Bolivya’da darbe karşıtı kitlesel eylemler yapıldı
Bolivya'daki darbenin ardından Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildi. Yerli halkın çoğunlukta olduğu eylemlerde halkın iradesine saygı gösterilmesi talep edildi.
Bolivya'da darbenin ardından geçici olarak devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez | Fotoğraf: AA
Bolivya’da Evo Morales’in zorla istifa ettirildiği darbe sürecine karşı kitlesel yürüyüş ve gösteriler düzenlendi. Yerli halkın çoğunlukta olduğu La Paz yakınlarındaki El Alto bölgesinde bir araya gelen Bolivya ve yerli halkların bayraklarını taşıyan binlerce kişi, halkın iradesine saygı gösterilmesini talep etti. Yerliler daha sonra La Paz’a yürüdü. La Paz’da Murillo Meydanı ve San Francisco semtinde protesto gösterilerini sürdüren Bolivyalılar, Anez’in istifasını isteyerek yerli bayrağı Whipala’ya saygı gösterilmesini talep etti.
November 13, 2019
November 13, 2019
Darbe karşıtı bazı grupların ise hükümet sarayı ve yasama meclisinin yer aldığı Plaza Murillo’ya girmek istediği ancak polisle çatışma çıktığı öğrenildi. Maden bölgesi Parotani’de süren eylemler nedeniyle ise Arjantin ve ülke içine yapılan doğal gaz sevkiyatında aksamalar yaşandığı belirtildi.
HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI YÜKSELDİ
Öte yandan ülkede devam eden protesto gösterilerine asker ve polisin saldırısı ve yaşanan çatışmalar sonucunda ölenlerin sayısı 9’a yükseldi. AA’nın haberine göre faşist milis grupların güçlü olduğu Santa Cruz vilayetine bağlı Montero ve Yapacani kentlerinde 2 kişi hayatını kaybetti. Böylece 400’den fazla kişinin yaralandığı olaylarda ölenlerin sayısı 9’a yükseldi.
DARBECİLERİN BAŞKANI KABİNESİNİ SEÇTİ
Öte yandan kendini Geçici Başkan ilan eden Jeanine Anez, kendine kabine de atadı. Bolivya Senatosunda Anez’in katılımıyla, yeni atanan üst düzey ordu komutanlarının yemin töreni yapıldı. Anez, Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman’ı da görevden alarak yerine Carlos Orellana Centellas’ı getirdi.
MECLİS BAŞKANI MAS’TAN SEÇİLDİ
Bu arada istifa ettirilen Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi MAS (Sosyalizme Doğru Hareket) Partisi Milletvekili Sergio Choque, milletvekillerinin üçte ikisinin oyunu alarak Temsilciler Meclisi başkanı seçildi. Choque’nin Meclis Başkanı kürsüsüne asılan “Polisler, askerler, bırakın Bolivya için çalışalım” yazılı döviziyle çekilen fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı. Yerel basına göre Choque ilk yaptığı açıklamada ise “Çatışmaya devam edemeyiz” dedi. Polisin halka yönelik saldırılarını kınayan Choque, askerlerin kışlalarına çekilmesini içerecek yasal bir düzenleme tasarısı hazırlayacaklarını söyledi.
GENELKURMAY BAŞKANI KALIMAN GÖREVDEN ALINDI
Evo Morales'in istifasını isteyen Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirilmesinin ardından görevden alındı. Kaliman'ın yerine Genelkurmay Başkanlığına getirilen Carlos Orellana Centellas, Jeanine Anez'in de katıldığı yeni üst düzey ordu komutanlarının yemin töreninde yaptığı konuşmada, ordunun her zaman halkın yanında olduğunu öne sürerek halka sükunet çağrısı yaptı.
ANEZ’E İLK KUTLAMA ABD’DEN!
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bolivya’da gerçekleşen darbenin ardından Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez’in geçici devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyduklarını açıkladı. Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada “ABD, ülkesini Amerikan Demokratik Tüzüğünün ilkeleri doğrultusunda demokratik bir sürece ulaştırmak için sorumluluk alan Bolivyalı Senatör Jeanine Anez’i takdir etmektedir. Tüm Bolivyalı taraflara gelecek zamanlarda da demokrasiyi korumaları ve şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunuyoruz. Tüm Bolivyalı taraflara gelecek zamanlarda da demokrasiyi korumaları ve şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
MORALES BASIN TOPLANTISI YAPTI
Siyasi sığınmacı olarak Meksika’da giden Evo Morales ise basın toplantısı düzenledi. Morales, “Yüksek Seçim Mahkemesinin yeni bir bileşimi altında yeni bir seçim yapılması uğruna zaferden geri adım atmaya hazırdık. Ama Evo Morales’in gitmesi gerektiği konusunda ısrar ettiler. Ben de ayrıldım. Oysa ülkedeki şiddet devam ediyor, bu bir çözüm olmadı” ifadelerini kullandı.
Morales, ayrıca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün, halkın milletvekilleri acımasızca baskı altına alındılar ve meclise girmeleri engellendi. Irkçı ve faşist darbe kanunsuzluğa saplanıyor" ifadelerini kullandı.
Denuncio al mundo, este nuevo atentado del #GolpeDeEstado artero, inconstitucional, ilegal y delictivo en mi querida Bolivia. Hoy, legisladores del pueblo han sido brutalmente reprimidos e impedidos de ingresar a la Asamblea. El golpe racista y fascista se hunde en la ilegalidad.
— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) November 13, 2019
Bolivya'da yaşanan darbenin ABD'den gelen ekonomik ve siyasi bir komplo olduğunu ifade eden Morales, "La Paz, bana yapılan darbeyi kınayan insanları baskı altına almak için asker ve polis bölgesi haline getirildi" dedi.
Bolivya Ulusal Televizyonunda yayımlanan videoda da La Paz'da milletvekillerinin meclis binasına girişinin polis tarafından engellendiği görülüyor.
Evo Morales’in partisi Sosyalizm Hareketinden (MAS) 20 civarında milletvekilinin de La Paz’da bulunan Meksika Büyükelçiliğine sığındığı açıklandı.
LaPaz kentinde Murillo Meydanı ve San Francisco semtinde protesto gösterilerini sürdüren Bolivyalılar, Anez'in istifasını isteyerek Kızılderili bayrağı Whipala'ya saygı gösterilmesini talep etti.
Maden bölgesi Parotani'de süren eylemler nedeniyle Arjantin ve ülke içine yapılan doğalgaz sevkiyatında aksamalar yaşandığı belirtildi.
BOLİVYA'DA NE OLDU?
Bolivya’da, 20 Ekim’deki seçimleri Devlet Başkanı Evo Morales’in yüzde 47,8 oyla ilk turda kazandığı açıklandı. Rakibi, eski Devlet Başkanı Carlos Mesa’nın ise yüzde 36,51 oy aldığı duyuruldu.
Ancak oy sayımının bir süre durdurulması, sayımın bir bölümünün gizli gerçekleştirilmesi ve ardından Morales’in ilk turda kazandığını açıklaması nedeniyle muhalefet kesimleri “seçim hilesi” suçlamasıyla sokağa çıktı.
Aşırı sağcıların da durumdan faydalanarak orduya darbe çağrısı yaptığı süreçte Devlet Başkanı Evo Morales, kendisine yönelik tüm protestoları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Hükümet yanlılarıyla çeşitli muhalif kesimler arasında şiddetlenen protestolarda 3 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 400 kişi de yaralandı. 221 kişi gözaltına alınırken 25 kişi tutuklandı.
Morales darbe bildirisinden önce son olarak pazar günü bir açıklama yapmış yüksek seçim kurulunun tamamen yenileneceği ve seçimlerin yeniden yapılacağını duyurmuştu. Bu açıklama muhalif gösterileri durdurmaya yetmedi ve Genelkurmay Başkanı'ndan Morales'i istifaya zorlayan darbe açıklaması geldi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Morales ülkeyi terk etmek zorunda bırakıldı. (DIŞ HABERLER)