Erdoğan'ın öğrenim kredisi zammı "müjde"sine Çukurova ve İTÜ'lü öğrencilerden tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK bursu ve öğrenim kredilerine yapılan 50 lira zammı müjde olarak duyurmasına Çukurova ve İTÜ'lü öğrencilerden tepki geldi.
Fotoğraf: Evrensel
Mesut BAYLAV
Ferhat DOĞAN
Adana
500 lira olan miktarın 550 liraya çıkarılması ile ilgili açıklamayı değerlendiren Çukurova Üniversitesi öğrencileri iğneden ipliğe gelen zamlarla öğrenci olmak zorlaşmışken, 50 liranın ancak bir iki haftalık yol parası edeceğini belirterek asıl borçlar silinerek herkese karşılıksız burs verilmesini istedi.
"ZAM YOK, EKSİDEYİZ"
Bir İnşaat Mühendisliği öğrencisi, 50 lira zammın çözüm olmayacağını düşünüyor. Temel ihtiyaçlara, kitap, ulaşım, barınma ve beslenmeye para yetiştiremedikleri belirten öğrenci, yıllık harç ücretinin 1529 lira olduğunu vurguladı. "50 lira zam hangi birine yetecek?” diye sordu.
Bir başka İnşaat Mühendisliği Öğrencisi de Türk lirasındaki değer kaybına bakıldığında önceki yıllara göre 200 lira daha az burs aldıklarının görüleceğini söyleyerek, 50 liralık zammın, ekside olmaları anlamına geleceğini belirtti.
"FORMALİTE ZAMMI"
İnşaat Mühendisliğinden başka bir öğrenci, aldıkları krediyi 10 misli ile geri ödeyecekleri krediye mahkum edildiklerini söyleyerek “Ulaşıma zam, gıdaya zam, her şeye zam geliyor. Ayda 550 liraya öğrenci nasıl geçinsin en az 700 lira olmalı” dedi.
Bir Hukuk Fakültesi öğrencisi de kırtasiye, gıda, toplu taşıma, tren, elektrik, yurtta kalanlar için yurt ücretleri giderlerinin arttığını belirterek, 50 liranın formaliteden bir zam olduğunu söyledi.
Genel olarak öğrenciler rakamın en az 700-750 TL civarında olması konusunda hemfikir.
"BORÇLARLA İLGİLİ DE DÜZENLEME YAPILMALI"
Yapılan zammın tek sevindirici(!) tarafının mezun olduktan sonra ödeyecekleri paranın az tutulması olduğunu ifade eden Fransızca Öğretmenliği öğrencisi, “Borçlarla ilgili de düzenleme yapılmalı. Ödeyemecek durumda olanlarınki silinmeli ya da ödemelerde kolaylık sağlanmalı. 50 liralık zam pek de fark yaratmadı. Birkaç haftalık ulaşım ücretine ya da bir kişilik fatura parası eder yalnızca. Ayrıca KYK yurt ücretleri bu kadar zamlanmışken öğrenci olmak bu kadar zorlaşmışken 50 lira nasıl olur da lütuf gibi sunulur?” diye konuştu.
Bir başka İnşaat Mühendisliği öğrencisi de yapılan zammın yaşadıkları hayatın gerçekleri ile ilgisi olmadığını belirterek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımıza bizi düşündüğü için teşekkür ederiz. Lakin kendisi bir gün olsun pazara gitmiş mi? Ulaşıma ücret ödemiş mi? Aksaray’a kira ödüyor mu? Biz öğrenciler geçimimizi sağlayabilmek için okurken iş arıyoruz ama iş dahi yok. Varsa da ağır koşullarda düşük ücretlerle çalışıyoruz. Öğrencinin burs kredisine 50 lira değil de yeteri kadar zam yapılsa ekonomimiz çok mu kötü duruma düşerdi?”
"BORÇLAR SİLİNSİN, HERKESE KARŞILIKSIZ BURS VERİLSİN"
Diş Hekimliğinden bir öğrenci de sadece barınma, ulaşım, okul masraflarının dikkate alındığı bir tablo çıkarılsa 750 liralık bir rakamla karşılaşılacağını dile getirerek “Kaldı ki öğrencilerin hepsi yurtta da kalmıyor, kişisel bakım, kıyafet, sosyal harcamalar da eklendiğinde iş daha da çıkmaza giriyor. Özele indirgersek diş hekimliği ya da mimarlık gibi daha masraflı bölümlerin aylık okul gideri 800 liradan daha fazla ki böyle sayamadığımız birçok bölüm de dahil buna. İş böyleyken 550 lira müjdesi üniversite öğrencilerini sadece güldürebilir bana kalırsa. Ayrıca haklı olarak sosyal harcamalarımızın da göz önünde bulundurup burslara zam yapılmasını istiyoruz. Öğrenciliğin zorluğuyla birlikte bir de ek olarak ileride mesleğe başlar başlamaz borçlarla başlamak istemiyoruz. Kredi alanların da burs almalarını, şimdiye kadar kredi alan öğrencilerin borçlarının silinmesini talep ediyoruz. Gençler ülkenin geleceğidir, yapılan yatırımların büyük çoğunluğunun gençlere ve eğitime yapılmasını istiyoruz” dedi.
"KİTAP MI ALAYIM KARNIMI MI DOYURAYIM?"
Metin Berk SÜER
İTÜ öğrencisi
AKP grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, lisans öğrencilerinin KYK bursuna/kredisine yapılacak zammın 50 TL olduğunu “müjde” olarak açıklamıştı. İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri diğer temel ihtiyaçlara gelen zamların altında kalan öğrenim kredisi/bursuna gelen günlük 1.6 TL’lik zamma tepki gösterdi.
Birinci sınıf Şehir Bölge Planlama öğrencisi, çok kısa bir süre önce KYK yurtlarına gelen yüzde 20’lik zammı hatırlatarak kredi miktarına yapılan zammın bunun çok altında kalmasının her şeyi özetlemekte olduğunu söyledi. “Burs ve kredilere yapılan zammın miktarı yurtlara yapılan zammı karşılamazken, bu ekonomik krizde ulaşım, yemekhane gibi diğer zamlarla biz öğrencilerin kendi çabalarıyla başa çıkması bekleniyor herhalde” diye tepkisini belirtti.
Üçüncü sınıf Şehir Bölge Planlama öğrencisi ise uzun bir süredir öğrenciler arasında KYK’ye yönelik taleplerde bir artış gözlemlediğini ve bu zam miktarını komik bulduğunu söyledi. “Her ne kadar kriz durumu, kamu harcaması ve şaibeli düşen enflasyon gibi tez noktaları olabilse de mevcutta yetersiz olan miktarın karşılığında getirilen kozmetik düzenleme hiçbir talebi karşılamamakta” dedi ve gündelik yaşamın gerçekliğinden kopuk bir düzenleme olduğunu söyledi. “Bu zammın kozmetik kalmasındaki etkilerden birinin de şişirilmiş üniversite öğrenci miktarı olduğu kanaatindeyim, artan her öğrenci bir harcama iken burada yüzdelik olarak sabit bile burs bağlasan zaten her sene artan bir bütçen olur bunun da yüzde 10 artırılması esasında büyük yüktür. Fakat şartların yine bu duruma gelmesini sağlayan taraf da belli” diye ekledi.
Son sınıf Şehir Bölge Planlama öğrencisi Övünç ise 50 liralık zammın öğrencilerin genel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir miktar olmadığını ve omuzlarındaki maddi yükü hafifletmeyeceğini söyledi. Övünç, “30 günde 50 TL ile ben tanesi 20-30 TL'den az olmayan kitaplardan mı alayım, dersler için gerekli olan tanesi 10 TL'den başlayan boya kalemlerini mi alayım, karnımı mı doyurayım, yurt veya ev kiramı mı ödeyeyim, ulaşım ücretimi mi karşılayayım karar veremiyorum” diye ekledi. Övünç, öğrencilerin ihtiyaçlarının sadece bunlar olmadığını; sinema, tiyatro, dans, konser vb. sanat etkinliklerine katılarak eğlenmesinin de bir ihtiyaç olduğunu, hayal gücünü ve yorumlama kapasitesini geliştirmesi gerektiğini, seminerlere, kongrelere katılarak bilimsel ve mesleki birikimini geliştirmesi gerektiğini ancak sosyal kültürel etkinliklere öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun bütçe ayıramadığını vurguladı. Övünç, “Ülkemizin geleceği denilen gençlere kendilerini eğitim hayatları boyunca gelişmelerine maddi destek ve katkı sağlamak amacıyla verilen kredi yetersiz olmasıyla birlikte mezun olduktan sonra iş olanakları sunulamadığı için borç olarak da tekrar sorun yaratmakta. Her an ‘gelişmekte' olan ülkemizde bir tek öğrencilere yapılan yardım ve destekler gelişmiyor” dedi.