Bolivya'da askerin saldırılarını soruşturmadan muaf tutmak için kararname çıkarıldı
Askerlerin göstericilere müdahalelerinden dolayı açılabilecek soruşturmalardan muaf tutulmasının önünü açan kararname yürürlüğe girdi. Öte yandan Morales'in partisi yeni bir seçim için kolları sıvadı.
Fotoğraf: AA
Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'i istifaya zorlayan darbenin ardından, geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez'in imzasıyla yürürlüğe giren kararname, darbe karşıtı gösterilerde, ordunun protestoculara "meşru müdafaa ve zorunluluk halinde" bulunduğu müdahaleden dolayı cezai sorumluluktan muaf olmasını içeriyor.
Kararnamede, "Kamu düzenini ve istikrarının tesis edilmesi için düzenlenen operasyonlara katılan silahlı kuvvetler mensupları, görevlerini yerine getirdiği sırada meşru müdafaa ve zorunluluk halinde bulundukları müdahale nedeniyle cezai sorumluluktan muaf tutulur" ifadesi yer aldı.
MORALES'İN PARTİSİ PARLAMENTODAN SEÇİM KARARI ÇIKARMAK İSTİYOR
Bolivya'da istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales'in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) milletvekilleri, seçim tarihi belirlemek için parlamentoda oturum düzenleyeceklerini duyurdu.
Seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla şiddet eylemlerine dönüşen muhalif protestolar ve ordunun "istifa çağrısının" ardından görevi bırakarak Meksika'ya iltica eden Morales'in partisi MAS'a bağlı parlamenterler, geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanin Anez'in ilan etmediği seçim tarihini, çoğunlukta oldukları Çokuluslu Yasama Meclisinde (ALP) yarın yapılacak oturumla belirlemeyi planlıyor.
BOLİVYA'DA NE OLMUŞTU?
Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve şiddet eylemlerine dönüşen sokak gösterileri başlamıştı.
Sonuçların tartışmalı olduğu iddia edilen seçimler nedeniyle Morales, seçimlerin tekrar edileceğini, seçim kurulu üyelerinin değiştirileceğini söylese de eylemler son bulmamış, Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman darbe bildirisi yayımlamıştı.
Hakkında yakalama kararı da çıkarılan Evo Morales, ordunun bu hamlesi nedeniyle görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul edip bu ülkeye gitmişti.
Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)