EEMKON 2019 başladı: Yeni enerji yatırımlarına ihtiyacımız yok
Elektrik Mühendisleri Odasının (EMO) düzenlediği, 66 üniversitenin katkı sunduğu "Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi 2019" başladı.
Fotoğraf: Evrensel
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "Elektrik Elektronik Mühendisliği Kongresi 2019 (EEMKON 2019)" başladı. 62’si yurt içinde olmak üzere 66 üniversitenin katkı sunduğu kongre 16 Kasım'da sona erecek.
Kongrenin açılış konuşmasını EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek yaptı. “Tüketim için yeterli enerjimiz yok” denildiğine dikkat çeken İpek, “Talep projeksiyonlarını hep abartılı yapıyorlar. On beş yıl önce yapılan talep projeksiyonu bugün yüzde 400 sapmış durumda” diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN NE TERMİK NE NÜKLEER NE DE JES İHTİYACI VAR
İpek, şöyle konuştu:
“Harcandığı gösterilen otuz milyar kilowatt saat enerjinin kaynağını bulamıyoruz. Enerji verimliliği için de Türkiye’de çaba harcanmıyor. 33 bin megawatt enerji üretecek santral kuruluyor, hepsi de alım garantili. 14 bin megawatt enerji, ithal kömür ve doğalgazdan üretilecek. Akkuyu Nükleer Santrali devreye girecek, yüzde 50’si için satın alma garantisi verilmiş. Tüketmezken, kayıp kaçağını engellemezken bu kadar yatırımın amacı nedir? Bu tercihlerin politik tercihler olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin ne termik santrallere, ne de jeotermal santrallere ihtiyacı var. Nükleer santrale de ihtiyacı yok bu ülkenin. Bu santralle ne dışa bağımlılığı azaltacak, ne silah sanayisine yarayacak. Her yıl 40-50 milyar doları alıp götürecek bu ülkeden. Yeni enerji yatırımlarına ihtiyacımız yoktur. Tüketimimizi düzenlemeniz gerekiyor. Bu sektörün sürekli büyüyen bir kalkınma alanı olmaması lazım. Bu projelerin önüne geçilmesi lazım. Kayıp kaçaklar engellenirse bizce 2030 kadar yeni yatırıma gerek yok.”
DEPREM FONUNA NE OLDU?
İstanbul'da yaşanan son depremin bir çağrı niteliğinde olduğunu vurgulayan İpek, “1999’da yaşadığımız deprem sonrasında o günkü tüm bilim insanları ve yöneticiler İstanbul’da otuz yıl içinde deprem olacağını söyledi. Yirmi yıl geride kaldı hiçbir şey yapılmadı. Şimdi ortaya çıkacak sonuçlarla ilgili çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Odamızın da katkısıyla deprem anına ilişkin çalışmaların iktidar tarafından yapılması gerekiyor” dedi.
İpek, “Özellikle özelleştirmeden sonra Türk Telekom’un çok büyük bir aymazlık içinde olduğunu görüyoruz. Türk Telekom bir vurgun hikayesi. Özelleştirme ile yönetimi önce Suudi Arabistan sermayesine geçen kurum, vurgundan sonra Türk bankalarının sırtına yüklendi. Kamunun sırtından 5.7 milyar dolarlık kaynak aktarıldı” ifadelerini kullandı. Bu özelleştirmenin dış politika ile ilişkili olduğunu vurgulayan İpek, “Bu on yıllık soygunu yöneten kişi şu anda Cumhurbaşkanı’nın yardımcılığını yapmaktadır” dedi.
Depreme önlem almak için iletişim vergisi getirildiğini hatırlatan İpek, “Oluşturulan bu fonlarla ne yapıldığını bilmiyoruz. Hibeler ve yardımlar ne oldu? Anlaşılan deprem de fırsata dönüştürülmüş” diye konuştu.
MEKLEK ÖRGÜTLERİNİ İTİBARSIZLAŞTIRIP ETKİSİZLEŞTİREN YASA DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ
EMO İstanbul Şube Başkanı Erol Celepsoy ise meslek örgütleri ve halkın üstündeki iktidar baskısının artmakta olduğuna dikkat çekti ve “Torba yasada meslek örgütlerini itibarsızlaştırıp etkisizleştiren yasanın derhal geri çekilmesini talep etmeliyiz” dedi.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da "Sağlıkta dönüşüm adına çok ucube bir sistem getirildi. Beş dakikada bir hasta randevusu veriliyor. Performans sistemi insan hayatı için önemli bir risk. Türkiye en çok MR çekilen ülke oldu. Bunun sebebi doktorların hastaya zaman ayıramaması” dedi. (İstanbul EVRENSEL)