08 Kasım 2019 18:24

Finlandiya’da 9 bin postacı greve gidiyor

Finlandiya’da çalışma koşullarının kötüleştirilmek istenmesi ve ücretlerin düşürülmek istenmesine tepki gösteren 9 bin posta çalışanı pazartesi günü greve çıkmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da ücretlerin düşürülmesi ve çalışma koşullarının kötüleştirilmek istenmesine tepki gösteren 9 bin posta çalışanı, pazartesi günü greve gidecek.

Posta çalışanlarını örgütleyen federasyon PAU tarafından yapılan yazılı açıklamada, süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılmaması durumunda postanın dağıtım ve paket hizmetlerinin tamamıyla durdurulacağı belirtildi.

Açıklamada işverenin yürürlükteki sözleşmeyi kaldırmak istediğine ve yerine çalışanların ücretlerini düşüren, çalışma saatlerini artıran yeni bir sözleşmeyi dayattığına dikkat çekildi. PAU’nun Başkanı Heidi Nieminen, basın açıklamasında “Pratikte düşük ücretle çalışan personelin ücretleri düşürülmek ve çalışma koşulları kötüleştirilmek isteniyor” dedi.

Gerektiğinde grevin daha da yaygınlaştırılacağı uyarısında bulunan PAU, Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü’ne (FFC) ve diğer federasyonlara da grevi desteklemeleri çağrısı yaptı. PAU’nun çağrısına 6 federasyon olumlu yanıt verdi ve posta çalışanlarıyla dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

6 İŞÇİ FEDERASYONUNDAN GREVE DESTEK

Ortak bir açıklama yapan Araç ve Nakliye Federasyonu (AKT), Havacılık Federasyonu (IUA), Denizcilk Federasyonu (SMU) ve demir yollarında örgütlü 2 federasyon, posta çalışanlarını desteklemek için dayanışma grevi yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Havacılık Fedarasyonu, tarafsız arabulucuya ve işverenlere postane çalışanların grevi süresince havalanlarına gelen paket ve postaları taşımayacaklarını bildirdi.

Gıda İşçileri Federasyonu da (SEL), postacıları desteklemek için gereken önlemleri almaya hazır olduğunu açıkladı. Böylelikle postacılara destek vereceğini açıklayan federasyonların sayısı 6’ya çıktı.

PAU’nun açıklamasında grevin 11 Kasım günü saat 06.00’da başlayacağı ve 24 Kasım saat 24.00’te sonlandırılacağı belirtildi.

Bu yılın 1 Eylül günü de aynı taleplerle Finlandiya’nın 9 yerleşim biriminde 2 bin posta çalışanı 4 gün süren greve gitmişti.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Mesut Yeğen: Suriye’de dengeler yine değişebilir

SONRAKİ HABER

HDP’li Taşdemir’den Diyanet’in cinsiyetçi kamu spotu hakkında soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa