Kocaeli'den zam ve vergilere tepki: 80 bin lira maaş alanlar halimizi anlamaz
Kocaeli’de zamları ve vergileri konuştuğumuz vatandaşlar, güç bela geçindiklerini belirterek, "Bizim devlet zenginin yanında, fakirin yanında değil" dedi.
Meryem KAYA
Yusuf ATMACA
Kocaeli
Kocaeli’de ekonomiyi konuştuğumuz vatandaşların ortak derdi geçim sıkıntısı. Sadece bu yılın ocak ayında 3 bin 908 hanenin faturasını ödeyemediği için elektriğinin kesildiği Kocaeli’de elektriğe gelen yüzde 30 zam, yurttaşı kara kara düşündürüyor.
Körfez Esentepe Halk Pazarında ilk olarak görüştüğümüz Cemil Altınyürek “Güç bela geçiniyoruz” dedi. Asgari ücretli bir ailenin bu dönemde geçinemeyeceğine ifade eden Altınyürek, “Bu koşullar altında asgari ücret alanların geçinebilmesi mümkün değil. Çünkü her şey çok pahalı. Günde bir paket sigara içse cebinden aylık ortalama 750 lira para çıkıyor. Keyfi bir şey değil bu, iş stresi, geçim stresi yüzünden içiyor insanlar” ifadesini kullandı.
"PATRONLARIN DEĞİL, BİZİM VERGİ BORCUMUZ SİLİNSİN"
İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise geçim sıkıntısı yaşamadığını söylüyor. Fakat asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin maddi ve manevi açıdan zorlanacağı görüşünde. “Asgari ücret çok düşük ve her şey çok pahalı. İnsanlar bu düşük ücretle geçinemezler, asgari ücret 2700 lira olmalı” diyen vatandaş, ekonomik krize dair “Devletimiz de büyük sıkıntılar içinde. Bir kriz var. Hem bizim hem de devlet büyüklerinin anlayışlı olması gerekiyor. Devlet vatandaşa yardımcı olacak” ifadelerini kullandı. İsmini vermek istemeyen vatandaşın yanında cevap vererek söze giren Adnan Karsan, “Ben İstanbul’da yaşıyorum ve arkadaşın dediği 2 bin 700-2 bin 800 lira ile de geçinemem” dedi. Çocuklu ailelerin daha çok zorlandığını ifade eden Karsan, “Arkadaş 2 bin 700 lirayla eşi, çocuğu, ev derdi olmadığı için geçinebiliyor. 3 çocuğu olan bir aile 2 bin 700 değil 3 bin lirayla da geçinemez” diye konuştu. Kocaeli’de 3 bin 908 hanenin faturasını ödeyemediği için elektriğinin kesilmesine değinen Karsan, “Bizim devlet zenginin yanında, fakirin yanında değil. Benim elektrik, su faturam 200 liradan fazla geliyor, patronların vergi borçlarını değil bizim vergi borcumuzu düşürsün” dedi.
"TENCEREMDE NE KAYNIYOR BİLEN YOK!"
Gelen zamlardan şikayetçi olan Sevim Aslan ise, “Benim evimde tencerede ne kaynıyor bilen yok, çocuğumu düşünen yok. Daha doğal gazı açmadığım halde faturalara dün toplamda 500 lira ödedim” ifadelerini kullandı. Geçinemediğini söyleyen Aslan şöyle konuştu: “2 çocuğum var. Çocuklarımı günlük 5 lirayla bile okula yollayamıyorum. Pazara evimde hesap yapıp öyle çıkıyorum. 15 gündür eve pazar alışverişi yapmadım, daha bugün geldim. Çünkü eşim inşaat sektöründe. Bir ayın sonunda ancak para alabiliyor, oda belli. 70-80 bin lira alanlar zaten bizi düşünmüyor, tok olan açın halinden ne anlasın?” Aslan, zamların geri çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Geçinemediğini söyleyen işçi Olgun Demirel, “Asgari ücret 2 bin 20 lira, bir kıvırcık 2.5-3 lira, bir ekmek 1.75 lira. Milletvekilleri asgari ücretle geçinsin, 900-1000 lira kira versin bakalım geçinebiliyorlar mı? Geçinebiliyorlarsa aldığım maaşı da onlara vereceğim. Başka da bir şey söylemiyorum” diye konuştu.
"MAAŞLARIMIZIN YARISI VERGİYE GİDİYOR"
Ahmet, emeğinin karşılığını alamadığını ve geçinemediğini söylerken, vergilerden de dert yandı. Asgari ücretle geçinen bir ailenin her açıdan sıkıntı yaşadığına değinen Ahmet, “Zaten bu ücret açlık sınırının altında, asgari ücreti 3 bin lira da yapsan, 4 bin lira da yapsan hiçbir fark yok. Alım gücüyle alakalı her şey. Alım gücümüz düştüğü için ister istemez her zaman asgari ücreti tartışmaya devam edeceğiz” dedi. Zar zor geçindiğini söyleyen Fethi isimli yurttaş ise, “Her ay açıktayım. Aldığım ücret harcamalarıma yetmiyor. Asgari ücretle geçinenler herhalde ayın yarısını bile getiremiyor. Geçinebiliyorsa da ya mucize yaratıyor ya da o ailede en az 2-3 kişi daha çalışıyordur. Öte yandan maaşlarımızın yarısı vergiye gidiyor. Bizim ülkemizde 70 bin lira maaş alanlar var ilk önce onlardan kesilmeli vergiler” ifadelerini kullandı.