EMEP: Gelir vergisi dilimi yüzde 15'te sabitlensin!
EMEP Kocaeli İl Örgütü, vergi dilimi tartışmalarına dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Adaletli bir vergi sistemi için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı" denildi.
Fotoğraf:pixabay
Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada "Vergi dilimi yüzde 15'te sabitlensin, üzeri işverenler tarafından karşılansın" denildi.
Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, vergi dilimi tartışmalarına dair yazılı açıklama yaptı. İl Başkanı Arzu Erkan imzasıyla yapılan açıklamada "Adaletli bir vergi sistemi için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken bizim ülkemizde tam tersi oluyor. 'Reform' yapıyoruz diyenler, patronların ödediği kurumlar vergisini düşürüyor" denildi.
Açıklamada ekonomik krizin derinleşmesine rağmen ekim ayında yıllık enflasyonun yüzde 8 buçuğa olarak açıklandığı hatırlatılarak "Demek ki enflasyon rakamlarını açıklayan istatistik kurumu yetkilileri çarşı-pazar dolaşmıyor ya da onların alışveriş yaptığı pazarlarla bizimkiler aynı değil!" denildi. Enflasyon rakamının bu kadar düşük açıklanmasının nedeninin emekçilere yapılacak zammı düşük tutma isteği olduğu belirtilen açıklamada "Aralık ayında asgari ücrete zam yapılacak. Metal ve lastik işkolunda sendikalı işçilerin sözleşme görüşmeleri sürüyor. Şimdi deniyor ki asgari ücrete de sendikalı işçilere de 'hedeflenen enflasyon' oranında zam yapılsın. Hükümetin enflasyon hedefi ne? Yüzde 8,5!" ifadedelerine yer verildi.
"İŞÇİLER VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR!"
Asgari ücretlinin ekim ayında vergi dilimine girdiğini belirten EMEP Kocaeli İl Başkanı Erkan, "Ortalama 3 bin lira maaş alan bir metal işçisi, Nisan ayında yüzde 20, Eylül ayında ise yüzde 27'lik vergi dilime giriyor. Bu metal işçisinin Aralık ayında maaşından yapılan kesinti yüzde 41'lere kadar ulaşıyor. Hükümet bu yükü az bulmuş olacak ki 'vergi reformu' paketleri hazırlıyor. Ekonomik krizin tüm yükünü işçilerin sırtlanmasını istiyor. Gerçekte yapılan asıl yükü işçilerde olan 'Dolaylı vergiler ve gelir vergileri'nin artırılmasıdır" dedi.
"VERGİDE ADALET TÜM İŞÇİLERİN TALEBİDİR!"
Adaletli bir vergi sistemi için; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini vurgulayan Arzu Erkan, "Bizim ülkemizde tersi oluyor. 'Reform' yapıyoruz diyenler, patronların ödediği kurumlar vergisini düşürüyor. 'Vergide adalet' talebi asgari ücretlinin de sendikalı işçinin de, herkesin talebidir. Bu haklı talep karşısında nihayet sendikalar sessizliğini bozdu. Türk-İş basın açıklamaları ve imza kampanyası yapma kararı alırken DİSK de aynı taleple açıklama yaptı. Geçmişten de biliyoruz ki sadece 'itiraz ediyoruz', 'istemiyoruz' denilen basın açıklamaları yapmak, imzalar toplamak yeterli değil. Milyonların talebi için milyonların sokağa çıktığı, üretimin durdurulduğu, sonuç alıcı eylemlere ihtiyaç var. Tüm emekçilerin topyekûn kazanımı ancak böyle sağlanır. Bunu ise adı geçen sendikaların yöneticilerinin yapması beklemek bugün için hayaldir. Kriz diyerek işçileri en aza razı etme derdinde olan sendikacılardan, 'masada kırmızı çizgi olmaz' diyenlerden harekete geçmesi beklenemez. İşçiler kendi taleplerinin peşine düşmezse, bunun için birleşmezse, bu amaçla sendikacıları zorlamazsa bırakın yeni haklar elde etmeyi, elde olan da gider. ifadelerini kullandı.
"ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILSIN!"
Arzu Erkan, açıklamasının sonunda, vergi diliminin yüzde 15'te sabitlenmesi talebiyle metal işçisinin harekete geçmesi gerektiğini belirterek "Metal iş kolunda MESS ile işçi sendikaları arasındaki görüşmeler devam ediyor. 150 bin metal işçisini ilgilendiren görüşmelerde, metal patronları kriz sopasını sallayarak 3 yıllık sözleşme, kazanılmış hakların gaspı ve sefalet ücreti dayatıyor. Metal işçileri, bu sözleşmede çalışma koşulları ve ücretlerde iyileştirme talebinin yanına 'vergi diliminin yüzde 15'te sabitlenmesi' talebini de eklemeli. İş kolunda örgütlü Birleşik Metal-iş bu talebi bu dönem taslağına koydu. Bu talep tüm metal işçilerinin talebi olduğuna göre, işçiler Türk Metal ve Özçelik-İş'in de bu talebi sözleşme maddesi haline getirmesi için harekete geçmeli. Metal işçileri, fabrikalarda bu talebi tartışmaya açarak, sendikaları zorlayarak, bu amaçla birliğini sağlayabilir. Metal sözleşmelerinde elde edilecek bu kazanım diğer sözleşmeler için de emsal olacaktır" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)