13 Kasım 2019 08:41

CHP’li Gürer: Sağlık kamu hizmeti olmaktan çıktı, kâr amaçlı sektöre dönüştü

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerinde sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığının Bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, AKP’nin, 2003 yılından itibaren uygulamaya başladığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın sağlık sisteminde ciddi tahribatlara neden olduğunu dile getirdi.

Sağlığın hak temelli bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp kâr amaçlı bir sektöre doğru dönüştürüldüğünün altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hastaların ihtiyaç duyduğu teşhis ve tedavi hizmetlerine erişmeleri zorlaşmıştır. Rant kaygısı güden sağlık ve ekonomi politikaları, halkımızın sağlığını tehdit etmektedir. Biyopsi, MR, tomografi işlemleri için dahi aylar sonraya randevular verilmektedir. Niğde ve ilçelerinde doktor eksikliklerinin yanında randevu gününü haftalarca bekleyen vatandaşlarımız vardır. Neredeyse her gün farklı bir yere hasta sevki için çaba harcıyoruz. Sağlık politikaları, halk sağlığını ve vatandaşın çıkarını gözeten bir sağlık sistemi değildir” dedi.

ZOONOTİK HASTALIKLAR UYARISI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zoonotik Hastalıkların yeterince bilinmediğine dikkat çekti. Hayvanlarla teması sonucu koyun çiçeği hastalığına yakalandığını ifade eden Gürer, “Bakanlığın bu konuyu dikkate aldığı Bakan sunuşuna yansıdı ancak bu konuda yeterli uzman kadrosu var mı? Hayvandan insana bulaşan hastalık rakamları gerçekçi değil çünkü hastalığın tespit ve teşhisini anlayan yeterli uzman yok. Koyundan koyun çiçeği hastalığına yakalanan bir milletvekili olarak baktığım veriler de bu hastalığa yakalananlar hasta tanımında yer almıyor. ‘2017 yılı içinde 6.457 Bruselloz, 37 şarbon, 14 tüberküloz vakası oldu’ diyorsunuz. ‘2018 yılında bu hastalıklarda özel bir artış yok’ deyip geçmişsiniz. Şarbonun hayvandan insana bulaştığında öldürücü etkisi biliniyor. Bu konuda ihtisaslaşmış kaç uzman var? Tanı geç konursa ölümcül seyreder, farklı tanımlarla ölümler yaşandığını söyleyebilir misiniz?​” diye sordu.

MESLEK HASTALIKLARI

Meslek Hastalıkları ile ilgili de tanım ve teşhisin önemine değinen Gürer “Meslek hastalığına yakalanan binlerce insan teşhisten mahrum kaldığı için bu konudaki girişimlerinden sonuç alamamaktadır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şili'de hükümet karşıtı eylemler 27'nci gününde: Pinochet'den kalma anayasa değişecek

SONRAKİ HABER

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’ten ortak açıklama: Asgari ücret vergiden muaf tutulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa