04 Kasım 2019 01:22

Sınavda dereceye giren Tüzün: İş sahibi olamadığım gibi "terörist" oldum

31 yaşındaki Rohat Tüzün, KPSS'den aldığı puanla iş başvurularında ön sıralarda olmasına rağmen "güvenlik soruşturması" nedeniyle işe alınmıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

KPSS’den aldığı puanla başvurduğu devlet kurumlarında ilk 5’te olmasına rağmen atan(a)madığını söyleyen sosyoloji mezunu Rohat Tüzün (31), kendisinin yaptığı araştırmaya göre; emniyetten gelen listede ‘Bu terörist alınmaz’ diye işaretlendiği için iş başı yapamadığını iddia etti. Özel sektörde de bu nedenden dolayı iş bulamadığını belirten Tüzün, iş bulmasına engel olan davası yüzünden eğitimine de devam edemiyor. Eskiden sigortasız olarak inşaatlarda çalışabildiğini ancak artık o işin de kalmadığını dile getiren Tüzün, iktidara yandaş olmazsan iş sahibi olamadığın gibi üstüne ‘terörist’ yapıldığını belirterek, psikolojisinin allak bullak durumda olduğunu söyledi.

2013 yılında Gaziantep Üniversitesi sosyoloji bölümünden mezun olan Rohat Tüzün, bir yandan akademik kariyerini geliştirmek için eğitimine devam ederken, diğer yandan ise (Kamu Personel Seçme Sınavı) KPSS’ye girerek bir iş sahibi olmak istiyor. Ancak OHAL sonrası getirilen güvenlik soruşturmasıyla memur atamaları zorlaşıyor. Kimi aylarca bekleyip atanırken, kimisi ise aylarca bekledikten sonra güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması yüzünden atanacak puanı almasına rağmen bir kuruma yerleşemiyor. Bu durumdan nasibini alanlardan birisi de Tüzün.

İLK BEŞTE OLMASINA RAĞMEN ATANMIYOR

2014 yılında KPSS’de 80.65 puan alan Tüzün, başvurduğu her kurumda ilk 5’de olmasına rağmen bir türlü ataması yapılmıyor. Daha çok sosyoloji mezunlarının tercih ettiği aile sağlık destek personeli alımına başvuran Tüzün, “Ağrı’da 18 kişi alıyorlardı, sıralamam 5’ti. Muş’ta 12 kişi alıyorlardı, sıralamam 3’tü. Bitlis’te 12 kişi alıyorlardı, sıralamam 2’ydi. Hiçbirine alınmadım. Hep sıralamaları 30 falan olan alındı. Hep aynı sonuçla karşılaşınca kendimce bir araştırma yaptım. Aldığım bilgiye göre, emniyetten kuruma başvuranlara dair bir liste geliyor. Bu listede isimlerin yanında çeşitli renklerde tikler var ve listenin altında tiklerin açıklaması var. Kırmızı tik olanlar için ‘terörist’, yeşil tik olan ‘Ailesinde terör suçundan yargılanan’, mavi tik ise ‘temiz’ yazıyormuş. Benim ismimde kırmızı tik ile işaretlenmiş. Bu yüzden sürekli eleniyormuşum meğer. Yani gelen liste mülakat süsü verilmiş güvenlik soruşturması” diyor.

ÖZEL SEKTÖRDE DE İŞ BULAMIYOR

Özel sektörde de bu nedenle bir türlü iş bulamadığını belirten Tüzün, “Başvurduğum kurumlar güvenlik soruşturması için bilgilerimi alıp emniyete göndereceğiz diyorlar. Öyle olunca da mahkeme olduğu tespit ediliyor. İşe alınmıyorum” diyor.

SİGORTASIZ İNŞAAT İŞİ DE KALMADI!

Geçinmek için ve eğitimine devam etmek için arada inşaatlarda çalıştığını ve eş, dost, akrabalarının maddi dayanışmasıyla yaşamını sürdüğünü dile getiren Tüzün, “Ama herkes bir yere kadar yanınızda kalıp dayanışma gösteriyor. Hayattan her şeyden kısarak yokluk ve açlık içinde bitirilen bir master eğitimim oldu. Türkiye’de inşaat sektörünün çökmesi ile çalışacak iş de yok artık. Eskiden haftada bir iki gün gidip inşaatlarda sigortasız çalışıyorduk artık o da yok” diyor.

EĞİTİMİNE DE DEVAM EDEMİYOR

Asıl acı sonun ise yüksek lisans eğitimini bitirince OHAL döneminde gelen bir KHK ile doktoraya başvuru hakkının olmadığını öğrenmesi olduğunu söyleyen Tüzün, psikolojisinin allak bullak olduğunu dile getiriyor.

"BİR SUÇ İŞLESEM DAHA İYİ OLURDUM"

Tüzün, hayatının her alanında karşısına çıkan güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olarak gördüğü hakkında açılan davaya dair de konuşuyor. 2011 yılında polisler tarafından evinin basıldığını ve örgüt üyesi olmakla suçlanarak kendisine dava açıldığını söyleyen Tüzün, dava dosyasında üniversite içinde katıldığı basın açıklamaları dışında tanımadığı birileriyle yaptığı iddia edilen görüşmelerin olduğunu ancak buna rağmen halen tutuksuz yargılandığını belirtiyor. Tüzün, bu durumun kendisinde yarattığı psikolojik durumu ise şöyle anlatıyor: “İşkence gibi bir şey. Bir suç işleyip cezasını çekseydim psikolojik olarak daha iyi olurdum. O zaman psikolojik olarak yaptıklarımın bedelini ödüyorum derdim. Bir şey yapmadan bu tür şeylere maruz kalmak insanı psikolojik olarak çökertiyor. Hayat sevinci kalmadığı gibi can güvenliğinin de olmadığını düşünüyor insan.”

‘SÜREKLİ SÖZLÜ TACİZE MARUZ KALIYORUM’

Diğer yandan ise 2009 yılında kampüste ülkücüler tarafından bıçaklandığını anlatan Tüzün, “Çözüm sürecinin bittiği günden beri şehirlerarası seyahatlerde GBT sorgusu sırasında devam eden davamdan dolayı sürekli polislerce sözlü, fiziki duruma maruz kalıyorum. Yine yüksek lisans eğitimi aldığım Gaziantep Üniversitesinde de sürekli polislerin tacizine maruz kalıyordum. Bütün baskılar altında yüksek lisans tezimi 17 Temmuz’da bitirdim. 24 Ekim’de kampüse bürokratik işler için gittiğimde yine önüm polislerce kesildi ve sözlü tacize uğradım. Bir tarafta polisin tehditleri diğer tarafta işsizlik, psikolojim allak bullak olmuş durumda” diyor.

"İNSANLAR ÇARESİZ, KURUMLARA GÜVEN KALMAMIŞ"

Yaşadıklarından sonra kendisini güvende hissetmeyen Tüzün, iktidara yandaş olmazsan iş sahibi olamadığın gibi üstüne ‘terörist’ yapıldığını belirterek, “İnsanlar çaresiz, hiçbir kuruma güven kalmamış. Kimi kimi şikayet edeceğiz diye düşünüyorum. Şikayet etsem hiçbir şey yapılmadığı gibi ‘terör örgütü üyeliği’ bahane edilip ya cezaevine atılacağım ya da faili meçhul bir şekilde öldürüleceğimden korkuyorum. İnsanlar bu tür kaygılardan dolayı bir şey yapamıyor. Çünkü ülkede yaşayan herkes farklı araçlarla sindiriliyor. Kimileri ekonomik yaptırımlarla, kimileri polislerin tehdit ve uygulamalarıyla” diyor.

ÖNCEKİ HABER

"Avcılar'a imar istiyoruz; 20 yıl kaybettik, 20 gün kaybedecek vaktimiz yok"

SONRAKİ HABER

Malatya’da Çevre ve Tarım Kurultayı düzenlendi: Üretici için çare sendikalaşmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa