Kitapta geçmişe dönüş, gelecek için bir çıkış arayışı
Can Deniz Eraldemir, İstanbul Kitap Fuarı'nda çok satanları yazdı: "Fuarda çok satanların yine eskiler olması, savaş ve halk isyanları döneminde bir arayışın da ifadesi"
Fotoğraf: Evrensel
Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul
İstanbul Kitap Fuarı 2 Kasım’da kapılarını açtı. Fuarda çok satanların yine "eskiler" olması, savaş ve halk isyanları döneminde bir arayışın da ifadesi. Fuara giden okur sayısında azalış ise fuar alanının fiziki uzaklığından bağımsız değil.
TÜYAP Kitap Fuarı metrobüs son durağı olarak bilinen Beylikdüzü’de bulunuyor. İstanbul’un iki yakasına yayılmış ilçeleri şöyle bir düşünürsek, Avrupa Yakasının neredeyse en ucunda bir fuar düzenleniyor demek mümkün. Sadece iki yakanın metrobüs son durakları arasındaki süreyi hesaba katmış olsak bile en iyi ihtimalle bir saati aşkın bir yol uzanıyor önümüzde. Üstelik Asya yakasındaki nüfusun görece sınırlı bir bölümü bu saat avantajına sahip. Yoksa 2 hatta 3 saat aralığında, iki veya daha çok vasıtalı bir ulaşımı göze almak, üstelik balık istifine dönmüş, çoğu zaman da ayakta sürecek bir yolculuğa hazırlanmak gerekiyor. Başlı başına ulaşım derdi bile emekçiyi böylesi bir yolculuktan men ediyor. Zira dönüşü de hesaba kattığınızda ulaşım süresi 4 hatta 6 saate ulaşıyor.
Diyelim ki bir azimle ve yahut yaka avantajıyla kitap pazarına vardınız. Biletinizi alıp geçince bir sıfır mağlup başlıyorsunuz tura. Çünkü kitap bakmanın da bir geçeri, yani fiyatı var! Yol parasını da hesaba katınca normalde alabileceğiniz bir kitaptan da oldunuz böylelikle. Tabii alamadığınız kitabın değeri yolculuğunuzun uzunluğunca belirlenecek. Kendi adıma söylersem, Eduardo Galeano’nun ‘Tepetaklak’ından oldum sayılır.
"50 KUŞAĞINDAN ALINAN GÜÇ"
TÜYAP’da stantları dolaşmaya başladığımızda üç önemli gerçek ile karşılaşıyoruz:
Birkaç "çağdaş" yazar dışında hâlâ "eskiler" satıyor. "Başka bir dünya" okuyucunun ilgisini çekiyor. Çoğunlukla da bildiğimizi tekrar okuyoruz.
Aslında ‘eskilere’ yönelme ile başka bir dünya hayal etme birbiriyle çelişen tercihler değil. Sık sık toplumsal isyanlarla ve savaşlarla, tam ortasından yarılan bir dünya zamanındayız. “Arap baharı”, Gezi direnişi, sarıya kesilmiş Fransa, Lübnan, Şili.., Ve kendilerine hâlâ kara parçası bulamamış mülteciler.. Sonuçta yaşamın yükünü açlık eşiğinde sırtlamış emekçiler neoliberalizmin kalıntıları arasında yaşamaktan bıktılar. Fakat yine de kendi sesini üretebilmiş bir zamanda değiliz hâlâ. Bütün bu ortadan yarılmalar ne kendi Mayakovski’lerini ne Hemingway’lerini yaratabildi henüz. Ama kalem ve kağıt da bir geçişi zorluyor kuşkusuz. Okumuşların hâlâ 50 kuşağı yazarlarını tartıp ölçmesi de burada bir çıkış arayışına işaret ediyor. Zira her şeyin eriyip buharlaştığı bir dönüşüm döneminde geçmişe bakmak anlaşılır bir tercih sayılabilir. 38’incisi düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu olarak Adnan Özyalçıner’in seçilmiş olması ve onun edebiyatımıza kazandırdığı emek ve direniş öyküleri de güçlü bir iz bırakıyor zaten.
STANTLARDA ÇOK SATILAN KİTAPLAR
TÜYAP Kitap Fuarı'nda yayınevlerine ait stantları dolaşarak en çok satan kitaplarını sorduk. Fuar henüz bitmiş değil. Yayınevlerinden verilen bilgiler ise şu yönde:
İLETİŞİM YAYINLARI: Oğuz Atay, Tutunamayanlar
Ercan Kesal, Velhasıl
Selahattin Demirtaş, Devran
Dostoyevski, Suç ve Ceza
Kafka, Bütün kitapları
GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI: Behiç Ak kitapları
Vlademir Tumanov, Kraliçeyi Kurtarmak
Vlademir Tumanov, Haritada kaybolmak
YKY: Ahmet Ümit ve Mine Söğüt kitapları
SEL: John Steinbeck, Gazap Üzümleri
Elias Canetti, Körleşme
İŞ BANKASI YAYINLARI: Bilim kitaplarından Beynini Eğit ve Dinosarium W. Golding Sineklerin Tanrısı
A. Burgess, Otomatik Portakal
CAN YAYINLARI: P. Cohello, Simyacı
P. Suskind, Koku
J. J Vasconcelos, Şeker Portakalı
G. Orwel, Hayvan Çiftliği
İMGE KİTAP:
İsaac Asimov, Bilim ve Buluşlar Tarihi
Howard Zinn, Amerika Birleşik Devletleri Tarihi
Jack Holland, Mizojini
DOĞAN KİTAPEVİ:
Zülfü Livaneli, Serenat
Saygı Öztürk, Menzil
AYRINTI:
C. P. Estas, Kurtlarla Koşan Kadınlar
İ. D. Yalım, Nietzsche Ağladığında
M. Lovy, Devrimler
GİNKO:
Ç. M. Bakırcı ve A. B. Acar, Şüphecinin El Kitabı
B. Tienti, Salon Salam
MANOS:
Adnan Özyalçıner, Öykü Kitapları
Hakkı Zariç, İhtar
KOR YAYIN:
Radi Fiş, Ben de Halimce Bedreddinem
Sosyalist Teori Kitapları
EVEREST:
S. Hawking, Zamanın Kısa Tarihi
D. Adams, Otostopçunun Galaksi Rehberi
Mümin Sekman, Her Şey Seninle Başlar
NOTA BENE:
Bell Hooks, Hep Aşka Dair
S. Frank, Sınıfta İsyan Var
Hegel, Felsefe Tarihi
YORDAM:
Leo Huberman, Sosyalizmin Alfabesi
Karl Marx, Kapital
REMZİ:
Mustafa Kemal, Nutuk
Dr. Mahfi Eğilmez, Ekonominin temelleri
Emre Kongar, İstanbul