Büro Emekçileri Sendikası: Yoksulluk, işsizlik, savaş bütçesine hayır!
BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, emekçilerin insanca yaşam taleplerini karşılamayan 2020 bütçesinin, sermayeye yönelik vergi indirimleri ile AKP'nin sınıfsal tercihini gösterdiğini ifade etti.
Fotoğraf: Büro Emekçileri Sendikası
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Serpil Akpınar, kamu emekçileri ve yoksul halkların düşük ücret ve yüksek vergiler altında yaşam mücadelesi verirken bütçeden sermayeye yönelik vergi indirimleri eleştirdi, “Bütçe, emekçilerin insanca yaşam taleplerini içermeli, toplumsal cinsiyete duyarlı olmalı, bütçe süreçleri açık, şeffaf ve katılımcılığa açık hale getirilmelidir” dedi.
BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, 2020 yılı bütçesine ilişkin sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kamu emekçilerine toplu sözleşme görüşmelerinde, 2020 için % 4+4, 2021 için ise % 3+3 zammı verildiği hatırlatan Akpınar, yılın ikinci yarısında maaş zammı vergi dilimine giren emekçilerin ve asgari ücretlilerin daha da yoksullaştırıldığını vurguladı.
İkinci Yeni Ekonomik Programa göre bütçe açığının 125 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirten Akpınar, "Bu programda bütçe açığının, ülke kaynaklarının saray ve iktidarın şatafatlı yaşantısına, gitmediğimiz hastanelere, geçmediğimiz köprülere, çocuklarımızı gönderemediğimiz özel eğitim kurumlarına, otoyol işleten firmalara ve sermayeye aktarılmasından kaynaklandığını görüyoruz" dedi.
"GÜVENLİK DEMOKRASİNİN SAĞLANMASIYLA MÜMKÜNDÜR"
2020 yılı bütçesinde en yüksek kalemlerin başında Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geldiğini belirten Akpınar, payı 1.1 milyar TL arttırılarak 11,5 milyara çıkarılan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da 16 bakanlıktan sekizinin bütçesini geride bıraktığını, savunma ve güvenlik harcamalarının yüzde 27 artırıldığına dikkat çekti. Akpınar, "Ülkemizde eğer güvenlik sağlanmak isteniyorsa daha fazla silah alarak değil, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işletilmesi, adaletin tesis edilmesi ve içeride ve dışarıda barışın sağlanmasıyla mümkün olacaktır” diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI"
Bütçenin kamu yararına kullanılması gerektiğini belirten Akpınar, bütçe kanununda yapılacak bir düzenleme ile en düşüğü 6,750 TL’ye denk gelecek şekilde ek zam talep ettiklerini ifade etti. Asgari ücretin altında olan ücretlerin vergi dışı bırakılması gerektiğini vurgulayarak "Asgari ücretten yoksulluk sınırı rakamına kadar olan ücretler de birinci vergi diliminde sabitlenerek, birinci vergi dilimi oranı %10 düşürülmelidir" diyen Akpınar, 2020 bütçesiyle kamusal emeklilik hakkının da gasbedilmek istendiğine dikkat çekti. Akpınar, "Yeni sistemlerle kamusal emeklilik sistemi tasfiye edilerek, emeklilik sisteminin tamamen piyasanın insafına bırakılması hedeflenmektedir. Kamusal emeklilik hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
"SERMAYEYE VERGİ İNDİRİMİ AKP'NİN SINIFSAL TERCİHİNİ GÖSTERİYOR"
Bütçeden emekçinin payına düşenin ne olduğuna bakıldığında AKP'nin tercihini kimden yana kullandığının görüldüğünü söyleyen Akpınar, halkın ihtiyaçlarından çok iktidarın, yerli ve yabancı sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda bir bütçe hazırlandığını ifade etti. Akpınar, “Son vergi reformu tasarısında ücretliler üzerindeki vergi yükünü azaltmak, gelir adaletsizliğini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapmak yerine sermayeden alınan kurumlar vergisinde indirime gidilerek yüzde 22'den yüzde 18'e düşürülmesi AKP'nin vergi konusundaki sınıfsal tercihini kimden yana kullandığını açıkça göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Artan zamlarla birlikte bu dönem, zenginin daha da zenginleşeceği yoksulun daha da yoksullaşacağını ifade eden Akpınar açıklamasını “Bütçe kaynakları savaş için değil halk için, barış ve demokrasi için kullanılmalıdır. Bütçe, emekçilerin insanca yaşam taleplerini içermeli, toplumsal cinsiyete duyarlı olmalı, bütçe süreçleri açık, şeffaf ve katılımcılığa açık hale getirilmelidir” ifadeleriyle sonlandırdı. (Ankara/EVRENSEL)