İdil'de kayyumların 3 yılı: Çalışır tek araç emniyete, kasa Mal Müdürlüğüne bağlandı
Yeniden kayyum atanan İdil Belediyesinde, önceki kayyum 48 milyon borç bıraktı. Belediyenin tek çalışır aracı emniyete devredildi, kasası Mal Müdürlüğüne bağlandı.
Fotoğraf: MA
HDP'li İdil Belediyesine ikinci kez kayyum atanırken, önceki kayyum 578 bin TL ile devraldığı kurumu 48 milyon borçla bıraktı. Belediyenin tek çalışır aracı emniyete devredildi, kasası ise Mal Müdürlüğüne bağlandı.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart seçimlerinde yüzde 73.84'lük oy oranıyla kazandığı Şırnak'ın İdil Belediyesi Eş Başkanı Songül Erden önceki gün İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. Eş Başkan Erden'in uzaklaştırılmasına, hakkında Şırnak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla halen yargılaması devam eden bir dava ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığının "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla kısa bir süre önce açtığı soruşturma gerekçe gösterildi. Erden'in yerine ise bir kez daha İlçe Kaymakamı Zafer Sağ kayyum olarak atandı.
578 BİN TL'YE DEVRALDI, 48 MİLYON TL BORÇLA DEVRETTİ
İdil Belediyesi, son yerel seçimler öncesi de yaklaşık 3 yıl boyunca kayyum yönetiminde kaldı. Belediyeye, ilk olarak 21 Eylül 2016 tarihinde dönemin İlçe Kaymakamı Ersin Tepeli kayyum olarak atandı. Tepeli'nin geçtiğimiz yıl görev yerinin değişmesinin ardından, yerine gelen Kaymakam Zafer Sağ belediyenin kayyumu oldu.
Söz konusu kayyumlar döneminde, kasasında 578 bin 868 TL bulunan belediye 48 milyon TL borç altına sokuldu. Kayyumlar, bu dönemde belediyeyi Dicle Elektrik'e (DEDAŞ) karşı da milyonlarca TL borca soktu. HDP'li yönetim döneminde birçok kez kentin elektriklerini kesen DEDAŞ, kenti susuzluğa mahkum etti.
DBP'NİN PROJELERİNİ KENDİLERİNE MAL ETTİLER
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) döneminden kalan parke taşlarını kaldırarak yerine yenilerini döşemek dışında herhangi bir çalışmaya imza atmayan kayyumlar, DBP döneminden yarım kalan çalışmaları kendilerine mal etti. Kayyumlar, DBP döneminde yapımına başlanılarak, büyük ölçüde tamamlanan İlçe Garajı'nı, daha önce parası ödenen araçlar ve 20 dönümlük arazide yapılması planlanan parkı kendilerinin hizmeti gibi sundu.
Öte yandan belediyeye giden tüm yolları beton bariyerlerle çeviren kayyumlar, kendi kullandıkları odalarına yüklü miktarda para ile kurşun geçirmez camlar taktırdı. Belediye binası üstünde mevziler yapılarak, özel hareket polisleri yerleştirildi.
SEÇİME 20 GÜN KALA TAŞINMAZLAR DEVREDİLDİ
31 Mart yerel seçimlerinden hemen sonra kayyumların tıpkı Cizre ve Silopi ilçelerinde olduğu gibi seçimlere sayılı günler kala bazı taşınmazları devrettiği ortaya çıktı. Kayyumun, sokağa çıkma yasağı sırasında yıkılan belediye hizmet binasının bulunduğu alan ve üzerindeki Taziye Evi'ni 5 Mart tarihinde Milli Emlak Müdürlüğüne, belediyenin tek çalışır aracı olan Nissan Navara (Jeep) marka cipi ise 8 Mart tarihinde Şırnak İl Emniyet Müdürlüğüne devrettiği tespit edildi.
Ayrıca, belediyeye ait 36 aracın neredeyse tümünün kullanılamaz halde oldukları açığa çıktı.
BELEDİYE HESABI MAL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLANDI
MA'da yer alan habere göre, kayyum belediyenin muhasebe müdürünün görev yerinin değiştirerek, belediyeye gelen parayı İlçe Mal Müdürlüğüne Murat Aşkan’a bağladı. Böylelikle, belediyeye gelen para yıllarca ilk olarak Aşkan'ın elinin altından geçti.
AYLIK GELİRİN 3'TE 2'Sİ KAYYUMUN BORÇLARINA GİTTİ
31 Mart'ta yüksek bir oyla göreve gelen HDP'li yönetim ise, kentin sorunlarını çözüme kavuşturmak için büyük bir çaba sarf etti. HDP'li yönetim, aylık gelirinin 3'te 2'lik kısmı kayyum dönemi borçlara giden belediyenin geriye kalan ortalama 500 bin TL'si ile ilk olarak sorunların başında gelen alt ve üst yapı çalışmalarına el attı. HDP'li yönetim, 7 ay gibi kısa bir sürede kentin birçok mahallesindeki yolları onararak, kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturan ve çok sayıda kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı. (Şırnak/MA)