Bursa Çevre Platformu: TBMM, termik santral konusunda sözünü tut
Termik santrallere 3 yıl daha havayı kirletme izni veren yasal düzenlemenin tekrar Meclis gündemine gelmesine tepki gösteren Bursa Çevre Platformu üyeleri “TBMM sözünü tut” çağrısı yaptı.
Fotoğraf: BursaMuhalif.com
15 termik santrale 3 yıl boyunca havayı kirletme izni veren yasal düzenleme yeniden Meclis gündemine geliyor. Tepkiler üzerine 14 Şubat 2019’da Meclis’teki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilen yasal düzenleme (Eski Madde 45) yeniden Meclis’e taşınıyor. Düzenlemenin Meclis’ten geçmesi halinde 15 adet kömürlü termik santrale 4. kez havayı kirletme izni verilecek.
1 Kasım 2019 tarihinde, Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2/2312 Esas Numaralı Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile daha önce TBMM’den tüm siyasi partilerin reddettiği, havayı kirletme izni yeniden görüşülüp, Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edildi.
Konunun Meclis’e taşınması üzerine Bursa Çevre Platformu kentin hava kalitesini doğrudan etkileyen bu yasaya karşı basın açıklaması düzenleyerek, yetkilileri bu yasayı geri çekmeye çağırdı.
TEMİZ HAVA BEKLEMEZ!
BursaMuhalif.com’un haberine göre, Çağdaş Gazeteciler Derneği bahçesinde Bursa Çevre Platformu adına basın açıklamasını okuyan Filiz Çelik 2013’ten bu yana çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmeyen ve mühletleri yasal düzenlemelerle üç defa uzatılan 15 kömürlü termik santrale dördüncü kez havayı kirletme izni verilmek istendiğini belirterek; “Üstelik bu izin üç yıl daha uzatılacak. Teklif yasalaşırsa, Türkiye’nin en eski ve kirli santralleri Haziran 2022’ye kadar havayı kirletmeye, halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek.” dedi
Çelik, bu 15 kömürlü termik santrallerin, 2013 yılından bu yana, baca gazı kükürt giderim tesisi, filtre sistemleri veya kül barajı gibi çevre ve halk sağlığının korunması için gerekli yatırımları yapmadığını, halkın sağlığını hiçe saydığına dikkat çekerek; “Bursa Çevre Platformu olarak Bursa Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden acil talebimizdir. Orhaneli Termik Santrali’ne kamu elindeyken, biz Bursalı çevrecilerin mücadelesiyle filtre takılmış ve yıllarca da bu filtreler çalıştırıldığını belirten Filiz Çelik özelleştirilmelerle sürecin değiştiğini ifade etti. “Orhaneli santralinin Çelikler Grubu’na satılmasının ardından, firmanın maliyetleri gerekçe göstererek çalıştırmıyor olması kendi karını gözetip halkın sağlığını hiçe sayıyor olması derhal cezalandırılmalıdır. Bu ölüm bacaları kapatılmalı, halkın temiz hava hakkı korunmalıdır.” diyerek açıklamasını tamamladı.
ÇEVREYE ZARARLI SANTRALLER HANGİLERİ?
Çanakkale / 18 Mart Çanakkale Termik Santrali
Şırnak / Silopi Elektrik Termik Santrali
Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
Karabük / Kardemir Karabük Demir Çelik Termik Santrali
Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
Manisa / Soma A Termik Santrali
Manisa / Soma B Termik Santrali
Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler)
Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali
Ankara / Çayırhan Termik Santrali
Muğla / Yeniköy Termik Santrali
Muğla / Kemerköy Termik Santrali
Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali
Bursa / Orhaneli Termik Santrali (HABER MERKEZİ)