsiyetlerinden dolayı kullanıldıklarını görüyor ve bu durumdan rahatsız oluyorum” dedi.
Bir genç olarak sosyal faaliyetlerin temel ihtiyaçlarından biri haline geldiğini fakat bunlara bütçe ayıramadığını belirtti ve “Ekonomik kriz sosyal hayatımı olumsuz etkiliyor hiçbir faaliyete katılamaz oldum. Bu yaşımda yaşımın verdiği enerjiyi evde oturarak geçirmek zorunda kalıyorum.” diyerek sözlerine son verdi.