Şili'de devlet eylemlere karşı yeni "önlem" paketi açıklandı
Şili'de 3 haftadır devam eden halk protestolarına karşı hükümet önlem paketi açıkladı. Devlet Başkanı Pinera, Ulusal Güvenlik Konseyini de topladı.
Fotoğraf: Muhammed Emin Canik/AA (Arşiv)
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Şili Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da düzenlediği basın toplantısında, ülkede devam eden eylemlerin önüne geçmek için "kamu düzenini bozanlara ve yağma olaylarına karışanlara" karşı sert cezalar uygulanmasını öngören bir dizi önlem paketini açıkladı. Pinera, "Bu önlem paketinin kamu düzenini koruma hususunda oldukça önemli bir katkı sağladığına inanıyoruz" dedi.
Pinera, "yağma olaylarına karışanlar ve gösterilerde kimliğin tanınmasına engel olmak için maske kullananlar ve yol kesme eylemlerine karşı önlem alınması" için avukatlardan oluşan bir grubun, bu eylemlere katılanların saptanması için çalışacağını söyledi. Pinera bunun yanında savcılık ve güvenlik güçlerinden oluşan özel bir istihbarat grubunun kurulacağını ve hava gözlemlerinin artırılacağını duyurdu.
ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI
Öte yandan Pinera, Ulusal Güvenlik Konseyini (Cosena) topladı. Senato, Temsilciler Meclisi, Yargıtay Başkanları ve Silahlı Kuvvetler komutanlarının katıldığı konseyin amacı, devlet başkanıyla ulusal güvenlik ile ilgili meseleleri görüşmek ve yasalara uygun olarak çıkan kararları uygulamak olarak biliniyor.
Cosena'nın toplanması ülkedeki muhalefet ve bazı üst düzey devlet yetkilileri tarafından eleştirildi. Senato Başkanı Jaime Quintana, toplantının ardından, konseyin toplanmasının gereksiz ve faydasız olduğunu savundu.
Cosena, en son 2014'te Pinera'nın ilk başkanlık döneminde, Şili ile Peru arasındaki bir anlaşmazlığın Uluslararası Adalet Divanı'na taşınmasının ardından toplanmıştı.
NE OLMUŞTU?
Şili'de 6 Ekim'de metro ücretine yapılan zam ile başlayan protestolarda 23 kişi hayatını kaybederken, 1218 kişi yaralandı, 9 bin 203 kişi gözaltına alındı.
Eylemler nedeniyle, ülkede 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmiş ve kaldırılmıştı. Diktatör Augusto Pinochet'in 1990'da devrilmesinden sonra ilk kez doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edilmiş ve güvenliği sağlama görevi orduya verilmişti.
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür dilemiş, ekonomik yardım paketini hayata geçirmiş ve kabinesinden 8 bakanı değiştirmiş, ancak eylemler durulmamıştı. Eylemlerde genel talepler emeklilik, eğitim, sağlık hizmetleri ve ücretlerde iyileşme ve yeni bir anayasa.
25 Ekim’de Santiago'da düzenlenen gösteriye yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi katılmıştı. (DIŞ HABERLER)