CHP'den Meclis içtüzüğü değişikliği için teklif
CHP'li Özgür Özel, geçerliliğini yitiren araştırma komisyonu raporlarının sonraki dönemlerde de ele alınabilmesini öngören bir içtüzük değişikliği teklifi hazırladı.
Fotoğraf: AA
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, 15 Temmuz darbe girişimi ve Aladağ yangını gibi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmediği için geçerliliğini yitiren araştırma komisyonu raporlarının sonraki yasama dönemlerinde de ele alınabilmesini öngören bir içtüzük değişikliği teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığına sunulan içtüzük değişikliği teklifine ilişkin olarak Özel, "Her ne kadar tekemmül etmedi denilse de Darbe Komisyonu raporu ile Aladağ Yangını Komisyonu raporu gibi kadük kalan komisyon raporlarının Danışma Kurulu önerisi ile görüşülmesini, üzerinde emek harcanan bu raporlardan faydalanılmasının önünün açılmasını amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.
CHP’li Özel tarafından TBMM Başkanlığına sunulan 5 maddelik içtüzük değişikliği teklifi, çeşitli gerekçelerle TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeyen Araştırma Komisyonu raporlarının sonraki yasama dönemlerinde de ele alınabilmesini olanaklı hale getiriyor. Son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapora ilişkin kamuoyunda yaşanan tartışmalara ilişkin, TBMM Başkanlığından yapılan savunmada komisyon raporlarının sonraki yasama dönemlerinde görüşülemeyeceğini ilişkin içtüzük maddesi hatırlatılmıştı. Teklif, Danışma Kurulu önerisiyle önceki dönemde hazırlanan raporların Genel Kurul’da görüşülebilmelerinin ya da aynı konularda yaşanan gelişmeler üzerine yeniden bir Araştırma Komisyonu kurulabilmesinin önünü açıyor.
AKP 3 RAPORDAN BİRİNİ GÖRÜŞMEDİ
Teklifin gerekçesinde 16 Nisan’da rejime kasteden anayasa değişikliğiyle işlevsiz hale getirilen Meclisin elindeki en önemli bilgi edinme yollarından birinin Meclis araştırması komisyonları olduğu belirtilerek, şimdi kadar 137 adet araştırma komisyonu kurulmuş, araştırma komisyonlarınca hazırlanan raporlar pek çok önemli sorunun çözümüne yardımcı olduğu ifade edildi. AKP’nin tek başına iktidar olduğu 2002 yılından bu yana 63 araştırma komisyonu kurulduğunu bu komisyonların 20’sinin raporları ya tamamlanamamış ya da tamamlanmış raporları TBMM Genel Kurulu’nda görüşülemediğini de hatırlatan Özel, "3 rapordan birinin görüşülememiş olması olumsuz anlamda yüksek bir orandır. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sıklıkla eleştirdiği koalisyon hükümetleri döneminde ise Araştırma Komisyonları raporlarının görüşülme oranı çok yüksektir" ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ EKSİKLİK
26. yasama döneminde Meclise, parlamenter demokrasiye ve seçilmiş hükümete yönelen 15 Temmuz darbe girişimini araştırmakla görevli komisyon çalışmalarına başladığını belirten Özel, "Dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatla ek süre dahi istemeden apar topar çalışmalarına son vermiştir. Dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a 12 Temmuz 2017 günü elden teslim edilen rapor, TBMM kayıtlarına ‘Raporunu vermedi’ notuyla geçmiş, 15 Temmuz 2016 günü fiilen darbecilerin bombalarına hedef olan Parlamento, kendisine yönelen darbe girişimine ilişkin bir yazılı metin dahi ortaya koyamamış bir görüntüyle karşı karşıya bırakılmıştır. Yine 26. Yasama Dönemi’nde Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda meydana gelen yangını araştırmak ve benzer olayların yaşanmamasını temin etmek amacıyla oluşturulan araştırma komisyonunun raporu da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülememiştir. 24. Yasama Dönemi’nde ise kadına yönelik şiddet, mevsimlik tarım işçileri, doping, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciası, toplumsal barış ve darbeleri araştırmak amacıyla kurulan 6 ayrı komisyonun raporu TBMM Genel Kurulu’nda görüşülememiştir. TBMM Genel Kurulu’nun iradesiyle kurulan ve çalışmalarını tamamlayan araştırma komisyonlarının yoğun uğraşlar neticesinde hazırladıkları raporların Genel Kurul’da görüşülememesi önemli bir eksikliktir."
KADÜK KALAN RAPORLAR DA GÖRÜŞÜLMELİ
Özel, teklife ilişkin olarak, "Her ne kadar tekemmül etmedi denilse de Darbe Komisyonu raporu ile Aladağ Yangını Komisyonu raporu gibi kadük kalan komisyon raporlarının Danışma Kurulu önerisi ile görüşülmesini, üzerinde emek harcanan bu raporlardan faydalanılmasının önünün açılmasını amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (Ankara/EVRENSEL)