15 Kasım 2019 10:42
/
Güncelleme: 10:56

Irak'ta eylemler sürüyor: Onlarca kişi ülkenin en önemli limanına giden yolu kapattı

Irak halkının yoksulluk ve yolsuzluğa karşı eylemleri sürüyor. Basra'da onlarca kişi ülkenin en büyük limanı olan Um Kasr'a giden ana yolları kapattı.

Irak'ta eylemler sürüyor: Onlarca kişi ülkenin en önemli limanına giden yolu kapattı

Irak'ta 3 Kasım’da yapılan, hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye giden Cumhuriyet Köprüsünü kapatma eylemi | Fotoğraf: AA

Irak'ın güneyindeki Basra vilayetinde onlarca kişi, ülkenin en büyük limanı Um Kasr'a giden ana yolları kapattı.

AA'nın yerel kaynaklara dayandırarak aktardığı bilgiye göre, gece saatlerinde Basra'daki Um Kasr Limanı'na giden tüm ana yolları kapatan onlarca kişi, yük taşıyan tırların geçişine de izin vermedi. Irak'ın denize kıyısı olan tek vilayeti konumundaki Basra'da bulunan Um Kasr Limanı, başta petrol olmak üzere Irak halkının her türlü ihtiyacının temini için kullanılan önemli bir gümrük kapısı olma özelliği taşıyor.

Ülkede 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı eylemlerde söz konusu liman bir süre önce de yine kapatılmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef, 6 Kasım'da yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı eylemlerin ekonomiye 6 milyar dolar zarar verdiğini ileri sürmüştü.

NE OLMUŞTU?

Ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de harekete geçen eylemlere, Erbain törenleri nedeniyle ara verilmişti. Törenlerin ardından eylemler 25 Ekim'de yeniden başlamıştı. Irak Meclisine bağlı İnsan Hakları Komisyonu, 1 Ekim'den bu yana devam eden eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 319'a, yaralı sayısının 15 bine ulaştığını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et