İstifaya zorlanan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales Meksika'ya sığındı
Bolivya'da ordunun baskısıyla ve şiddet olaylarına dönüşen sokak eylemleri nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Evo Morales Meksika'ya sığındı.
Fotoğraf: EPA-EFE/AA
Bolivya'da ordunun ve seçim hilesini bahane eden grupların şiddet eylemlerinin baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales, iltica teklifini kabul ettiği Meksika'ya gitmek üzere Bolivya'dan ayrıldığını açıkladı. Genelkurmay Başkanı'nın darbe bildirisi nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Morales hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Morales'in evi de saldırıya uğramıştı.
Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iltica teklifi için Meksika'ya teşekkür ederek, "Kardeşlerim, Meksika'ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Politik nedenlerden dolayı ülkeden ayrılmak canımı acıtıyor. Yakında daha güçlü bir şekilde döneceğim." ifadelerini kullandı.
November 12, 2019
Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, düzenlediği basın toplantısıyla ülkesinin yaptığı iltica teklifini Morales'in kabul ettiğini ve Meksika'nın göndereceği askeri uçakla ülkeye getirileceğini açıklamıştı.
Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, darbeyle istifaya zorlanan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in kendisine sığınma hakkı veren Meksika'ya giden bir uçağa bindiğini açıkladı. Ebrard Twitter üzerinden Morales'in Meksika bayrağı tuttuğu resmi paylaşarak, "Meksika Hava Kuvvetleri uçağı Evo Morales ile beraber havalandı. Uluslararası anlaşmalara göre artık Meksika'nın koruması altında, Hayatın ve onurun güvende" ifadelerini kullandı.
November 12, 2019
Bu arada, Meksika, Bolivya'da Morales'i istifaya götüren süreci "darbe" olarak değerlendiren ülkeler arasında yer alıyordu.
MORALES: DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE BOLİVYA'YA DÖNECEĞİM
Morales, havalimanında Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard tarafından karşılandı. Molares, burada gazetecilere yaptığı ilk açıklamada, "Hayatta olduğum sürece siyasetin içinde kalmaya devam edeceğim. Daha güçlü bir şekilde Bolivya’ya döneceğim” ifadelerini kullandı. Morales, "Meksika’nın bana iltica hakkı tanıması hayatımı kurtardı" dedi.
Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Ebrard, küçük basın toplantısında, “Bu bizim için sevinç dolu bir gün, çünkü sığınma sağlayabildik” dedi.
HALKLARDAN DİRENİŞ MESAJI
Sağ ve aşırı sağ çevrelerin ordu ile ittifak halinde darbe süreci işlettiği ülkenin kimi kesimlerinde ise yerli halklar darbeye karşı direnecekleri mesajı verdiler. El Alto bölgesinde kitlesel gösteriler yapan Bolivya yerlileri ellerinde paramiliter gruplar tarafından saldırıya uğrayan “Wiphala” bayrakları taşıdılar. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler de yerlilerin “İç savaş” sloganları attıkları görülüyor.
Pagina12'nin haberine göre ülkenin en büyük kenti La Paz sokaklarında da barikatlar kurulmuş durumda. Kentte çok az sayıda mağaza kepenklerini açarken, toplu ulaşımın da çalışmadığı öğrenildi. Hükümet kurumlarının bulunduğu bölgede ise yüzü kapalı, gaz maskeli ve Bolivya bayraklı grupların dolaştığı belirtiliyor.
ANES: 22 OCAK'TA YENİ BİR DEVLET BAŞKANI SEÇİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Öte yandan Bolivya'da geçici devlet başkanlığı görevini üstlenmesi beklenen muhalif Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, ülkenin 22 Ocak'ta yeni bir devlet başkanına sahip olması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Anez, başkent La Paz’daki Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nde (ALP) basın açıklaması yaptı. "Halkın yeni bir devlet başkanı" istediğini savunan ALP'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Anez, ellerinde ülkenin 22 Ocak'ta yeni bir devlet başkanına sahip olması için bir takvim bulunduğunu belirtti. Seçimlere gidilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını açıklayan Anez, ALP'de büyük çoğunluğa sahip iktidar partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) milletvekilleri ve senatörlerinin oturuma katılması için güvenlik garantisi verdiklerini duyurdu.
GÜNLERDİR MÜDAHALE ETMEYEN ORDU OPERASYONA HAZIRLANIYOR
Öte yandan ülke basınındaki haberlere göre, 3 hafta süren muhalif gösteri ve şiddet eylemlerine müdahale etmeyen ordu, tüm ülkede düzeni sağlamak için operasyona hazırlanıyor.
BOLİVYA'DA NE OLDU?
Bolivya’da, 20 Ekim’deki seçimleri Devlet Başkanı Evo Morales’in yüzde 47,8 oyla ilk turda kazandığı açıklandı. Rakibi, eski Devlet Başkanı Carlos Mesa’nın ise yüzde 36,51 oy aldığı duyuruldu.
Ancak oy sayımının bir süre durdurulması, sayımın bir bölümünün gizli gerçekleştirilmesi ve ardından Morales’in ilk turda kazandığını açıklaması nedeniyle muhalefet kesimleri “seçim hilesi” suçlamasıyla sokağa çıktı.
Aşırı sağcıların da durumdan faydalanarak orduya darbe çağrısı yaptığı süreçte Devlet Başkanı Evo Morales, kendisine yönelik tüm protestoları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Hükümet yanlılarıyla çeşitli muhalif kesimler arasında şiddetlenen protestolarda 3 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 400 kişi de yaralandı. 221 kişi gözaltına alınırken 25 kişi tutuklandı.
Morales darbe bildirisinden önce son olarak pazar günü bir açıklama yapmış yüksek seçim kurulunun tamamen yenileneceği ve seçimlerin yeniden yapılacağını duyurmuştu. Bu açıklama muhalif gösterileri durdurmaya yetmedi ve Genelkurmay Başkanı'ndan Morales'i istifaya zorlayan darbe açıklaması geldi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Morales ülkeyi terk etmek zorunda bırakıldı. (DIŞ HABERLER)
TÜRKİYE'DEN BOLİVYA'YA SEYAHAT UYARISI
Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından ülkenin bazı kentlerinde yer yer şiddet de içeren kitlesel eylemler nedeniyle seyahat uyarısı yaptı.
Bakanlığın internet sitesinden "Bolivya için Seyahat Uyarısı" başlıklı açıklama yayımlandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bolivya'da yaşayan veya Bolivya'ya ticari veya turistik amaçlarla giden veya gitmeyi planlayan vatandaşlarımızın bu tür eylemlerin gerçekleştirildiği mahallerden uzak durmaları ve dikkatli davranmaları, gelişmeleri yerel basın yayın organlarından takip etmeleri ve La Paz Büyükelçiliğimizle irtibat halinde olmaları önerilmektedir." (Ankara/AA)