16 Kasım 2019 07:18

"Görev zararı adı altında vatandaşın parası şirketlere aktarılıyor"

HDP Milletvekili Garo Paylan, "Görev zararı" adı altında bilançoları tükenen firma ve bankalara para aktarıldığını ifade etti. Görev zararlarında son 8 yılda 50 kat artış yaşandığı da belirtildi.

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Ülke bütçelerinin yolsuzluğa zemin hazırladığı belirtilen "Görev zararları", 2020 yılı bütçesinde 99,5 milyon TL’ye yükselerek bütçenin onda birine denk geldi. HDP Milletvekili Garo Paylan, “Görev zararları” adı altında bilançoları tükenen firma ve bankalara para aktarıldığını söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı için 2020 genel bütçe kapsamında öngörülen “Görev zararları” miktarı, akıl almaz boyutlara ulaştı. Genel Bütçe kapsamındaki “Kamu İdarelerinin 2020 Bütçe Kanun Teklifindeki "Görev zararları” başlığında iki bakanlık için öngörülen toplam bütçe 99 milyar 579 milyon 432 bin TL.

Bu tutar aynı zamanda 1 trilyon 96 milyarlık büyüklüğü olan bütçenin yaklaşık onda birine denk geliyor.

GÖREV ZARARI NE DEMEKTİR?

233 sayılı KHK’de belirtilen "Görev zararı" ifadesi, iki şekilde ortaya çıkabilir. Bu iki durumdan ilki, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) tarafından üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi ve belirlenen bu fiyatların satış fiyatının altında olmasıdır. Diğer bir durum ise KİT’lere Cumhurbaşkanı tarafından faaliyet konularıyla ilgili görev verilmesi ve bu görevden dolayı ortaya bir zarar çıkması ya da kârdan mahrum kalınmasıdır.

Populist iktidarlar ve ekonomik modellerin sık başvurduğu bir yöntem olan görev zararı pratiği, son yıllarda AKP iktidarı süresince tekrar kullanılmaya başlandı.

8 YILDA 50 KAT ARTIŞ

Görev zararları, 2013 yılında 1,93 milyar TL, 2014 yılında 1,65 milyar TL, 2015 yılında 2,06 milyar TL, 2016 yılında 2,69 milyar TL ve 2017 yılında 3,20 milyar TL idi. Ancak, Türkiye piyasalarının 2018 yılının ortalarında kendisini hissettiren finansal, mali ve yapısal kriz ile birlikte görev zararları 58,8 milyar TL artarak, 2019 yılında 61 milyar TL’ye çıktı.

2008 yılında dünyada yaşanan küresel krizin etkisiyle görev zararı maliyeti yüzde 56,8 artmıştı. 2013 yılından 2020 yılına kadar ise bu artış yüzde 5000,55 oldu.

GÖREV ZARARLARINA AYRILAN BÜTÇE NEREYE AKTARILIYOR?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: Ciddi bir ekonomik kriz döneminden geçiyoruz. Pek çok firma ve banka, ekonomik kriz dolayısıyla bilançolarını tüketmiş durumda. Hazine ve Maliye Bakanlığı da kredi kampanyaları yaparak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Kamu bankaları üzerinden krediler veriliyor. Bankalar yüksek faizli mevduat topluyor ancak düşük faizle kredi veriyor. Aradaki bu fark da Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinde karşılanıyor. Bu farkı hepimiz cebimizden ödüyoruz.

Paylan sözlerine, görev zararlarındaki artışın yüzde 58’e ulaştığı 2008 yılı krizinde de kredi mevduatlarının yüksek olduğunu ve hükümetin düşük faizle krediyi verip piyasayı canlandırmaya çalıştığını ekledi.

"ŞİRKETLER KURTARILIYOR"

Paylan, son olarak "Krizin maliyeti yoksul halkın cebinden alınan paralarla 'görev zararları' adı altında düşük faizle bankalara aktarılıyor. İşin özü ise o kredilerin kimlere verildiğinin tam olarak bilinmemesi. Sonuç olarak bu şirket kurtarmalarını vatandaşın ödediği vergiler ile gerçekleştiriyorlar” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçisi: Lübnan ve Şili gibi örgütlü halk eylemleriyle krizden çıkabiliriz

SONRAKİ HABER

Fırat'ın doğusuna düzenlenen askeri operasyonda yaralanan asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa