13 Kasım 2019 12:42

İzmir Tabip Odası sağlıkta kalite sorununu ve şiddeti tartıştı

İzmir Tabip Odası sağlıkta kalite, hasta ve çalışan güvenliği konulu panel düzenledi. Konuşmalarda asıl sorunun sağlık sistemi olduğu vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Tabip Odasında Sağlıkta Kalite Standartları Hasta ve Çalışan Güvenliği konulu sunum düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Anabilim Dalı Prof. Dr. A.Hüseyin Baskın sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna sağlıkta kalite geliştirme kavramının ortaya çıkışını anlatarak başlayan Baskın, sağlık kalite standartları (SKS) Hastane sürüm çalışmalarına değindi. Baskın, “Türkiye'deki sağlık kalite sisteminin amacı sağlık hizmetinin sunumunda kalite verimlilik hasta ve çalışan güvenliği ile hasta çalışan memnuniyetinin en üst seviyeye çıkarmaktır. Bu çalışmaların yürütülmesi için temel fonksiyonlar ve destekleyici faaliyetler var. Hastanede muhakkak hasta güvenliği komitesi olması gerekir. Risk yönetimine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklar tanımlanmalıdır. Ramak kala olaylar ve istenmeyen olaylar çalışanlar tarafından tespit edilmelidir. Çünkü bu tür olayları en iyi çalışanlar bilir. Düzeltici, önleyici, iyileştirici faaliyetlerin nasıl uygulanacağına yine çalışanlar karar verirler. Düzenlemeler vardır ancak hasta içinde komitelerle birlikte kararlar alınmalıdır. Hastanede görevli olan personele yönelik şiddet riski girişimi varlığında ya da olaya en kısa sürede müdahale edilmeli. Öngörülemez durumlar için hazırlanmış bir eylem planı olmalıdır” diye konuştu.

ASIL SORUN SAĞLIK SİSTEMİ

Sunum sonrası soru cevap kısmına geçildiğinde ise söz alan sağlık emekçisi bir kadın, “Peki pratikte bunlar böyle midir? Son yıllarda özellikle artan şiddet, güvensizlik vs hasta doktor şiddeti gibi konularda yapılması gerekenlere uyulmuyor” dedi.  Söz alan Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise sorunun sistem sorunu olduğunu söyleyerek, “Bir sağlık sistemi iyi yönetmiyorsanız yönetenler şiddet kullanmak zorunda kalır. Bunu devlet olarak bazen yapamazsınız onu topluma yavaş yavaş aktararak yaparsınız. Devlet şiddet gösterme yetkisini sağlık sisteminde vatandaşa yüklemiştir. İnsanlara günde 150 hasta bakacaksın demek de bir şiddettir” diye konuştu.

Söz alan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı da, sağlıkta dönüşüm politikalarına değinerek, kışkırtılmış sağlık talebinin olduğunu söyledi. Çamlı, “Kaliteci olarak bakıldığında bunun nedeni sağlıkta dönüşüm politikası. İstediğimiz kadar kalite yönünde çabalayalım ama buna ana sebebi ortadan kaldırmıyorsak ve bu kalitesizlikler devam edecekse daha çok bu şiddeti görürüz. Bir sistem sorunu olunca orada kaliteyi sürdürmeye çalışmamız bir yere kadar etkilidir ancak kalıcı bir çözüm olmaz, bu zihniyet devam ettiği sürece” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrencileri: Boğaziçi giderse İstanbul gider!

SONRAKİ HABER

"Kredi ve burslara yapılan 50 liralık zam bir çeşit yemeği bile karşılamıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa