Türk-İş, "vergide adalet" talebiyle Çarşamba günü eylem yapacak
Türk-İş vergi düzenlemesine karşı “Vergide adalet” talebiyle çarşamba günü tüm il ve işyerlerinde eylem kararı aldı.
Fotoğraf: Pixabay
Birkan BULUT
Ankara
Türk-İş Başkanlar Kurulu dün yaptığı toplantıda, Meclis komisyonundan geçen vergi düzenlemesine karşı vergide adalet talebiyle çarşamba günü tüm il ve işyerlerinde eylem kararı aldı. Türk-İş imza kampanyası da düzenleyerek asgari ücretin vergi dışında tutulması, ücretler üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kesimlere adil biçimde yansıtılmasını isteyecek.
Konfederasyon Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda, başta vergi dilimi olmak üzere çalışma hayatına ilişkin konular ve Aralık ayında gerçekleştirilecek Türk-İş 23.Olağan Genel Kurul hazırlıkları kapsamında değerlendirmelerde bulunuldu. Türk-İş Başkanlar Kurulu genel kurul öncesinde son toplantısını yapmış oldu.
Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen tasarı “zenginlerden çok vergi” alınması iddia etse de çok sınırlı bir kesimden, sınırlı vergi artışlarını öngörüyor. Görüşmeler sürerken komisyona, siyasi partilere ve bakanlara iyileştirme talebini ileten Türk-İş, tasarının komisyondan geçmesinin ardından bir dizi eylem kararı aldı. Türk-iş Başkanlar Kurulu'nda alınan karara göre çarşamba günü bütün illerde ve işyerlerinde saat 13.00'de basın açıklaması yapılacak.
İMZA KAMPANYASI YAPILACAK
Ayrıca vergi adaletinin sağlanması için imza kampanyası düzenlenecek. Meclis'e gönderilmek üzere yapılacak imza kampanyasında, asgari ücretin vergi dışında tutulması, ücretler üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kesimlere adil biçimde yansıtılması talep edilecek.
TÜRK-İŞ NE TALEP EDİYOR?
Türk-İş'in vergi düzenlemesine ilişkin iyileştirme talebinde, asgari ücretten alınan verginin kaldırılması, “en az geçim indirimi” uygulamasıyla belirlenecek tutarın üzerinde bir gelir elde edilmesi sonrasında vergilendirmenin başlaması isteniyor. Türk-İş vergi konusunda diğer talepleri ise şöyle; en düşük gelirli kesimlerin tasarruf yapabilir duruma gelmeleri için tüketim vergi yükünün (dolaylı verginin) azaltılması, özellikle istihdamı teşvik etmeye yönelik olmak üzere çalışanlarda konut grubuna giren elektrik, su, doğalgaz gibi ürünlerin KDV oranları tüketim seviyelerine göre farklılaştırılması, düşük gelirli hanehalkının tüketiminde önemli payı olan gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim, sağlık ile giyim ve ayakkabı grubu için halen indirimli vergi oranı uygulanmaktaysa da düşük gelirli ailelerin tüketim vergi payını azaltmak için bu oranın daha da aşağıya çekilmesi.