08 Kasım 2019 00:07

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi: Depremden sonra alınmış tedbir yok

İstanbul'da beklenen olası bir depremden en çok etkilenecek ilçelerden biri de Küçükçekmece. Belediye Başkanı Kemal Çebi ile ilçede depreme karşı alınan tedbirleri konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
Neslihan KARYEMEZ
İstanbul

İstanbul’da 26 Eylül’de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından gözler depremden en çok etkilenecek ilçelere çevrildi. Bu ilçelerinden biri Küçükçekmece.

İlçe genelinde binaların depreme dayanıklı olup olmadığını, yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığını Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ile konuştuk. Çebi, Küçükçekmece’de binaların depreme hazır olmadığını vurgulayarak, “Dahası olası bir İstanbul depreminde Küçükçekmece en fazla hasar görebilecek, en fazla yıkımın beklendiği birkaç ilçeden biri. 1999 Marmara Depremi’nden sonra gözle görülür, alınmış bir tedbir yok” dedi.

Küçükçekçemece’de halkın temel gündemlerinden biri de deprem. Evrensel'e konuşan CHP’li Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, 1999 depreminden bu yana tedbir alınmamasını eleştirerek yapılması gerekenleri sıraladı. Bunun için büyük bir bütçenin olması gerektiğini söyleyen Çebi, “Yerel yönetimin tek başına alacağı kararla yeterli tedbirlerin alınması mümkün değil. Küçükçekmece Belediyesinin bütçesi bunların yüzde 1’ini bile yapmaya yeterli değil. İkincisi dar gelirli yurttaşların oturduğu bir yer burası. Dolayısıyla ‘Binanı yenile’ dediğin zaman yenilemeye gücü yetmiyor” diye konuştu.

"İLÇE BELEDİYESİNİN BÜTÇESİNE KALIRSA 31 YILDA ÇÖZÜLÜR!"

Küçükçekmece Belediyesinin yaklaşık 3 bin çalışanı olduğunu söyleyen Çebi, “Belediyenin bütçesi 660 milyon. Biz her yıl 660 milyonu toplayalım kimseye de bir kuruş vermeyelim, bankaya yatıralım diyelim. Bu parayla ancak 31 yıl sonra belediyenin deprem sorunu çözülür. Biz her yıl herkesten bu paraları toplayacağız ama bir kuruş harcamayacağız: Belediye için imkansız bir şey. Buna vatandaşın girmesi gerekiyor. Bu parayı da öderken vatandaşa kolaylık sağlanmalı” dedi.

Çebi, Türkiye’de yıllardır depremin konuşulduğunu, büyük acılar yaşanmasına rağmen ülkeyi yönetenler tarafından yeterli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekti.

"ORTAKLAŞA PROJELER ÜRETİLMELİ"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı daha sonra ilçe belediyelerin ortaklaşa yapacakları projelerin önemine vurgu yapan Çebi sözlerine şöyle devam etti: “Maddi sorunların yanında bunun bir de alt yapı kısmı var. Binaları yapalım, imar artışı verelim, 5 katlı yere 7 kat yapalım, 7 kat yapınca da iki katını müteahhit alsın! Dolayısıyla müteahhidin kârı olsun, vatandaşın da cebinden para çıkmasın, bu çözüm değil. Kentsel dönüşümle bu işi çözebilmen için yerlerin olacak. Kentsel dönüşüm uygulayacağın yerlerdeki insanları kendi yerlerine taşıyacaksın. Sürekli deplase ederek kentsel dönüşümü tamamlayacaksın. Bu da para ile ilgili. İmkanların mutlaka olması gerekiyor. Bu sorunu devlet, İBB, ilçe belediyeleri ortaklaşa çözmesi gerekiyor. Buna da makro siyasetten uzak bir proje lazım” diye konuştu.

YETERLİ TOPLANMA ALANI YOK

Çebi, Küçükçekmece’de yeterli toplanma alanlarının olmadığını da hatırlatarak, “43 tane toplanma alanı var. Bunların parklar olduğunu biliyorum. Küçükçekmece’nin 800 bin nüfusu var. Depremden sonra hepsi sokakta olacak. Bir parkta kaç kişi olur? Bir parka 1500 kişi bile sığmaz. Bu nedenle hızlıca yeni toplanma alanları belirlemek üzere çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.

MESLEK ÖRGÜTLERİ VE HALKLA BİRLİKTE ÇÖZÜM

Deprem sorununu salt ilçe belediyesi olarak çözmenin mümkün olmadığına değinen Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Sorunu İBB’ye, Çevre Bakanlığına taşıyacağım. Üzerime düşen sorumluluğu sonuna kadar yapacağım. Bu mesele devasa gözükse de çözülebilecek bir mesele. Kaderci olmamak gerekiyor. Küçükçekmecelilerle tek tek konuşmaya başladık. Özel ekipler kurup üniversitelerle, mimarlar odası, makine mühendisleri odası ve ilgili tüm meslek örgütleri ile görüşeceğiz” dedi.

BİNA DENETİMLERİ ÜCRETSİZ

Belediyeye talep olması durumunda bina denetimlerini ücretsiz yaptıklarını hatırlatan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, vatandaşların bu konuda daha fazla duyarlı olmasını istedi. Şu ana kadar belediyeye bu konuda 5 bin 200 başvuru geldiğini ifade eden Çebi, 2 binin üzerinde binayı kontrol ettiklerini söyledi. Çebi çalışmalara dair şu bilgileri paylaştı: “On beş ekip kurduk. Ekiplerimizle birlikte kontrol etmeye devam ediyoruz. Bizim kontrolümüz doktorun uzaktan bakıp ilaç yazması gibidir. İlk etapta 5 bina daha sonra 3 bina, toplam 8 binayı boşalttık. Okullar gözden geçirildi. Hem biz baktık hem Milli Eğitim Müdürlüğünün kontrol mühendisleri baktı. Bizim sıkıntılı dediğimiz 3 okuldan bir tanesine eğitim yapılamaz kararı verildi.”

HER MAHALLEDE 10’AR KİŞİLİK EKİP

Küçükçekmece’de Afet Koordinasyon Merkezi olduğuna da değinen Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Buralarda eğitimli personellerimiz var. Ayrıca kurtarma ekiplerimiz var. Her mahallede en az 10 kişi olmak kaydıyla, gönüllüler oluşturuyoruz. Gönüllüler ve sivil savunma ekipleri 7/24 hazır bekleyecek” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Madenci şirketten köylüye sus payı

SONRAKİ HABER

Arınç: Yargı kararıyla beraat etmiş insanların terörist yaftasından kurtulması lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa