15 Kasım 2019 17:20

Devletin kadın cinayeti rakamları ile kadın örgütlerinin verileri arasında uçurum var

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kadın cinayetine dair açıkladığı rakamlar ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verileri arasında uçurum var.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

"Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı"nda kadın cinayetlerine ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı rakamlar ile kadın cinayetlerini takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verileri arasında büyük fark olduğu görüldü. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakimevi'nde düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısı"na katıldı.

Süleyman Soylu'nun açıkladığı rakamlara göre Türkiye'de 2016'da 304, 2017'de 353, 2018'de 280, 2019 yılında 299 kadın öldürüldü.

Ancak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) tarafından açıklanan verilere göre 2016'da 328 kadın, 2017'de 409 kadın, 2018'de 440 kadın öldürüldü. CHP Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Necati Tığlı tarafından hazırlanan Türkiye’de Kadın Cinayetleri ve Çocuk İstismarı Raporu'nda yer alan verilere göre ise 2019 yılının ilk 6 ayında 214 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

"DEVLETİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA TESPİT VE MÜCADELE ETME SORUMLULUĞU VAR"

Her ay düzenli olarak kadın cinayetlerini, kadına şiddeti ve çocuk istismarına dair verileri tutan ve kamuoyuna açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, "Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansırken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların üstünün örtülmesi gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır. İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmamaktadır. Bizler, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla" diyerek devletin sorumluluğuna dikkat çekiyor.

"2019'DA 509 BİN 172 TEDBİR KARARI ALINDI"

Toplantıda söz alan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise AKP hükümetleri döneminde kadın hakları alanında önemli düzenlemeler yapıldığını ileri sürdü. Gül, "Şu an 59 adli görüşme odasını, bu yılsonuna kadar 2 ile daha kurarak faaliyete geçireceğiz. 2 yılda yaklaşık bu odalarda 11 bin ifade alınmıştır, sanık ile mağdur yüz yüze getirilmemiştir" diye konuştu.

2019 yılında 174 bin 958 kişi hakkında, 509 bin 172 farklı tedbir kararı alındığını söyleyen Bakan Gül, birden fazla aile mahkemesi bulunan adliyelerde bir mahkemenin tedbir mahkemesi olarak belirlenmesi üzerinde çalıştıklarını, Aile Mahkemesi bulunmayan adliyelerde ise bir asliye hukuk mahkemesinin tedbir dosyalarını takiple görevlendirilmesi çalışması yürüttüklerini söyledi. 

SOYLU: 1167 KADINDAN 76'SINA KORUMA KARARI VERİLMİŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Son güncel veriye göre 2019 yılı kadın cinayeti sayısı 299. Dünyada bu işin ölçütü aslında 1 milyon kişi başına düşen kadın cinayeti sayısı bakımından yapılır. Bu ölçekle bakarsak, İngiltere, Fransa, Japonya gibi ülkeler 1,8-2 bandında ülkeler grubundadır. Türkiye bu sıralamada 2019 verilerine göre 3,6 bandında yer alıyor" dedi.

Türkiye'de 2016-2019 Ağustos ayları arasında öldürülen kadın sayısının 1167 olduğunu ileri süren Soylu, "Bu 1167 kadından sadece 76'sı haklarında bir koruma kararı verilmiş kadınlardır. Toplam içindeki oranı yüzde 6,5. Buradaki faillerin yüzde 86’sının daha önceden sabıkası söz konusu değildir. Faillerin yüzde 63,5 eş veya partner, yüzde 32’si ise akrabadır" diye konuştu.

Bakanlık olarak 100 bini aşkın kadına şiddet davasına müdahil olduklarını söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise "Biz her daim sanığa verilen cezanın toplumun adalet duygusunu zedelemeyen, kamu vicdanını da rahatlatan bir karar olması için çabalıyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Akademisyen Vahap Coşkun: İktidar, HDP'nin kitlesiyle ilişkisini kesmeyi amaçlıyor

SONRAKİ HABER

İHD, TİHV, İTO ve SES'ten Grup Yorum açıklaması: Talepler bir an önce karşılansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa