Muhammet'in ölümüne verilen ödül gibi taksitli cezaya bir de istinaf onayı geldi
5 yaşındaki Muhammet Emir Karabakan’ın ölümünde sorumluluğu bulunan işyeri sahibi Taha Süleyman B.’ye 24 ay taksitle 15 bin 200 lira ceza verilmesine yapılan itiraz reddedildi.
Muhammet Emir Karabakan, sökülüp kaldırıma bırakılan reklam panosunun üzerine devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi. | Fotoğraflar: DHA
Konya’da söküldükten sonra kaldırıma bırakılan reklam panosunun üzerine devrilmesi sonucu yaşamını yitiren Muhammed Emir Karabakan’ın (5) ölümüyle ilgili iş yeri sahibi Taha Süleyman B.’ye (28) verilen 15 bin 200 lira para cezası, aylık 633 lira olmak üzere 24 taksite bölündü. Karara itiraz ederek İstinaf Mahkemesi’ne başvuran aile ikinci kararla bir kez daha yıkıldı. Konya Bölge Adliyesi 3. Ceza Dairesi verdiği kararında istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi.
Olay, 30 Ocak 2018 tarihinde merkez Karatay ilçesi Büyük Sinan Mahallesi Gündüz Sokak’ta meydana geldi. İkiz kardeşi Ömer Faruk, ağabeyi İsmail (13), ablası Zeynep (11) ve annesi Sakine Karabakan (41) ile markete giden Muhammed Emir Karabakan’ın üzerine kaldırıma bırakılan reklam panosu devrildi. 500 kilo ağırlığındaki panonun altından ağır yaralı kurtarılan Muhammed Emir, tedaviye alındığı hastanede 16 gün sonra hayatını kaybetti.
İŞ YERİ SAHİBİ BİRİNCİ, BELEDİYE İKİNCİ DERECEDE KUSURLU
Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporunda, iş yeri sahibi Taha Süleyman B., ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu’ kapsamında çıkarılan ‘Şehir Estetiği Yönetmeliği’ gereği işletmesinin önüne diktiği tabelasından sorumluğu olduğu, yerinden sökülen tabelayı zarar vermeyecek şekilde kaldırmadığı ve gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle ‘Birinci derecede asli kusurlu’ bulundu. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi de ‘Belediye Zabıta Yönetmeliği’ gereği, tabela söküldükten sonra denetim sorumluluğunu yerine getirilmedikleri, uygulanan kararların sonuçlarını takip etmedikleri gerekçesiyle ‘ikinci derecede asli kusurlu’ sayıldı. Bilirkişi raporunda Muhammet Emir’in, sökük ve açıkta olan panonun oluşturacağı tehlikeleri idrak etme yaşında olmadığı bildirilerek, kusursuz olduğu kaydedildi. Mahkeme tarafından ikinci kez istenen bilirkişi raporunda da iş yeri sahibi yine asli, belediyeler tali kusurlu bulundu.
"İSTİNAFIN KARARIYLA BİR KEZ DAHA YIKILDIK"
İstinaf Mahkemesi’nin kararı ile umutlarının yıkıldığını belirten baba Cemalettin Karabakan, şunları söyledi: “Mahkemede veriler karar, sanıklara verilen bir ceza değil, adeta bir ödüldü. Buna söyleyecek bir söz bulamıyorum. Hem iki sene ceza ver, onu da 15 bin lira para cezasına çevir. Bu da yetmiyor, bir de 24 ay taksite böl. Ödül verselerdi daha iyiydi. Evladımızı kaybettiğimize mi yanalım, çıkan karara mı yanalım. Ama bir umut bir şansımızı daha deneyip itiraz edip, istinafa gittik. Hem kamuoyu adına, hem bizim vicdanımıza, hem toplum adına güven sağlayacak bir karar çıkar diye düşündük. Bizi de vicdanen en azından bir nebzede olsa rahatlatır diye umut etmişken, istinaf mahkemesinin kararıyla bir kez daha yıkıldık. Net bir şekilde başvurumuz reddedildi.”
15 BİN LİRA PARA CEZASI VERİLDİ
Konya 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5 Eylül’de görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıklar zabıta memurları Hüseyin Ö. (60), Abdullah F. (59) ve Mehmet Ö. (52) ile kazada hayatını kaybeden Muhammet Emir’in babası Cemalettin Karabakan ve avukatlar katıldı. Mahkeme, son savunmaların ardından tutuksuz sanık Taha Süleyman B.’yi ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı.
VERİLEN CEZALAR DA TAKSİTE BÖLÜNMÜŞTÜ!
Cezayı 15 bin 200 lira para cezasına çevirerek 24 eşit taksite böldü. Sanık zabıta memurlarını da 1’er yıl 8’er ay hapis cezasıyla cezalandırdı. Bu cezalar da 12 bin 100’er lira para cezasına çevrildi. Karara itiraz eden Karabakan ailesi ise avukatları aracılığıyla kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Konya Bölge Adliyesi 3. Ceza Dairesi verdiği kararda istinaf başvurusunu reddetti. (Konya/DHA)