07 Kasım 2019 12:32

DİSK Tekstil İşçileri: Yetkililer baskılara ve hak gasplarına seyirci kalmamalı

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği ve sendika üyesi işçiler, kentte OSB'de işçilerin uğradığı hak gasplarına ve Güven Boya'da yaşanan baskıya dair açıklamada bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilciliği ve işçiler, yetkili oldukları Güven Boya fabrikasında sendikalı işçilerin maruz kaldığı baskıya ve ekonomik krizin faturasının işçilerin, emekçilerin üzerine yıkılmasına ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Basın metnini Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen okudu.

Basın toplantısına başlarken açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarına değinen Türkmen, ekim ayında Antep’te tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığını hatırlattı. 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Antep’te, işçilerin, emekçilerin ekonomik krizin pençesinde olduğunu, patronların ise büyümeye devam ettiğini belirten Türkmen “Tek başına bu durum bile krizin faturasını kimlerin ödediğini gösteriyor. Milyonlarca işçi ve emekçinin yaşamı işten atmalarla, enflasyon karşısında giderek eriyen düşük ücretlerle, temel tüketim ürünlerine zamlarla cehenneme dönerken, krizin patronlar için ise fırsata dönüştüğünü hep birlikte görmüş oluyoruz” dedi.

"İŞÇİLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMALARINA RAĞMEN GEÇİNEMİYOR"

Patronların başarılarının arkasında işçilerin yoğun sömürüsün bulunduğunu ifade eden Türkmen “OSB’deki fabrikaların büyük çoğunluğu pazar günü bile çalışıyor. Kriz döneminde işçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştı. Kriz gerekçesiyle binlerce işçiyi işten çıkaran fabrikalar, atılan işçilerin yerine İş-Kur’dan kursiyer adı altında işçi alıyorlar. Kriz patlak verdiğinde işçilerin en fazla işten atıldığı illerden birisi de Antep oldu. Geçtiğimiz yılın ağustos ve eylül aylarında Antep’te 30 binden fazla işçi işten atıldı. Ekonomik krizle birlikte enflasyon da arttı. İşçiler hiç hafta tatili yapmadan, pazar günleri de çalışmalarına ve ek mesaiye kalmalarına rağmen aldıkları ücretlerle geçinemiyorlar” şeklinde konuştu.

Antep OSB’de sendikalı işçiler üzerindeki baskıyı anlatan Türkmen, işverenlerin işçileri e-devlet şifresi vermeye zorladığını, işyerinde işçiler üzerinde baskı kurulduğunu, işçilerin sendikalı oldukları için işten atıldıklarını aktardı. İşçilerin sendikalı olmasının anayasal bir hak olduğunu belirten Türkmen “Sendikalı olduğundan işçiyi işten atmak veya baskı kurmak anayasal suçtur, patronlara artık bu suçu işlememe çağrısı yapıyoruz. Yetkililerden de patronların işçiler üzerinde kurduğu bu baskıya, bu hak gasplarına ve suçlara seyirci kalmama çağrısı yapıyoruz” dedi.

Sendikalı oldukları için işçilerin baskıya ve hak gasbına maruz kaldıkları fabrikalardan birisinin de, DİSK-Tekstil işçileri sendikasının örgütlü olduğu Antep Güven Boya fabrikası olduğunu dile getiren Türkmen “Yaklaşık iki yıldır yetkili olduğumuz ve toplu iş sözleşmesi yaptığımız Güven Boya’da, işyerindeki hak gasplarının, toplu sözleşmeden kaynaklı yasal hakların ihlalinin, sendika üyemiz işçilere yönelik yapılan ayrımcı uygulamaların son bulması için yaptığımız bütün görüşmelere ve sorunların diyalogla çözülmesi için yapılan bütün çağrılara rağmen maalesef bu konuda henüz bir adım atılmamıştır” diye konuştu.

TÜRKMEN TALEPLERİNİ SIRALADI

Sendikanın taleplerini basın aracılığıyla bir kez daha dile getirdiklerini söyleyen Türkmen, talepleri şöyle sıraladı;

  • Fazla mesai uygulamasında yapılan sendikalı-sendikasız ayrımı bir an önce son bulmalıdır.
  • Mahkemesi olduğu için veya hasta olup sağlık raporu aldığı halde, buna benzer haklı ve yasal gerekçelerle işe gidemeyen üyelerimizden haksız ve yasadışı şekilde yapılan ücret kesintileri ve devamlılık pirimi kesintileri derhal ilgili işçi arkadaşlarımıza iade edilmelidir.
  • İşyerinde, toplu sözleşme maddesi olmasına rağmen hâlâ yapılmayan sendika temsilcilik odası bir an önce yapılmalıdır.

Sorunların çözülmesi için derhal adım atılması gerektiğini vurgulayan Türkmen, iki hafta içinde çözüm için herhangi bir girişim olmaması halinde bir sonraki basın açıklamasının fabrika önünde yapılacağını ve hukuki girişimlere başlanacağını belirtti. Anayasal hak olan sendikal hakların gasbedilmesine göz yummayacaklarını söyleyen Türkmen, “Her zaman sorunları diyalog ve uzlaşma yoluyla çözmekten yana olacağız. Ancak bu çabamız ve beklentimiz karşılık bulmadığı takdirde, işyerindeki bu tür baskı ve haksızlıklara karşı, sendika olarak işyerindeki tüm üyelerimizle birlikte her türlü meşru ve demokratik yöntem ve aracı kullanarak kararlı bir şekilde mücadele etmekten de asla geri durmayacağız” diyerek toplantıyı bitirdi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lübnanlılar meydanları bırakmıyor

SONRAKİ HABER

Atakan Sönmez’e hapis cezası verildi, Müyesser Yıldız'ın davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa