İspanya burjuvazisi yine hükümet kuramadı: İspanya’da dört yılda dördüncü genel seçim
Uzun zamandır siyasi kriz yaşayan ve hükümet kurulamayan İspanya’da, son 4 yılda dördüncü ve son 1 yılda ikinci genel seçim pazar günü yapılacak.
Fotoğraf: Adria Puig/AA
İspanya'da işsizlik, konut sorunu, kamu hizmetlerinin niteliği gibi temel sorunları çözmeyen sağ ve sol burjuva hükümetler, Katalonya halkının ulusal taleplerini de zorla bastırarak ve şoven milliyetçi çizgiye gerileyerek, aşırı sağ ve faşist eğilimlerin güçlenmesinin yolunu açtı. Siyasi kriz nedeniyle hükümet kurulamayan İspanya’da pazar günü genel seçim yapılacak. Bu seçim son 4 yılda dördüncü ve son 1 yılda ikinci seçim olma özelliği taşıyor. Sandıktan bu seçimde de mutlak çoğunluk beklenmiyor.
BİR YILDA İKİNCİ SEÇİM
Diktatör Francisco Franco (1936-1975) dönemi sonrası en ciddi siyasi krizini yaşadığı tartışılan İspanya, 6 ay arayla pazar günü bir kez daha sandığa gidiyor. İspanya halkları, ilk defa bir yıl içinde iki kere oy kullanacak. Ülkede, 28 Nisan’da yapılan son genel seçimler sonrasında, 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 seçimlerinde olduğu gibi, ne sol ne de sağ blok hükümet kuracak meclis çoğunluğu elde edebilmişti.
Meclisteki 350 sandalyenin 123’üne sahip Sosyalist Parti (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, sol parti Unidas Podemos ile anlaşma sağlayamayınca bir kez daha sandığa gitme kararı almıştı. Ancak anketler, 10 Kasım’daki seçimlerden sonra da ülkedeki siyasi krizin süreceğini gösteriyor.
Ülkede pazar günü yapılacak seçimleri yine Sosyalist Parti'nin (PSOE) kazanması ancak yine tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememesi bekleniyor.
Anketlere göre, meclisteki mevcut dağılımın sol partiler ve küçük siyasi partiler açısından çok fazla değişmesi beklenmiyor. Bir önceki seçimlerden farklı olarak sağın biraz oylarını artırması, Liberal Görüşlü Vatandaşlar Partisinin ise ciddi oy kaybı yaşayacağı tahmin ediliyor.
Kampanyası boyunca “İspanya’nın daha fazla hükümetsiz kalamayacağına” vurgu yapan Sanchez de, azınlık hükümeti kurmak için seçimden birinci çıkan siyasi partinin önünün kapatılmaması çağrısında bulundu.
KATALONYA’YA BASKILAR KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR
Diğer yandan 28 Nisan’da olduğu gibi 10 Kasım seçimlerinde de Katalonya’nın bağımsızlığı talebine yönelik baskı siyaseti, ülke gündeminin önceliğini belirledi.
Katalonya halkının iradesini tanımayan siyasi partiler, 6 ay öncesine nazaran söylemlerini daha da sertleştirdikleri, şoven bir çizgiye geriledikleri görülüyor.
Yüksek Mahkemenin 14 Ekim’de aldığı kararla, tutuklu yargılanan 9 Katalan siyasetçiye 9 ila 13 yıl hapis cezası vermesi sonrası Katalonya halkı ve Katalonya’nın kendi kaderini tayin hakkını destekleyen İspanyollar başta Katalan kentleri olmak üzere başkent Madrid ve birçok diğer kentte kitlesel gösteriler yapmıştı.
Sosyal demokrat çizgideki PSOE lideri Sanchez de milliyetçi kervana katılırken, “bağımsızlık değil birlikte yaşam sorunu” diye tanımladığı Katalonya sorununa çözüm olarak, 2005’te o dönem iktidarda olan kendi partisinin kaldırdığı “yasa dışı referandum düzenlemenin suç sayılması” düzenlemesini yine çıkarma sözü verdi.
Sağ siyasi partiler ise daha da gericileşerek, anayasanın 155. maddesini uygulayarak, Katalonya’nın özerk yönetim haklarını merkezi hükümete devretmeyi vadediyor. Merkez sağ ve soldaki bu tutum, faşist eğilimli grupların sokağa çıkmasını kolaylaştırıyor.
FAŞİST EĞİLİM YÜKSELEBİLİR
Sosyal demokrat partilerin bile Katalonya sorunundaki anti demokratik ve milliyetçi tutumu asıl olarak aşırı sağı besliyor. AA’nın haberine göre, faşist eğilimli Vox Partisi daha da ileriye giderek, iktidara gelmesi halinde bağımsızlık yanlısı Katalan siyasi partileri kapatacağını ve bu partilerin liderlerini cezaevine göndereceğini ilan etti.
İspanya’da 2013 sonlarında kurulan ve ilk kez 28 Nisan’da genel seçimlere katılan, göçmen karşıtı siyaset yapan Vox’un mevcut durumda 24 olan milletvekili sayısını, pazar günkü seçimlerde 40’ın üzerine çıkarıp, ülkede 3. büyük siyasi parti konumuna gelebileceği tahminleri yapılıyor.
Sigma Dos şirketinin 4 Kasım’daki seçim anketinde ise meclisteki sandalye dağıtımı şöyle öngörüldü: PSOE 118-126, PP 89-97, Vox 39-44, Unidas Podemos 35-40, C’s 16-19, ERC 13-15, PNV 5-7, JxCat 4-6, Diğerleri 9-16.
KATALONYA’DA BOYKOT ÇAĞRISI
Diğer yandan Katalonya’daki bağımsızlıkçı partiler genel seçimi boykot çağrısı yaptı. Cumhuriyeti Savunma Komitesi ve Tsunami Democratic adlı örgütlerin 300 kadar oy kullanma merkezinde eylem yapmayı planladığına ilişkin haberler, İspanyol basınında yer aldı.
İspanya polisi ise yine Katalonya’da eylemleri bastırma hazırlığı yapıyor. 12 binden fazla polis ve jandarmanın Katalonya’da görev yapacağı açıklandı.
EKONOMİ İYİYE GİTMİYOR
İspanyol ekonomisi de, ilk uyarılarını vermeye başladı. Avrupa Komisyonu, İspanya’nın öngörülenden daha az büyüyeceğini ve kamu açığının daha fazla olacağını ileri sürdü. Komisyon, İspanya hükümetinin yüzde 2,1 olarak öngördüğü yıl sonu ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,9’a çekti.
Ayrıca, İspanya’da 2019 bütçesinin mecliste kabul edilememesinden dolayı hükümetin öngördüğü yıl sonundaki kamu açığı oranının yüzde 2 değil, yüzde 2,3 olacağı tahmininde bulunuldu.
Ekonomik verilerdeki gerilemeye ek olarak, Çalışma Bakanlığının açıkladığı ekimdeki işsizlik rakamlarında artış olduğu görüldü. İspanya’da işsizlik rakamlarında 2012’den bu yana en kötü ekim ayının görüldüğü ve işsiz sayısının bir önceki aya oranla, 97 bin 948 artışla, 3 milyon 177 bin 659’a çıktığı bildirildi. (DIŞ HABERLER)