Diyarbakırlılardan kayyum tepkisi: Ağacı başkan yapsak onu da görevden alırlar
HDP yönetimindeki belediyelere kayyum atanmasını değerlendiren Diyarbakırlılar, "Biz bir ağacı belediye başkanı seçsek, yine görevden alırlar. Ağaca da bir kulp bulurlar" diye tepki gösterdi.
Fotoğraf: MA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimdeki 24 belediyeye kayyum atanmasını Kürtlerin iradesinin gasp edilmesi olarak değerlendiren Diyarbakırlılar, “Bir ağacı seçsek, bölücü ve teröristtir diye görevden alırlar” diyerek tepki gösterdi.
Suriye'ye yönelik saldırıdan sonra kayyum atamalarının sürpriz olmadığını dile getiren Fuat Ekinci (39), daha önce oy verdiği belediye başkanının yerine kayyum atandığını belirterek yaşananlara çok öfkeli olduğunu dile getirdi. Ülkedeki demokrasi anlayışını sorgulayan Ekinci, “Dünyada böyle bir anlayış var mı? Ben HDP'liyim. TV'ye çıkıyorlar işte 'Siz teröristsiniz' diyorlar. Zaten hep aynı kişileri TV’ye çıkarıyorlar. Hepsi aynı ağızdan konuşuyor. Adama bakıyorum unvanı profesör. Bir şey göremiyor, objektif bakamıyor. Düşünün daha en demokratı Fatih Portakal. Diğerlerini nasıl düşüneyim?" diye sordu.
Kayyum atamalarıyla "Siz yönetemezsiniz, iradeniz yoktur" mesajının verilmeye çalışıldığını belirten Ekinci, "Elbette bir yere kadardır bu haksızlıklar. Ben o kadar öfke doluyum ki konuşmakta zorlanıyorum. Gücüme gidiyor. 'Türkiye'de yargı bağımsızdır' diyorlar. Mahkeme kararı varsa al, işlem yap. Mahkeme sonuçlanmadan halkın seçtiği bir insanı görevden alıyorsunuz. Yine seçim olsa yine oy vereceğiz. Eğer bu insanlar suçları varsa, gel bir daha seçim yap. Bak kim çıkıyor? O zaman görelim" diye konuştu.
“SADECE KÜRTLERE KARŞI YAPIYOR”
Telefon teknik servis işi yapan Mazlum Doğan (26) da kayyumu tanımadıklarını, seçilmişleri tanıdıklarını ifade ederken, kayyumların istifa etmesi gerektiğini söyledi. Doğan, "Kayyumu tanımıyoruz. Şu anki uygulamalar zorbalığın bir göstergesi. Seçimlerle alamadığı yerleri kayyumlarla alıyor. Gidip İstanbul'u alsın. Alamaz. Neden? Sadece Kürtlere karşı yapıyor. Bizim Kürt siyasetçilerin yerinde oturuyorlar. Bir tepkinin gösterilmesi şart. Tepki illaki şiddetle olacak diye bir şey yok, sonuç itibariyle Meclis’tesin, bunu orada dile getirmen gerekiyor. CHP'yle İstanbul için ittifak yaptın, farklı ittifaklarda yapılabilir. Herkes Doğu ve Güneydoğu Bölgesini bir rant olarak görüyor. Gelen yiyor giden yiyor. Şu an belediyelerin hepsi borçlu. 3,5 trilyona yakın para, tatlı ve fıstığa gitti" dedi.
“HUKUK DA DEVLET DE ONLARIN”
Kayyum atamaların büyük bir haksızlık olduğunu dile getiren Abdurrahim Ekin (39) HDP’nin belediyelerden çekilmesi gerektiğini düşünüyor. Ekin, “Biz millet olarak bu içinde bulunduğumuz durumu kabulleniyoruz. Kabullenmememiz lazım, ama kimseden ses çıkmıyor, kimse sokaklara çıkmıyor. Böyle olunca adam istediği gibi top oynatıyor. İstediği gibi gasp ediyor her şeyi. Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'yı niye görevden aldılar. Yalancı bir itirafçı bulmuşlar itirafçının sözlerinin yalan olduğu ortaya çıktı. Yine bırakmıyorlar. Hukuk onların elinde devlet onların elinde. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. Bu atamalarla amaç halkın iradesini kırmak. Halkın her şeyden vazgeçmesini istiyorlar. Yoksulluğu kabullenmemizi istiyorlar. Bir nevi psikolojik baskı ortamı yaratmak istiyorlar. Halk hiçbir şey yapmıyor. Herkes sokağa çıksın. HDP milletvekilleri iki gaz yemişler. Bu bir çare değil. Milletçe bunu yapmamız lazım. Hep beraber tek olmamız lazım. Hep beraber yaparsak o zaman bu iş olur" diye konuştu.
“AĞACA DA TERÖRİST DERLER”
Geçmişte darbe sonrasında belediye başkanlarının görevden alınıp belediyelerin önüne askerlerin şimdi ise polislerin konulduğunu hatırlatan Aziz Doğan, iki uygulama arasından hiçbir farkın olmadığını, ikisinin de darbeci olduğunu vurguladı. Doğan, “Biz bir ağacı getirip belediye başkanı yapsak onlar yine görevden alırlar. Ağaca bile bir kulp bulurlar. Dilsiz bir insanı getirsinler yine kulp bulurlar. Kendisi bir zamanlar şiir okumuştu, bağırdı, dünyayı ayağı kaldırdı, 'Ben şiir okudum' diye. Belediye başkanlarımız hırsızlık yapmış mı? Yapmışsa tamam, ama öyle bir şey yok. Çöp tenekesini belediye başkanı yapsak ona bile bölücü derler. Teröristtir derler. Çözüm demokratik bir Türkiye. Başka türlü çözüm yok. Daha iyi yaşamak istiyoruz. Özgür yaşamak istiyoruz. Kendimizi yönetmek istiyoruz. Özgür yaşamak istediğimiz için bütün bunlar başımıza geliyor" diye konuştu.
“İKTİDARIN SONU GELDİ”
Toplumsal tepkinin önemine dikkati çeken Hüseyin Laçin (65) de şunları dile getirdi: "Bizim birliğimiz yok. Ama bu mücadelemiz devam edecek. Bu iktidarın da sonu gelecek. Kenan Evren de öyleydi. Sonu ne oldu hepimiz gördük. Erdoğan’ın da sonu geldi. Kürt parlamenterler ellerinden geleni yapıyorlar. İzliyorum onları. Ne cezaevinden ne ölümden ne de onlardan korkuyorlar. Mücadelelerini sürdürüyorlar."
“KÜRT VEKİLLER KURUMLARI TERK ETSİN”
Kayyum atamalarından memnun olmadığını belirten İnşaat işçisi İslam Kalkan (42) ise, şunları söyledi: "Biz seçiyoruz onlar gasp ediyor. Sonu ne olacak biz de bilmiyoruz. Bu haksızlıktır, adaletsizliktir. Birini seçiyorsun ve gelip onu görevden alarak başkasını yerleştiriyor. Kim olsa bu haksızlığı kabul etmez. Tekrar seçim olsa tekrar istediğimizi seçeceğiz. Kayyum atarlarsa atsınlar. Kürt vekiller onların kurumlarını terk etsinler. Vekillerimizin hiçbir değeri yok, bu iktidar vekillerimizi tanımıyor." (Diyarbakır/MA)
MARDİN BARO BAŞKANI: MUHALEFETİN CILIZ SESİ İKTİDARI PERVASIZLAŞTIRIYOR
Mardin'de, 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine giren Büyükşehir Belediyesi ve Nusaybin Belediyesi'nin ardından dün de Savur, Mazıdağı ve Derik belediyelerine kayyum atandı. Böylelikle, HDP'nin kent genelinde yüzde 60 ila 80 arasındaki oy oranlarıyla kazandığı 6 belediyenin tümüne bir kez daha kayyum atanmış oldu.
Mardin'de tüm belediyelere kayyum atanmasını değerlendiren Baro Başkanı İsmail Elik, iktidarın "halk iradesi" söyleminin HDP'li seçmen için geçerli olmadığına dikkati çekerek, muhalefetin cılız sesinin de iktidarı pervasızlaştırdığını söyledi.
‘UYDURUK SORUŞTURMALAR İLE KAYYUM ATANIYOR’
Elik, HDP'li belediyelere kayyum atama kararının işaretinin 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyeler kanununda yapılan değişiklikle verildiğini söyledi. 2016 yılındaki kayyum atamalarını hatırlatan Elik, şu an ise "uyduruk" olarak nitelendirdiği soruşturmalarla kayyum atamasının yapıldığını belirtti. Bu konseptin devam etmesi halinde HDP’li tüm belediyelere kayyum atanacağına işaret eden Elik, kayyumlarla birlikte seçme ve seçilme hakkının askıya alındığını ve ortadan kaldırıldığını vurguladı. Kayyum atamalarını hukuken kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden Elik, "Bir kanun devletinde iktidarın kanunlara riayet etmesi beklenir" dedi.
Muhalefetin kayyumlar karşısındaki tutumunu da eleştiren Elik, muhalefetin "cılız" ses çıkarmasının iktidarı daha da hevesli hale getirdiğini ve daha "pervasız" davranmasına neden olduğuna işaret etti. Hukuksuzluğun her alanda kendini gösterdiğini ve toplumun savunmasız bırakılmak istendiğine dikkat çeken Elik, hukuki çerçevede buna "dur" denilmesi gerektiğinin altını çizdi. Elik, "Nasıl olsa 'çabamız mücadelemiz bir sonuç vermeyecek' diye bu yapılan hukuksuzlukları kanıksamak en büyük tehlikelerden biridir. Herkes hukuki çerçevede, kendi mecrasında gerekli mücadeleyi göstermek zorunda" diye konuştu. (Mardin/MA)