16 Kasım 2019 16:12

Gamze Akkuş İlgezdi: Sanat hakkının hiçe sayıldığı bir bütçe ile karşı karşıyayız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Emeğin, sanatın, sanatçının ve halkın sanat hakkının hiçe sayıldığı bir bütçe ile karşı karşıyayız” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi sanatın, sanatçının, bakanlık personelinin sorunlarını dile getirdi. Kültür alanının 17 yıldır sistemli biçimde dönüştürüldüğünü, baskı altına alındığını ve tek tipleştirilmeye çalışıldığını hatırlatan İlgezdi, “Günümüzde yaşanan toplumsal çöküntünün temelinde, emekten ve dolayısıyla kültürden yoksun politikalar yatmakta. Alışılageldiği üzere emeğin, sanatın, sanatçının ve halkın sanat hakkının hiçe sayıldığı bir bütçe ile karşı karşıyayız” dedi.

İlgezdi iktidarın kültür alanını topyekün ideolojik bir alan gördüğü için kendi tekeline almaya çalıştığını, yükselen itirazları da yasal düzenlemelerle bastırmasının gerekçesinin bu olduğunu açıklayarak, “Kurumların içi boşaltıldı. Devlet kendisine bağlı tiyatrolarda, repertuvar oluşturma görevini sanat yönetmeninden alıp, sanatla yakından uzaktan ilgisi olmayan bir bürokrata verdi” ifadelerini kullandı.

ÖZLÜK HAKLARI BÜYÜK SORUN

İlgezdi, daha önce de soru önergesi vererek gündeme getirdiği Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde görev yapan “süre sözleşmeli” personelin mağduriyeti bu kez bütçe komisyonunda hatırlatarak, Bakana “Hazırlanan yönetmelikler bir başka mağduriyete yol açtı. İnanması güç ama Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde çalışan sanatçılara üniversite zorunluluğu getirildi. Oysa geleneksel sanatlar alanında çalışan çoğu sanat emekçisi alaylı olduğu için işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı” şeklinde konuştu.

Özlük konusunda sadece süre sözleşmeli personelin değil sanat kurumlarında çalışan personelin de büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Öte taraftan sanat kurumlarında idari sözleşmeli olarak görev yapanlar da asgari ücretin bir tık üzerinde maaşla çalışıyorlar! Bakanlık emekçilerinin yaşadığı mağduriyeti giderecek misiniz?​” diye sordu.

"TARİHİ KÜTÜPHANELERİ BOŞALTTINIZ"

İlgezdi Milli Kütüphane’nin 15 Nisan 1946 yılında kanunla kurulduğunu hatırlatarak, “703 sayılı KHK’yle işlevsizleştirdiniz. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı bir daire haline getirdiniz. Aslında millî hafızayı sildiniz. Diğer taraftan, tarihi kütüphaneleri boşaltan bakanlık olarak tarihe geçtiniz” dedi.

"YEVMİYELİ OYUNCULUK MODERN KÖLELİK DEĞİL MİDİR?"

İlgezdi, Kültür Bakanlığının personel rejiminin sınıfta kaldığını örneklerle ortaya koyarak, “Devlet Tiyatroları 2010’dan beri kadrolu sanatçı, rejisör almıyor. Biliyorsunuz değil mi bunu da? Yaklaşık 800 olan kadrolu oyuncu sayısı şu an 450 civarında. Birçok oyun yevmiyeli oyuncularla oynanabiliyor. Bu modern kölelik değilse nedir?​” ifadelerini kullandı.

Devlet Tiyatrolarının durumunu anlatan İlgezdi, “Devlet Tiyatrolarının hâlâ 12 bölgede hizmet vermesinin on yedi yılda yeni bölge açılmamasının gerekçesi nedir? Basında 6-7 yeni bölgenin açılacağı ifade edildi. Oysa bırakın yeni bölge açılmasını boşalan kadrolar doldurulmadığı için mevcut bölgeler kapanmak üzere.” dedi.

Özel tiyatrolara da değinen İlgezdi “Özel tiyatrolara verilen destek çok yetersiz. Tahsis edilen salonların kiraları ise astronomik düzeyde. Sansür ve baskı alabildiğince yayılmış durumda. Oyun yazarlarının, rejisörlerin, oyuncuların en küçük eleştirel ya da muhalif görüşü soruşturma, kovuşturma olarak kendilerine geri dönüyor” şeklinde konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen: Fidan dikme kampanyası yapanlar ormanların yok edilmesine olanak tanıyor

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da 17 Kasım Politeknik Direnişi'nin yıl dönümü kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa