PTT'de "seferberlik" adı altında sömürü: Sefalet ücretiyle "gönüllü mesai" şartı
PTT Yönetimi yıl sonuna kadar "seferberlik" ilan ettiğini duyurdu. Çalışanların izinleri iptal edildi, "gönüllü mesai" yapmaları istendi. Sendikacılar ve dağıtımda çalışan taşeron işçiler tepkili.
Fotoğraf: Evrensel
Duygu Ayber GÜLTEKİN
İstanbul
PTT Yönetimi, posta gönderileri ve kargoların birikmesini gerekçe göstererek, yıl sonuna kadar hafta sonu izinlerinin de ortadan kalkmasını içeren PTT çalışanlarına yönelik "seferberlik" ilan etti. Konuyla ilgili açıklama yapan KESK Haber-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri ve MYK Üyesi İbrahim Damatoğlu "Ezmekte olduğunuz PTT emekçilerini daha ne kadar sömüreceksiniz?" diye sorarken, İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan, dağıtım işini yapan taşeron işçilere daha fazla yük dayatıldığının altını çizdi. 17 yıldır PTT’de çalışan taşeron işçi ise "Seferberlik adı altında iş zorluyorlar. Sanki Suriye’ye savaşa gidiyoruz" diyerek tepki gösterdi.
PTT A.Ş. Yönetimi, 4 Kasım-31 Aralık 2019 tarihleri arasında sözde "Dağıtım Seferberliği" (Devir Eritme) ilan etti. Posta ve Kargo Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından 5 Kasım’da yayımlanan yazıda, "hizmette verimin sağlanması" ve "müşteri memnuniyetinin artması" gibi ifadelerle işçilerden gönüllü olarak fazla mesaiye kalması isteniyor.
PTT’ye taleplerin arttığı iş yükünün ilanda belirtildiği gibi yüzde 25 değil en az yüzde 35 arttığını belirten KESK Haber-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri ve MYK Üyesi İbrahim Damatoğlu, buna karşın aynı oranda personel alımı yapılmadan, mevcut personellerle dağıtım yapıldığından dolayı, çoğu müdürlüklerde yıllık izinlerin dahi kullanılmadığını söyledi.
PTT'NİN SORUN ÇÖZME YÖNTEMİ: DAHA FAZLA SÖMÜRÜ
PTT'nin uzun bir zamandır eksik personel ile aksak hizmet verdiğini ifade eden Damatoğlu, PTT'nin biriken iş yükü sorununu çözmek için ezilmekte olan PTT emekçilerini daha da ezmeyi, yıl sonuna kadar adeta bir köle gibi çalıştırmayı tercih ettiğini söyledi. Damatoğlu, Anayasa ve uluslararası kriterler ile getirilen hafta sonu tatil günlerinde dinlenme hakkının bile PTT çalışanlarının elinden alınmasının yanında, taşeron firma elemanlarının pazar günü çalıştırmaya zorlandığını kaydeden Damatoğlu, "Gerekli planlamayı ve yeni personel alımını yaklaşık 3 senedir gerçekleştirmeyi başaramayan PTT yönetimi, kendi başarısızlığını çok yoğun bir iş yükü altında ezilmekte olan PTT emekçilerine utanmadan yüklemektedir. Dünya posta normlarını tutturamayan PTT şimdi de bu durumu yine PTT emekçilerini sömürerek kurtarmaya çalışmaktadır." dedi.
"KAMU HİZMETİNİ KÂR ETMEK, YURTTAŞI MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜYOR"
"Bizler, sizlerin köleniz değiliz. Tüm çalışanlarımız da halkımız da her şeyin farkındadır. Ezmekte olduğunuz, PTT emekçilerini daha ne kadar sömüreceksiniz?" diye soran Damatoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Kamu hizmetini kâr etmek, yurttaşı müşteri görmek, sosyal ve ekonomik hakları şirket zararı görmek mantığıyla, kurumu bitirme noktasına getirmişlerdir. Çalışma koşullarımızın gün geçtikçe kötüleşmesine, bizlerin birer köle olarak görülmesine karşı sesimizi her yerde, her ortamda yükselteceğiz. Haksız ve usulsüz yöntemlerle PTT emekçilerini sömürenlere karşı mücadelemiz devam edecektir." dedi.
"TEKELLEŞMEYE ÇALIŞIRKEN YÜKÜ TAŞERON İŞÇİYE YIKIYORLAR"
Evrensel'e konuşan İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan da kurumun "seferberlik" adı altında yayımladığı ilanını eleştirdi. "İki aylık bir seferberlik ilan ediyorlar. İstedikleri de insanları pazar da dahil olmak üzere çalıştırmak. İzinleri yasaklamışlar, izne çıkmak isteyenleri izne göndermemişler. Buna benzer bir sürü baskı yapıyorlar işçilere" diye anlatan Doğan, dayatmayı doğru bulmadıklarını; bir işçi mesai yapacaksa bile bunun zorunlulukla olamayacağını dile getirdi.
PTT'nin her firmayla anlaşmaya çalışarak tekelleşmeye çalıştığını belirten Doğan, "Bunu da yetersiz kadronun olduğu PTT taşeron işçisine yıkmaya çalışıyorlar. Özellikle bütün yükü PTT taşeron işçisi çekiyor. Çünkü dağıtım kurumunda, kargoda onlar var. Kadrolu işçiler sadece tebligat yapıyor. Geri kalan yükü taşeron işçilerin üstüne yıkmaya çalışıyorlar." diye konuştu.
"Hem sefalet ücreti veriyorlar hem de o işçileri daha fazla çalışmaya zorluyorlar" diyen Doğan, işçilerin verdiği tepkiye ise şu yanıtı verdi: "Şikayetleri var ama işsiz kalmaktan korkuyorlar."
"SURİYE'YE SAVAŞA MI GİDİYORUZ?"
PTT Bayrampaşa Posta Dağıtım Merkez Müdürlüğünde çalışan taşeron bir işçi de söz konusu ilanı Evrensel'e değerlendirdi.
PTT'te yaklaşık 17 yıldır çalışan taşeron işçi, ilanın "seferberlik" adı altında duyurulmasını eleştirdi. İşçi, "Son dönemlerin moral tabiriyle 'vatanseverlik' adı altında duyurdular. Sanki Suriye’ye savaşa gidiyoruz. Nasıl yapılacağına dair bir fikir yok açıkçası sadece yapılsın istiyorlar. dedi.
İşçilerin nasıl tepki verdiği sorusuna "İşçiler kendi arasında çok şey konuşur ama yöneticiye karşı pek bir şey söylenmez" diyerek yanıtlayan işçi, "Olacak şey vardır, olmayacak şey vardır. Kimse işe itiraz etmez, yapılması gereken bir iş varsa yapılır. Ama oturdukları yerden kafalarına göre talimat verip iş üretmeleri ve bu işin yapılacağı ekipmanı, personeli vermeden iş istemek saçmalığı var ortada. Zaten iş yükü yeterince fazla." dedi.
PAZAR GÜNÜ "GÖNÜLLÜ MESAİ", HAFTA İÇİ İZİN
Kurumun "Pazar günü gönüllü mesai, hafta içi izin" talebini de değerlendiren işçi, çalışma koşullarının daha da zorlanması için bir bakıma ön deneme yapıldığını ifade etti. İşçi, bu uygulamanın fiilen mümkün olmadığını ancak baskının artabileceğini "Rapor alana bir şey diyemezler. Ama sonuçta 'Niye rapor aldın, gerçekten hasta mıydın?' diyecekler. Bu zamana kadar araştırılmayanlar araştırılacak. Ya bu deveyi güdersin ya da bu diyardan gidersin mantığı açıkçası." sözleriyle anlattı.
Kurum yetkilisi tarafından bizzat bilgilendirildiklerini aktaran işçi son olarak şunları söyledi:
"Kimse işe itiraz etmiyor. Bu kurumun para kazanması gerekiyorsa da kazansın. Ama fazladan çok iş görmek olacak iş değil. Arkadaşlarımızın çoğu tabiri caizse kayışı kopartmaya başladı. İnsanlarda çalışmaktan hal kalmadı. Hepimiz taşeronuz, yarın bir gün 'Niye geldin?' denilecek işçileriz. Bu yüzden sesimizi çıkaramıyoruz."
"SEFERBERLİK İLANI"NDA NELER VAR?
Posta ve Kargo Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından gönderilen "Dağıtım Seferberliği" ilanında, kurumun ihtiyaç duyduğunu belirttiği bazı tedbirler maddeler halinde sıralandı. Metinde yer alan bazı "tedbirler" şunlar;
- Cumartesi günleri, hafta içi günlerde olduğu gibi dağıtım hizmeti yapılacak, personel veya servis ayrımı gözetilmeksizin ilgi tebliğ kapsamındaki personel hariç, diğer tüm dağıtım elemanları cumartesi günü dağıtım hizmetinde çalıştırılacaktır.
- Gerek hafta içi, gerekse cumartesi günü yapılacak fazla mesai için ek mesai ücreti ödenecek olup, ihtiyaç halinde ek mesai için Genel Müdürlüklerimizden yetki talebinde bulunulacaktır.
- Firma elemanlarının yazılı rızası alınmak kaydıyla isteğe bağlı olarak pazar günleri de dağıtım yapılabilecek, haftalık izin hakkı, diğer bir günde kullandırılacaktır.
- Günlük olarak düzenlenecek rapor (dağıtıma çıkarılan, dağıtılan, dağıtılamayan, ihbarlı, iadeleri gösterir) istenildiğinde bu raporlara göre hazırlanacak ihtiyaç ve yapılan çalışmaları kapsayan genel rapor Genel Müdürlüğe gönderilecektir.