16 Kasım 2019 13:45

F oturumu: Yüzde 98 oranda engelli raporu olan Serdal Yıldırım serbest bırakılmıyor

İHD İstanbul Șubesi Hapishane Komisyonunun 399. F Oturumunda, yüzde 98 engelli olan ve "hapishanede kalamaz" raporu verilen Serdal Yıldırım'ın serbest bırakılması istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD İstanbul Șubesi Hapishane Komisyonunun 399. F Oturumunda, %98 engelli olan ve "hapishanede kalamaz" raporu verilen hasta mahpus Serdal Yıldırım'ın serbest bırakılması istendi. Eylemde, ''Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hasta mahpus Serdal Yıldırım  serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanıșma yașatır'' pankartları açıldı.

Açıklamayı İHD İstanbul Șubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin okudu. Mahpusların cezaevlerinde bulunduğu hak ihlallerini sıralayan Acettin," Mahpuslar hastanelere, durușmalara giderken yolda işkence görüyor. Ayakta sayım dayatılırken buna karșı çıkanlar darbediliyor. Aile ve yakınlarıyla görüșmeleri yasaklanıyor. Gazetelerine, kitaplarına, kıyafetlerine, özel eșyalarına el konuluyor. Sık sık hücre cezası veriliyor ve bu cezalarla infazları yakılıyor veya denetimli serbestlikten yararlanma hakları ellerinden alınıyor" dedi.

Acettin, hasta ve engelli mahpusların günlük bakım vetemizliği ile tedavisi için açılan R Tipi hapishanelerde mahpusların hiçbir ihtiyacının karșılanmadığına dikkat çekti.

Hasta mahpus Serdal Yıldırım'ın durumuna dikkat çeken Acettin, belden așağısı tutmayan Yıldırım'ın kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığını vurguladı. Acettin, "Serdal Yıldırım 1991 doğumlu. 2012'de geçirdiği trafik kazası sonucu belden așağısı tutmaz olmuș, beline platin takılmıș, tekerlekli sandalyeye bağımlı yașamak zorunda kalmıș ve hapse girene kadar tüm bakımını evde annesi yapmıștır. Serdal Yıldırım'ın ailesi ile bașka bir aile arasında yașanan husumet nedeniyle bu aile tarafından yalan beyanlara dayalı ihbar sonucu yasa dıșı örgüte yardım ettiği gerekçesiyle 2015 yılında tutuklanmıștır. Ailesinin aktarımına göre eve gelen özel harekat polisleri dahi șașkınlık yașamıș ve Serdal Yıldırım'a isnat edilen suç için bağ kurmakta zorlanmıștır" dedi.

Acettin, Serdal Yıldırım'ın 45 gün sonra serbest bırakıldığını ancak 2018'de aldığı hapis cezası nedeniyle önce Mardin E Tipi Cezaevine, daha  sonra tedavi için İstanbul/Metris R Tipi Cezaevine götürüldüğünü belirtti. Yıldırım'ın haftada 2 gün fizik tedaviye götürüleceği belirtilmesine rağmen 8 ayda hastaneye sadece 2 kez götürüldüğüne dikkat çeken Acettin, "Dıșarıdayken kök hücre tedavisiyle yürüme ihtimali bulunurken hapishanede fiziksel tedavinin yetersiz yapılması sebebiyle ayakları güçsüzleșmiș ve yürüme ihtimali azalmıștır. Serdal Yıldırım'ın hapishane koșullarında yürümesi bir yana, kendisi hayati riskle karșı karșıyadır. Çünkü sırtında bulunan platin yerinden kaydığı için yeniden ameliyatı gerekmektedir. Ancak götürüldüğü Balta Limanı Hastanesindeki doktor, ameliyatın çok riskli olduğunu, daha önce tedavi eden hastane ve doktora götürülmesi gerektiğini belirtmiștir. Ayrıca bu ameliyatın ve ameliyat sonrası durumun hayati risk tașıması nedeniyle dıșarıda yapılması gerektiğini ifade etmiștir" dedi.

%98 oranında engelli olan Serdal Yıldırım hakkında Adli Tıp Kurumunun (ATK) "hapishane koșullarında kalamaz" kararı verildiğine dikkat çeken Acettin, tekerlekli sandalye ile yașamını sürdümeye çalıșan Yıldırım'ın ameliyatının gerçekleșmesi için derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten intiharlara dair açıklama: Böyle bir son yaşanmasın diye birlik olalım

SONRAKİ HABER

Şule Çet davası avukatları, sanık Çağatay Aksu'nun annesinin iftiralarına cevap verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa