Kadınlık hallerine bir bakış: Sıfır Makyaj
Eleştirel, üretici ve zihin açıcı düşünceye inananların şovu Sıfır Makyaj’da Seda Yüz, ezber bozan bakış açısıyla annelik, hamilelik ve evlilik kavramlarını sorgulamamızı sağlıyor.
Fotoğraf: Seda Yüz'ün stand up gösterisi Sıfır Makyaj'ın tanıtım görseli
Celil YUSUF
Seda Yüz, stand up gösterisi Sıfır Makyaj’da kadınlık durumlarını yaşantı ve deneyimlerinden hareketle sahneye aktarıyor. Kadınlık durumu evlilik, hamilelik ve anne olma halleri üzerinden deneyimlendiğinde nasıl oluyor da yeni biçimlere bürünüyor. Doğru bilinenler nasıl da tam tersine dönüşebiliyor? Sanatçı, tecrübelerini mizahi ve eleştirel bir yaklaşımla seyirciyle paylaşılıyor. Yüz, stand up’a yönelik iyi vakit geçirme beklentisini karşılamakla yetinmiyor. Seyircinin toplumsal cinsiyete dair incelikli bir kavrayışa ulaşabilmesine de aracılık ediyor.
KADIN MERKEZLİ BİR BAKIŞ AÇISI
Sıfır Makyaj’da, özellikle kadın izleyici oyunun sahnelenme biçimiyle daha farklı bir yakınlık kurabilir. Yalnız olmadığını, öteki hemcinsleriyle kendisine benzer bazı mücadele, yaşantı ve paylaşımların içinde olduğunu kavrayabilir. Oyunda sahnelenen duygular, düşünceler, ortak rahatsızlıklar; anlatıcı ve seyirci arasında dürüst bir iletişim kurulmasına ön ayak olabilir. Geleneksel erkek merkezli söylemler karşısında kadınların duyduğu rahatsızlık mizahi bir eksende günlük konuşma diliyle ifade ediliyor. Erkeklerin de bir kadının ağzından küfür, taciz, hamilelik ve anneliğe dair yaşantılara tanık olması kıymetli… Bir kadının anne olduktan sonra; vücuduna, ilişkilerine, çalışma hayatına, ailesine yeniden uyum sağlama sürecinde deneyimledikleri kadın merkezli bir bakış açısıyla ele alındığında olup bitene, akışa dair sarsıcı ve zihin açıcı bir söylemi de beraberinde getiriyor.
"GÜLEBİLİYORSAN GÜÇLENMİŞSİN DEMEKTİR"
Seda Yüz kendisiyle yapılan görüşmede oyunuyla ilgili, “Ben stand-up yapıyorum. Anlattıklarım da benim dert ettiğim meseleler. Bir kadın stand-up yapıyorsa, bu içerik çok doğal. Çünkü kadınların yaşadıkları şey bu. Kendi bakış açından, seni sinirlendiren ya da güldüren şeyleri anlatıyorsun. Ama şunu söylemem lazım benim işim stand-up. Ben feminizmle ilgili de şaka yapıyorum. Bir şeyleri ortak paydada buluşturmak gibi bir kaygım yok.” diyor.
“Yaralara gülmenin kadın üzerinde nasıl bir etkisi oluyor sizce?” sorusuna ise “Kadın ya da erkek, insan için mizah iyileştirici bir şey. Bir şeye güldüğün an değişirsin. Kadınlar için daha önemli gülmek ve güldürmek. Gülebiliyorsan güçlenmişsin demektir. Ayrıca söylenmemiş ve birikmiş çok şey var. Yani komedi için çok verimli bir alan. Erkekler de bunları duyduğunda bir değişim yaşıyorlar aslında” diyerek üslubuna dair incelikli ipuçları veriyor.
Eleştirel, üretici ve zihin açıcı düşünceye inananların şovu Sıfır Makyaj’da Seda Yüz, ezber bozan bakış açısıyla annelik, hamilelik ve evlilik kavramlarını bir kez daha incelikli biçimde sorgulamamızı sağlıyor, iyi de ediyor. Beyoğlu Gri Sahne’de 20 Kasım Çarşamba 20:30’da izlenebilir.