Uzmanlar sordu: Orman Genel Müdürlüğünün yapısı daha çok odun için mi değiştirildi?
Resmi Gazete’nin 11 Kasım tarihli nüshasında yayımlanan Orman Genel Müdürlüğünün yapısı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesini Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay ve Doç. Dr. Yücel Çağlar değerlendirdi.
(Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)
Özer AKDEMİR
İzmir
Resmi Gazete’de 11 Kasım tarihli nüshasında yayımlanan Orman Genel Müdürlüğünün yapısı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesini değerlendiren bilim insanları bu kararı görünüşte olumlu bulmalarına rağmen bir şüphelerini de belirtmeden geçmediler; “Daha çok odun üretimi de hedefleniyor olabilir...”
17 YENİ ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU
Resmi Gazete’de yayımlanan “Orman Genel Müdürlüğünün Taşra Teşkilatında Düzenleme Yapılması Hakkında Karar”ı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doğanay Tolunay, Orman Genel Müdürlüğü teşkilatının ülke genelinde orman bölge müdürlükleri, bu bölge müdürlüklerine bağlı orman işletme müdürlükleri ve bu işletme müdürlüklerinin altındaki orman işletme şeflikleri şeklinde yapılandığını belirtti. Bu yapıda 28 orman bölge müdürlüğü, 246 orman işletme müdürlüğü ve 1425 orman işletme şefliği bulunmakta iken yakın zamanda önce orman işletme şefliklerinin sayısının arttırıldığını söyledi. 11 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 17 yeni orman işletme müdürlüğü kurulduğuna dikkat çeken Tolunay, “Bu değişikliklerin nedeni orman işletme şefliklerinin alanlarının oldukça geniş olması ve ormancılık faaliyetlerinin bu nedenle aksamasıdır. Ülkemiz koşullarında bir orman bölge şefinin sorumlu olacağı alanın 5 bin hektar civarında olması gerektiği çok uzun yıllardan bugüne kadar bilimsel verilerle ortaya konmuştu. Ancak bu alanlar pratikte 50 bin hektarı dahi bulabiliyordu” dedi. Ortalama olarak bir orman bölge şefinin sorumluluğuna 15 bin hektar kadar bir alan düştüğünün altını çizen Tolunay, “Orman mühendislerinin çalışma alanlarının artması ormanlardaki yangınlar ile mücadele, ağaçlandırma, odun ve odun dışı orman üretimi gibi konularda sorunlar yaşanmasına neden olmaktaydı. Yeni müdürlük ve şefliklerin kurulması bu açıdan olumlu olarak değerlendirilebilir” dedi.
ODUN ÜRETİLMESİ İÇİN ATILMIŞ
BİR ADIM OLABİLİR Mİ?
Son yıllarda ormanlardan kesilen odun miktarının artırılması yönünde ağaç işleri endüstrinin yoğun bir baskısının oluştuğunu ifade eden Tolunay son Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilgili başka bir amacın olabileceğine dair görüşlerini şu sözlerle dile getirdi; “Yurt dışından odun ithal ederek plansız bir şekilde büyüyen ağaç işleri endüstrisi 2018 yılında dolarda yaşanan artış nedeniyle ithalatta zorlanınca ham madde ihtiyaçlarını ülkeden karşılama yoluna gitti. Bu nedenle 2018 yılında 20 milyon metreküp kadar olan odun ham maddesi üretimi 2019 yılında 30 milyon metreküp olarak planlandı. Özetle yeni orman işletme müdürlükleri ve şeflikleri teoride orman mühendislerinin küçük alanlarda çalışması için olumlu olarak değerlendirilebilirken, son gelişmelerde dikkate alındığında ormanlardan daha fazla odun üretilmesi için de atılmış bir adım olabilir. Bu nedenle uygulamanın nasıl olacağının izlenmesi gerekmektedir”.
İŞÇİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN
KAPATILMASI İŞ BİLMEZLİK
Orman Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Yücel Çağlar, yeni orman işletmeleri açılması var olan işletmelerin sorumluluk alanlarının daraltılarak yapılması amacını taşıyorsa olumlu bir gelişme olarak yorumlanacağını belirterek, “Yıllardır bunu söylemek için dillerim aşındı! Ancak, geleneksel uygulama, yöresel egemenlerin baskıları ya da yöre halkını hoşnut etmek vb, nedenler de olabilir. Orman yangınları işçi eğitim merkezinin kapatılmasını, “İş bilmezliğin daniskası!” olarak yorumlayan Çağlar; “Eğitim tesisinin bir üniversiteye devredilmesi, özellikle yangın söndürme işçilerinin eğitimi yönünden büyük bir yetersizliğe, yanı sıra OGM kaynaklarının savurganlığına yol açabilecek bence” dedi.
Çağlar, alanların milli park statüsünden çıkarılıp bölge müdürlüklerine devredilmesinin, bu alanlarda ormancılık amaçlı tahsisler için kolaylık sağlayabileceğini belirterek; “Başka bir olasılık da bu alanlardan OGM’nin ham madde odun çıkarması, böylece ham madde odun miktarını artırmak amacı olabilir” dedi.