Bolivya’da yaşamını yitirenlerin sayısı 23'e yükseldi
Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu ve Bolivya'da insan hakları ihlalleri konusunda çalışan resmi denetçi Defensoria del Pueblo, 20 Ekim-16 Kasım arasında 23 kişinin öldüğünü duyurdu.
Fotoğraf: AA
Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'i istifaya zorlayan darbenin ardından başlayan gösteriler boyunca ölenlerin sayısı 23'e yükseldi.
Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) ve ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo'nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan verilere göre, Bolivya'da 20 Ekim-16 Kasım tarihlerinde 23 kişi hayatını kaybetti. 8'i gazeteci, 56'sı polis, 715 kişinin yaralandığı olaylarda, 1112 kişi gözaltına alındı, 50 kişi tutuklandı.
EVO MORALES: HER AN BOLİVYA'YA DÖNEBİLİRİM
Darbe nedeniyle istifaya zorlanan Evo Morales, darbe sürecinde ABD’nin de parmağı olduğunu ve her an Bolivya’ya dönebileceğini söyledi.
BBC Mundo'nun sorularını yanıtlayan Morales, Bolivya'da bir diktatörlük kurulduğunu ve toplumsal örgütlerin, yerlileri temsil eden hareketlerin buna direneceğini söyledi. Morales, gelecekte yapılacak seçimlerde yine aday olmasının mümkün olduğunu da kaydetti.
Bolivya Parlamentosunun istifasını kabul edip etmeyeceği konusunda karar vermesini beklediğini söyleyen Morales, hukuken hala Devlet Başkanı olduğunun söylenebileceğini kaydetti.
“2002'den 2019'a tarih kendisini tekrarlıyor. Bu kez beni sadece Kongre'den değil Bolivya'dan sürdüler” diyen Morales, iktidarının son bulmasıyla sonuçlanan sürecin sağ partiler, polis, ordu ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) tarafından yürütüldüğünü ifade etti.
14 yıllık iktidarının halk desteğine dayandığını ve devraldığında 9 milyar dolar olan Gayri Safi Yurt İçi Hasılayı bugün tarihi bir rekor olan 40,8 milyar dolara ulaştırdıklarını anlatan Morales, “Şimdi seçimler Evo'suz yapılacak diyorlar. Neden korkuyorsunuz Evo'dan söyleyin. Ben devlet başkanlığına servet edinmek için gelmedim, anavatanımı ihya etmek için geldim. Hiç kimse beni yolsuzlukla suçlayamaz” dedi.
"Dünyanın her yerinde darbeyle karşı karşıya kalanlar direnir. Biz durumun yatışmasını ve diyalogla çözülmesini istiyoruz" diyen Morales, henüz ülkesine dönüş için kafasında bir tarih bulunmadığını ama her an Bolivya'ya dönebileceğini söyledi.
BOLİVYA'DA NE OLMUŞTU?
Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve şiddet eylemlerine dönüşen sokak gösterileri başlamıştı.
Sonuçların tartışmalı olduğu iddia edilen seçimler nedeniyle Morales, seçimlerin tekrar edileceğini, seçim kurulu üyelerinin değiştirileceğini söylese de eylemler son bulmamış, Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman darbe bildirisi yayımlamıştı.
Reklam
Hakkında yakalama kararı da çıkarılan Evo Morales, ordunun bu hamlesi nedeniyle görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul edip bu ülkeye gitmişti.
Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)