Şili'de hükümet karşıtı eylemler 27'nci gününde: Pinochet'den kalma anayasa değişecek
Şili'de halkın zamlara tepki olarak başlattığı ve çığ gibi büyüyen eylemleri sürerken hükümet, diktatör Augusto Pinochet'den kalma anayasayı değiştirme kararı almak zorunda kaldı.
Fotoğraf: AA
Şili'de halkın hükümet karşıtı eylemleri 27. gününde sürüyor.
AA'da yer alan habere göre, genel grev çağrısı sonrası binlerce kişi dün başkent Santiago'daki İtalya Meydanı'nda toplandı.
Sebastian Pinera hükümeti, halkın talebi doğrultusunda diktatör Augusto Pinochet'den kalma anayasayı değiştirme kararı aldı. Yeni anayasanın Kongre üyeleri tarafından yazıldıktan sonra referandum ile halkın onayına sunulacağı açıklandı. Ancak muhalefet, anayasanın yazılmasının içinde halkın temsilcilerinin de olduğu Kurucu Meclis tarafından yapılmamasını eleştirdi.
Anayasanın değiştirilmesi için, Kongre'nin anayasa yazım sürecine katılacak temsilcileri seçmesi ve yazma işlemi bittikten sonra referanduma gidilmesi gerekiyor. Pinochet döneminden kalma anayasanın değişmesi halinde, Şili, tarihinde ilk kez bu şekilde hazırlanmış bir anayasaya sahip olacak.
Şili'de 6 Ekim'de metro ücretlerine yapılan zamma tepki olarak başlayan eylemler çığ gibi büyüyerek hükümetin ve anayasanın değişmesi talebiyle iktidarı hedef aldı. Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için özür diledi ve ekonomik yardım paketini hayata geçirerek kabinesinden 8 bakanı değiştirdi ancak halkı ikna edemedi ve gösteriler devam etti.
Hükümetin verdiği sözlerin ve uygulamaların yeterli bulmayan Şili halkı protesto gösterilerin sürdürdü ve diktatör Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden sonra ülkede ilk kez, doğal afet söz konusu olmamasına rağmen "acil durum" ilan edildi, güvenliği sağlama görevi orduya verildi.
Eylemler sırasında ordunun saldırısı ve çıkan olaylar nedeniyle ülkede 23 kişi hayatını kaybederken 1218 kişi yaralandı, 9 bin 203 kişi gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)